-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 žymiausių pasaulio kanalų

Kanalas – tai dirbtinė upė ar sąsiauris, skirtas laivybai arba papildomam vietovių drėkinimui – irigacijai. Nepaisant savo pagrindinių funkcijų, kai kurie kanalai jau tapo savo miestų ar vietovių vizitinėmis kortelėmis. Pripažinkite, juk vien išgirdę Venecijos vardą mintyse konstruojate kanalų ir jais plaukiojančių gondolų vaizdinį.
Briugės kanalai, Belgija
Briugės kanalai, Belgija / Shutterstock.com nuotr.

Šį kartą norime papasakoti apie dešimt pasaulyje esančių kanalų ar kanalų sistemų, kurie ne tik atlieka pirmines savo funkcijas, tačiau ir pritraukia galybę smalsių keliautojų. Susipažinkite.

Venecijos kanalai, Italija

Shutterstock.com nuotr./Venecijos kanalai, Italija
Shutterstock.com nuotr./Venecijos kanalai, Italija

Pasakojimą apie žymiausius pasaulio kanalus norime pradėti nuo romantiškojo Venecijos miesto, kuris, kaip jau minėjome straipsnio įžangoje, neatsiejamas nuo susiraizgiusių kanalų vaizdinio. Venecijos miestą sudaro 118 nedidelių salelių, esančių Adrijos jūroje. Saleles jungia maždaug 400 tiltų – jie naudojami kaip keliai. Tačiau pagrindinis susisiekimo įrankis – vandens transportas. Juk ne veltui Venecija dažnai įvardinama tiesiog kaip „miestas ant vandens“.

Bene labiausiai turistų mėgstama susisiekimo priemonė – gondolos. Šios gražuolės vilioja romantikos išsiilgusius keliautojus: siauri kanalai, didingi pastatai bei itališkai dainuojantis gondolos vairuotojas – situacija, primenanti filmą! Beje, ar žinojote, kodėl gondolos dažomos juoda spalva? Iki XVI a. vidurio šios tradicinės irklinės valtys buvo puošiamos ir dekoruojamos kuo prabangiau – siekiant pademonstruoti savininko turtinę padėtį. Tačiau 1562 m. buvo išleistas nutarimas, kuriuo, gondolų savininkams, liepta liautis demonstruoti savo turtus ir gondolas dažyti juodai. Ypatingomis progomis leidžiama jas papuošti gėlėmis.

Sudžou kanalai, Kinija

Shutterstock.com nuotr./Sudžou kanalai, Kinija
Shutterstock.com nuotr./Sudžou kanalai, Kinija

Sudžou – tai miestas, esantis rytinėje Kinijos dalyje, Dziangsu provincijoje. Neretai jis įvardijamas kaip „Tolimųjų Rytų Venecija“. Tikriausiai nesunku atspėti dėl ko: Sudžou gausu kanalų ir tiltų. Tačiau, priešingai nei Venecijoje, keliautojus, plaukiančius kanalais, džiugina ne puošnūs baroko stiliaus statiniai, o senosios šventyklos ir pagodos.

Norime pastebėti, jog Sudžou miestas garsus ne tik dėl savo kanalų, tačiau ir dėl kinų sodų, kurie išsiskiria turtinga augmenija, daugybe akmenų, dirbtiniais vandens telkiniais bei žaviomis altanomis ir paviljonais. Sudžou sodai įtraukti į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Bankoko kanalai, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Bankoko kanalai, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Bankoko kanalai, Tailandas

Tailando sostinė Bankokas – tai miestas, kuris pasižymi nenuilstančiu gyvenimo tempu. Šurmulys, spalvos, kontrastai – tai Bankoko vizitinė kortelė. Čia gausu tiek spindinčių dangoraižių, tiek šimtamečių budistų šventyklų. O kur dar didingi Karalių rūmai, skruzdėlyną primenantys turgūs ir miestą išraizgę kanalai... Taip, Tailando sostinė gali pasigirti išties unikaliais kanalais, kurie vietinių gyventojų vadinami klongais. Jei viešėsite Bankoke, būtinai paplaukiokite kanalais laiveliu – miestas atsivers naujomis spalvomis.

Dar įdomiau tai, jog Bankoko kanaluose yra įsikūrę keli plaukiojantys turgūs. Prekeiviai į juos atplaukia savo valtelėmis, kurios būna prikrautos įvairiausių gėrybių: šviežių vaisių ir daržovių, gėlių, žuvies, suvenyrų ir kt. Pirkėjas, norintis ką nors nusipirkti, nuo kanalo kranto šūkteli pardavėjui ir šis prie jo priplaukia. Tad nenuostabu, jog plaukiojančiuose turguose nuolatos tvyro šurmulys.

Amsterdamo kanalai, Olandija

Shutterstock.com nuotr./Amsterdamo kanalai, Olandija
Shutterstock.com nuotr./Amsterdamo kanalai, Olandija

Venecija – ne vienintelis Europos miestas galintis pasigirti įspūdinga kanalų raizgalyne. Olandijos sostinė – Amsterdamas – Venecijos konkurentu laikyta dar Viduramžiais. Miesto kanalų sistema sudaro šimtus kilometrų, o juos kerta daugiau nei 1200 tiltų. Ne veltui Amsterdamas dažnai įvardijamas kaip „Olandijos Venecija“ ar netgi „Šiaurės Venecija“.

Viena iš populiariausių turistinių atrakcijų Amsterdame – plaukimas kanalais laivu ar valtimis. Jei viešėsite šiame mieste, nepraleiskite progos pasiplaukioti ir jūs. Iš kanalų atsiveria Amsterdamo „aukso amžiaus“ atspindžiai – didingas senamiesčio palikimas, siauros gatvelės. Beje, 2010 m. Amsterdamo kanalų sistema buvo įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Panamos kanalas, Panama

Shutterstock.com nuotr./Panamos kanalas, Panama
Shutterstock.com nuotr./Panamos kanalas, Panama

Vienas iš žymiausių pasaulio kanalų slepiasi Centrinėje Amerikoje – Panamoje. Taip, tai Panamos kanalas, kuris jungia Atlanto ir Ramųjį vandenynus!

Panamos kanalo idėja kilo dar XVI a. pradžioje, tačiau tik XIX a. susidarė galimybė pradėti jį kasti. Pirmasis laivas kanalu praplaukė 1914-aisiais metais, tačiau oficialus jo atidarymas įvyko 1920-aisias. Būtina atkreipti dėmesį, jog Panamos kanalo atidarymas padarė išties didžiulę įtaką tiek laivybai, tiek ekonomikai: sumažėjo išlaidos (laivams nebereikia plaukti aplink visą Pietų Ameriką), sutrumpėjo kelionės. Panamos kanalas įgavo ir didelę geopolitinę reikšmę. Šiandien kanalu praplaukia daugiau nei 14 tūkst. laivų per metus.

Alapužos kanalai, Indija

Shutterstock.com nuotr./Alapužos kanalai, Indija
Shutterstock.com nuotr./Alapužos kanalai, Indija

Alapuža – tai miestas, esantis pietinėje Indijos dalyje, Keralos valstijoje, Arabijos jūros pakrantėje. Kokosų palmių pluošto gamyba, kaučiuko, medienos, aliejaus, prieskonių eksportas – Alapuža komercinis miestas. Tačiau tuo pačiu, jis itin mėgstamas keliautojų. Kodėl? Aplink miestą įrengta kanalų sistema, kurios ilgis daugiau nei 900 km. Svajojantiems pasiplaukioti kanalais organizuojami kruizai. Ar verta leistis į išvyką laivu? Tikrai taip – plaukdami tradiciniu laiveliu jūs regėsite mangrovių miškus, egzotiškus paukščius, Alapužos regiono kaimelius. Labai įdomi patirtis.

Hojano kanalai, Vietnamas

Shutterstock.com nuotr./Hojano kanalai, Vietnamas
Shutterstock.com nuotr./Hojano kanalai, Vietnamas

Vidurio Vietname, Pietų Kinijos jūros pakrantėje, prie Tubono upės žiočių esantis Hojanas – vienas iš svarbiausių Vietnamo miestų. Jis žymus savo architektūriniu paveldu: tradiciniai mediniai nameliai, pagodos, šventyklos, senovinio uosto liekanos – keliautojams čia tikrai yra ką apžiūrėti.

Hojanas gali pasigirti ir jį raizgančiais kanalais. Ypatingai gražiai jie atrodo Vidurio rudens šventės metu, kuri dar žinoma kaip Pilnaties festivalis. Šios šventės metu išjungiama elektra ir įžiebiama daug žvakučių, kurios leidžiamos kanalais – nepaprastai gražus reginys.

Briugės kanalai, Belgija

123rf.com /Naktinis miestas
123rf.com /Naktinis miestas

Pasakodami apie Amsterdamą minėjome, jog šis miestas kartais įvardijamas kaip „Šiaurės Venecija“. Šiuo epitetu jis dalinasi su Stokholmu, apie kurį papasakosime kiek vėliau. O taip pat ir su Briuge – šiaurės vakarų Belgijoje, prie Šiaurės jūros esančiu miestu.

Briugė – išties nepaprasto grožio. Ji išsiskiria savo išlikusia Viduramžių architektūra, o taip pat ir išskirtiniu išplanavimu – žiedu miestą supa tarpusavyje susisiekiančių kanalų sistema. Jei viešėsite Briugėje, nepraleiskite progos pasiplaukioti garsiaisiais kanalais – pasijusite taip, lyg grįžę laiku į Viduramžius.

Nan Madolio kanalai, Mikronezija

Shutterstock.com nuotr./Nan Madolio kanalai, Mikronezija
Shutterstock.com nuotr./Nan Madolio kanalai, Mikronezija

Kaip jau pastebėjote, vietovės, galinčios pasigirti gražiais kanalais, dažnai įvardijamos kaip tos geografinės zonos Venecija. Ne išimtis ir Mikronezijoje esanti Nan Madolio smulkių dirbtinių salų grupė. Ji gali pasigirti savo kanalų sistema, dėl šios priežasties Nan Madolis dažnai įvardijamas kaip Ramiojo vandenyno Venecija.

Dirbtinių salų statybos prasidėjo maždaug VIII–IX a. XIII a. pradžioje sukurti didžiausi megalitiniai statiniai. Salose vienu metu galėjo gyventi maždaug 1000 žmonių. Kodėl ši nedidelė civilizacija išnyko – vis dar nėra iki galo aišku. Šiandien Nan Madolis – archeologinė vietovė.

Stokholmo kanalai, Švedija

Shutterstock.com nuotr./Stokholmo kanalai, Švedija
Shutterstock.com nuotr./Stokholmo kanalai, Švedija

Kaip jau minėjome, Stokholmas – dar vienas Europos miestas, kuris vadinamas „Šiaurės Venecija“. Toks apibūdinimas Švedijos sostinei suteikiamas tikrai ne be reikalo: daugybė tiltais sujungtų salų, kanalų raizgalynė, grakšti karališkoji rezidencija, senamiesčio pastatai – ne veltui Stokholmas dažnai įvardijamas kaip gražiausias Skandinavijos miestas. Beje, priešingai nei Venecija, Stokholmas – labai žalias miestas. Saloje daug puikių parkų ir sodų, kurie vilioja laiką leisti gryname ore.

Viešint Stokholme tikrai verta leistis į turą keltu, praplaukti palei miesto archipelagą ir kiek toliau esančius fjordus. Vaizdai nepakartojami.

Kelionių akademija – ieškantiems pažintinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius