Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Marcinkonys – Margionys (15 km)

Keliautojai šiuo metu Dzūkijoje. Junkitės savaitgalį naujoje atkarpoje! Žygeivių įspūdžius užrašė Indrė Sesartė. Nuotraukos žygeivių.
47 diena
47 dienos įveiktos!

47 diena

Spalio 1 d.

Marcinkonys – Margionys (15 km)

Šis žygis unikalus tuo, jog prie jo vis gali prisijungti nauji žygeiviai – dienai, dviem ar daugiau – o savo patirtį skleisti sugrįžę į savo šeimą, pasakodami bendruomenei, draugams. Svarbu tai, kad prie komandos prisijungdami įvairių profesijų, patirčių žygeiviai, jas gali pritaikyti ir žygio metu, o tai tampa nauda visai komandai.

Iki Marcinkonių su mūsų komanda penkias dienas ėjo dvi šaunios moterys – Aušra ir Dovilė. Kad prie mūsų prisijungė komandinį darbą puikiai išmanančios „specialistės“, netrukom sužinoti. Jos iškart pastebėjo, kad reikia sustyguoti mitybos procesą, tuoj pat peržiūrėjo, kokius turime maisto produktus. Paaiškėjo, kad kiaušinių yra kelios dešimtys, todėl tuoj pat racione „atsirado“ kiaušiniai, tas pats laukė ir kitų maisto produktų, kurie jau buvo tarsi pasimetę maisto dėžėse. Dovilė yra penkių vaikų mama, tad ji tikrai suvokia, kaip svarbu žinoti, kiek ir kokio reikia maisto, nes šeimoje planavimas yra svarbi gyvenimo dalis. Jos draugė Aušra taip pat pasižymi racionalumu ir jųdviejų tandemas padėjo komandai išspręsti svarbius mitybos klausimus.

Taip pat žygį baigė ir komandos narys Nerijus, kuris buvo atsakingas logistiką. Ačiū jam labai už pozityvą, energiją! Todėl dabar labai ieškome naujo logisto, kuris galėtų vairuoti elektromobilį, derinti komandos pasitikimo klausimus su vietos bendruomenėmis. Susisiekite su Giedriumi Buču, žygio sumanytoju ir lyderiu, jei galėtumėte atlikti logistinę veiklą ir tokiu būdu taptumėte unikalios komandos dalimi.

Marcinkonyse atsisveikinę su Dovile, Aušra ir Nerijumi, pradėjome naują dieną su komandos papildymu. Prie mūsų prisijungė žygio partneriai iš VŠĮ „Gamtos ateitis“. Tai licencijuota pakuočių atliekų tvarkymo organizacija, koordinuojanti Lietuvos gamintojų ir importuotojų prekinių pakuočių atliekų tvarkymą. Žygiavo šeši šios įmonės atstovai, tarp jų ir įmonės vadovas Karolis Šiaudkulis. Taip pat ėjo ir vienos darbuotojos sūnus, kuriam šis žygis iš Marcinkonių į Margionis buvo pati tikriausia gamtos pažinimo pamoka, kurioje jis kaip tik tądien mokykloje ir negalėjo dalyvauti.

Pasak Giedriaus Bučo, žygio lyderio, mokyklos turėtų kuo daugiau organizuoti tokių TIKRŲ gamtos pažinimo pamokų. Žygyje Giedrius daug diskutavo su „Gamtos ateities“ vadovu Karoliu apie tvarias pakuotes. „Pakuotės visada buvo ir bus. Svarbu, kad pakuotės būtų tvarios, perdirbamos“, – kalbėjo Giedrius. Karolis sakė, kad tokių pakuočių naudojimui turi būti susitarimai ne tik nacionaliniu, bet ir Europos Sąjungos lygmeniu, todėl to nėra lengva pasiekti. „Tačiau įmanoma, – žygiuodami ir šiukšles iš pakelių ir pamiškių rinkdami diskutavo du lyderiai. – ES juk susitarė dėl kai kurio freono naudojimo draudimo, tad įmanomi ir pakuočių gamybos susitarimai“.

Atėję į Margionis, žygeiviai buvo pasitikti vietos klojimo teatre. Kaip įprastai baigus dienos žygį buvo rūšiuojamos per ją surinktos atliekos, rezultatai aptarti su „Gamtos ateities“ komanda. Sudarę atliekų dėlionę, įmonės darbuotojai išvažiavo namo. Giedriaus teigimu, jam, kaip šio žygio sumanytojui, buvo labai naudinga patirtis žygiuoti su šios įmonės komanda, kuri tiesiogiai užsiima pakuočių tvarkymu, ir iš pirmų lūpų išgirsti svarbią informaciją. Po rūšiavimo Giedrius prigulė ant Margionių klojimo teatro scenoje esančios rekvizitinės lovos ir nuo įspūdžių užmigo. Ką jis sapnavo, istorija nutyli, tačiau iškart pabudo, kai vietos bendruomenės narė Kristė pakvietė pasisvečiuoti likusius žygeivius pas ją į namus.

Labai įdomi Kristės „atsiradimo“ kaime istorija: ji su keliom draugėm prieš keletą metų nusipirko Margionyse seną trobą, ją sutvarkė, kad joje galima būtų gyventi ir jau vieną sezoną čia draugės gyvena. Visi kartu pavalgė, o tada spontaniškai surengė koncertą. Kadangi troboje daug įvairių instrumentų, visi grojo – kas kaip mokėjo. Spragsintis židinys ir tyra muzika buvo pats gražiausiais vakaro akcentas. „Šiltas širdžių susitikimas“, – taip apie vakarą pasakojo Giedrius. Žygeivė Dovilė, kuri su komanda yra nuo pat žygio pradžios, grojo savo kanklėmis.

Kristė visus pakvietė pusryčių. Prie komandos prisijungė žygio „Už švarią Lietuvą!“ organizacinės komandos nariai Rasa ir Laura bei jų draugas Juozas. Iš tiesų, jie padarė siurprizą – tiesiog prisijungė nieko nepranešdami iš anksto. Žygeiviams labai patiko šis siurprizas! Ilga diena Giedriui baigėsi toje pačioje rekvizitinėje lovoje ant teatro scenos... Taip jis galėjo pasijusti aktoriumi. Nors jo galvoje knibžda įvairūs rūpestėliai dėl žygio organizavimo, tačiau viena mintis jam padėjo užmigti su šypsena veide: spalio 2 d. popiet prie komandos prisijungs europarlamentaras prof. Liudas Mažylis (tas pats, kuris Vokietijoje surado Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą).

„Labai laukiu šio susitikimo. Bus įdomu pabendrauti, sužinoti jo nuomonę visiems rūpimais atliekų tvarkymo, rūšiavimo, tvarios pakuotės gamybos klausimais“, – sakė Giedrius. Už priėmimą nakvynei „Klojimo teatre“ dėkojame Margionių bendruomenei, o už šiltą vakarą, nuostabią vakarienę – Kristei, Mildai ir Ignui. Giedriaus įspūdžius užrašė Indrė Sesartė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius