Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

11 dalykų, kuriuos verčiau žinoti važiuojant į Dubajų

Dubajus yra viena populiariausių keliautojų krypčių pasaulyje. Iš tiesų Dubajus yra žymiai daugiau nei parduotuvių, viešbučių ir kurortų prabanga, nei milžiniški dangoraižiai. Ką reikėtų žinoti apie šį miestą prieš vykstant į jį?
Dubajus
Dubajus / 123rf.com nuotr.

Jūs tikriausiai sutiksite tik vieną „vietinį“

JAE piliečių nėra daug, ir jie dažniausiai laikosi atokiau nuo turistinių vietų. JAE pilietybė turintys gyventojai šalyje sudaro vos kiek daugiau nei 11 proc. Kiti – imigrantai iš Indijos, Pakistano, Bangladešo, Irano ir kt. Tačiau pasienio patikros punktuose dirba beveik vien tik JAE piliečiai, tad bent vieną „vietinį“ sutiksite – oro uoste.

Maistas čia fantastiškas

Kadangi gyventojai yra susibūrę iš skirtingų kultūrų, čia tikrai galima pasimėgauti įvairiomis virtuvėmis. Taip, Dubajus garsėja ir prabangiais restoranais, tačiau gausu ir nebrangių užeigų – pavyzdžiui apsilankykite Bur Dubai rajone.

Dubajus nėra tik dangoraižiai

2006 m. ketvirtadalis pasaulio kranų dirbo Dubajaus statybvietėse, tačiau tos dienos praeityje – po 2008 m. finansinės krizės statybų mastai gerokai sulėtėję. Žinoma, aukšti pastatai svaigina, tačiau būtinai aplankykite ir kitas miesto vietas – pavyzdžiui, Bastakijos rajoną, kuriame tarsi nusikelsite į praeitį. Arba užsukite į prieskonių turgus.

Policijos automobiliai ten įspūdingi

Dubajaus gatvėse tiek superautomobilių, kad ir policija jais važinėja. Pareigūnai taip pat sėda į „Lamborghini“, „Ferrari“, „McLaren“, „Bugatti“ ar „Bentley“ automobilius, kad spėtų paskui vairuotojus. Naujausias pirkinys – visureigis „W Motors“, kuriame įtaisyta net veidų atpažinimo sistema, o neseniai pareigūnai išbandė ir skraidančius motociklus.

Vyrų čia gerokai daugiau

Vyrai Dubajuje sudaro beveik 70 proc. gyventojų, rodo oficiali statistika. Tai aiškinama tuo, kad Dubajuje didžioji dalis gyventojų yra imigrantai, palikę savo šeimas namuose. Dubajus yra jaunas miestas žvelgiant į gyventojų amžių – 58 proc. jų sudaro 25-44 m. žmonės. Didžioji dauguma – 30-34 m. Vyresnių nei 45-eri yra vos 15 proc.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viešbučiai Dubajuje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viešbučiai Dubajuje

Iš automatų galima įsigyti vos ne bet ką

Dubajuje yra automatas, kuriame galima įsigyti nuo 2,5 g, 24 karatų aukso monetų iki 28 g aukso gabalėlių. Jame įtaisytas kompiuteris, kuris kainas perskaičiuoja kas 10 minučių, atsižvelgdamas į aukso kainą rinkoje. Nedomina auksas? Iš automato galite įsigyti ir nešiojamą kompiuterį, fotoaparatą ar telefoną.

Burkinio nereikės

Nors UAE yra musulmoniška šalis, tačiau moterims čia nebūtina užsidengti plaukų ar viso kūno. Tiesa, lengvą megztinį ar šalį po ranka turėti pravartu – jeigu norėtumėte apsilankyti mečetėje, taip pat užsukus į prekybos centru greitai gali pasidaryti vėsu nuo oro kondicionierių.

Alkoholio yra

UAE galioja įstatymai dėl buvimo neblaiviu viešoje vietoje, alkoholis čia labai brangus ir pardavinėjamas tik viešbučių baruose ar klubuose. Tačiau čia jo yra. Tačiau žinokite taisykles ir jų laikykitės.

Savaitgalis prasideda penktadienį

Penktadienio rytais jus gali nustebinti žmonių pilnos kavinės ir restoranai. Musulmoniškame pasaulyje savaitgalis yra penktadieniai ir šeštadieniai, ir jie dažniausiai pradedami gausiais vėlyvais pusryčiais – nepraleiskite progos pasmaguriauti.

Tai ne tas miestas, kuri pažinsite pėsti

Prie jaukių Europos didmiesčių senamiesčių pripratę keliautojai čia turės atprasti miestą pažinti vaikščiojant pėsti. Visų pirma, Dubajuje gali būti neįtikėtinai karšta. Antra – daugelis dalykų Dubajuje yra toli vienas nuo kito, tad juos pasiekti savom kojom prireiktų daug laiko.

Žinokite, ko negalima daryti

Nors Dubajus liberalesnis nei nemažai musulmoniško pasaulio miestų, visuomenė čia visgi konservatyvesnė, galioja ir kitokie įstatymai. Žinokite, ko negalima daryti - pavyzdžiui, geriau venkite bučinių viešose vietose ar

VIDEO: 5 dalykai, kurių negalima daryti Dubajuje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius