-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

1200 km žygio pėsčiomis „Už švarią Lietuvą!“ dienoraštis: Pagėgiai – Stoniškiai (15 km)

Nuo rugpjūčio 16 dienos įveikę jau daugiau kaip 1100 kilometrų, žygeiviai kviečia prisijungti – jei negalite patys, perduokite šį kvietimą tiems, kam gali būti svarbu! Žygis finišuos Palangoje spalio 30 dieną. Jūsų dėmesiui – 67-osios dienos akimirkos, kuriomis dalinasi žygio vadovas Giedrius Bučas.
67 diena
67 dienos įveiktos!

67 diena

Spalio 21 diena

Pagėgiai – Stoniškiai (15 km)

Atrodo jau tiek daug dienų žygyje, kad nieko ypatingo negali įvykti, bet ne, mes kiekvieną dieną gauname naujus patyrimus – aplankome vis naujas vietas, susitinkame su įdomiais žmonėmis, gauname vis naujus išbandymus. Nuostabi mūsų Lietuvos gamta, nuostabūs žmonės, kurie mus sutinka, vaišina, apnakvindina, sutinka su muzika, šildo pirtyse ir, ir....

O mes einame ir užpildome save tuo ir esame be galo dėkingi, kad tai galime patirti. Už šiltą priėmimą ir nuostabias vaišės dėkojame Stonaičių bendruomenei, už skanų šakotį ir knygą apie Pagėgių kraštą Pagėgių mero pavaduotojui Edgarui Kuturiui, o už puikias ekskursijas Dainiui Kinderiui.

Net ir atvėsus orams, neatsisakome grūdinimosi, nes tai padeda būti sveikiems ir žvaliems. Anksti ryte dalyvaujame energizuojančioje mankštoje, o tuomet norintys neria į vandens telkinį. Šios procedūros padeda atsikratyti nuovargio, nes nuo žygio, kuris startavo rugpjūčio 16 d., pradžios jau įveikta daugiau kaip 1100 km ir surinkta bei išrūšiuota apie 960 kg šiukšlių.

O čia – praėjusios savaitės apžvalga, kurią platinome žiniasklaidai, šįkart ja papildome ir savo dienoraštį:

Per praeitą savaitę, spalio 12-18 d., įveikti 104 km, surinkta ir išrūšiuota 95 kg šiukšlių. Praėjusią savaitę žygeiviai rinko šiukšles Šakių, Jurbarko rajonuose ir įžengė į Pagėgių savivaldybės teritoriją: lankytasi Griškabūdyje, Šakiuose, Verpikuose, Jurbarke, Smalininkuose, Viešvilėje, Mociškiuose.

Pakelėse, pamiškėse per savaitę daugiausia rasta plastikinių depozitinių butelių ir transporto atliekų. Taip pat surinkta cigarečių pakelių, žiebtuvėlių, vienkartinių puodelių, sulčių pakelių ir maisto pakuočių.

Mokytoja davė... elektros

Žygio iniciatoriaus Giedriaus Bučo teigimu, praeitą savaitę jie sulaukė nemažo pagalbininkų būrio – aktyvių ir gamtą pasirengusių švarinti žmonių, bendruomenių, įmonių atstovų. Šiukšles renka ir rūšiuoja lietuviai ir užsieniečiai, verslininkai, atliekų tvarkytojai. Prie žygeivių komandos kai kurie jų prisijungia jau po antrą kartą.

Praeitą savaitę sulaukta ypatingo pirtininkų dėmesio – žygeiviai buvo pakviesti į 3 pirtis, taip pat ir patys pirtininkai prisijungė prie žygio. G. Bučas yra Lietuviškos pirties bičiulių draugijos narys, todėl jį ir žygeivius nusiplauti žygio dulkes vis kviečia įvairiuose šalies kampeliuose pirtis turintys draugijos nariai. „Pirtininkų bendruomenė labai palaiko šį žygį. Mums tai yra labai svarbu, nes vienas iš žygio tikslų yra sukurti bendrystę su įvairiais žmonėmis“, – sako žygio „Už švarią Lietuvą!“ idėjos sumanytojas.

Anot G. Bučo, dauguma sutiktų žmonių jau žino apie atliekų rinkimo ir rūšiavimo žygį „Už švarią Lietuvą!“, domisi, kaip sekasi žygeiviams, padeda, jei prireikia pagalbos. Žygeiviams įsiminė praeitą savaitę jiems... elektros Verpikuose, Šakių rajone, davusi vietos mokytoja. Elektros reikėjo žygeivius lydinčiam elektromobiliui „Nissan E-NV200“. Pedagogė mielai sutiko pagelbėti ir leido pasikrauti mašiną.

Buria diskusijai kelias kartas

Žygiui artėjant į pabaigą, G. Bučas pabrėžia, kad po finišo žygis pasibaigs tik fiziškai: „Po žygio laukia daug darbų. Bus susisteminti duomenys apie išrūšiuotas atliekas, kuriuos pristatysiu įmonėms, įvairioms institucijoms, tarp jų ir valdžios, mokykloms. Noriu suvienyti įvairias iniciatyvas, kad kartu skatintume žmones būti sąmoningais, mažinti vartojimą, skleisti žinią apie būtinybę rūšiuoti atliekas“.

Šį sekmadienį, spalio 25 dieną, žygeiviai susitiks su Šilutės „Fridays for Future“ komanda. „Mūsų siekis yra suburti dialogui ir jaunimą, ir vyresnę kartą. Prie žygio yra prisidėję ir legendinio ekologinio „Atgajos“ klubo vieni iš įkūrėjų, o diskusija dėl švarios aplinkos ir mūsų įpročių pokyčių jau turi pagreitį“, – pastebi žygio „Už švarią Lietuvą!“ iniciatorius.

Apie žygį: „Už švarią Lietuvą!“ – tai pirmasis pėsčiųjų žygis aplink Lietuvą, kurio metu renkamos ir rūšiuojamos einant randamos šiukšlės. Per 80 dienų bus įveikti 1200 km. Žygis startavo rugpjūčio 16 d. Palangoje, čia ir finišuos spalio 30 d. Žygio baigiamasis renginys vyks lapkričio 7 d. Kaune. Žygeiviai kasdien įveikia numatytas atkarpas ir surenka pakeliui rastas šiukšles, kas vakarą jos yra išrūšiuojamos. Žygis padės nustatyti šalies vartotojo portretą. Žygio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į perteklinio vartojimo keliamas problemas ir jų poveikį mūsų planetai bei mūsų sveikatai. Su žygio rezultatais bus supažindinta visuomenė, verslas, mokslininkai ir valstybinės institucijos, visi bus pakviesti drauge ieškoti sprendimų atliekų prevencijai. Žygio metu Kauno santakoje vyksta meninė instaliacija – kuriama „Vartojimo dėlionė“. Į specialius kubus yra dedama dalis žygyje surinktų atliekų, iš jų kiekių galima sužinoti, kokios šiukšlės labiausiai teršia Lietuvos gamtą.

Daugiau informacijos: +37065520929 Giedrius Bučas, zygis@kuryboskampas360.lt, FB grupė „Už švarią Lietuvą!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius