Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

13 didžiausių klaidų, kurias, pasak vietinių, turistai daro Romoje

Planuojate pagaliau pamatyti Romą? O gal ten vykstate jau ne pirmą kartą? Bet ar nedarote šių klaidų, kurias vietos gyventojai įvardija kaip tas, kurios labiausiai trukdo atvykėliams patirti tikrąjį itališką gyvenimą šalies sostinėje.
Roma
Romos koliziejus / 123rf.com

Romos gyventojai „Quora“ forume įvardijo 13 klaidų, kurias dažniausiai daro į Romą atvykę turistai, ir kaip jų išvengti, rašo „Insider“.

1. Užsisakyti tik picas ir didelius kavos puodelius

Neabejotinai didelė dalis kelionės po Italiją sudaro maistas. Tačiau vietiniai pataria dar prieš atvykstant bent kiek susipažinti su vietos virtuve. Ir – su kava. Jeigu užsisakinėsite cappuccino popiet, visi žinos, kad jūs turistas. Po pietų geriama juoda kava, o ne su pienu. Taip pat italai retai kada užsisako didelius puodelius – jie dažniausiai ir būna skirti atvykėliams.

Nebijokite eksperimentuoti su maistu. Taip, pica ir pasta Italijoje yra pačios geriausios, bet išbandykite ir kitus patiekalus.

123rf.com nuotr./Itališkas maistas
123rf.com nuotr./Itališkas maistas

2. Populiariausias vietas lankyti dienos metu

Tokiu atveju jūs tikriausiai pakliūsite į turistinę mėsmalę. Jeigu tvarkaraštis leidžia, suplanuokite pamatyti populiariausias lauko vietas vėlai vakare arba iš pat ryto. Ir žmonių bus mažiau, ir apšvietimas leis kitaip pažvelgti į šiuos objektus.

3. Norint pamatyti meno kūrinių eiti tik į muziejus

Švaistote laiką ir pinigus, jeigu norėdami daugiau sužinoti apie Romos istoriją ir meną einate tik į muziejus. Dažnai nemokamai (arba už žymiai mažesnę kainą) daug nuostabių meno kūrinių ir architektūros galite pamatyti bažnyčiose. Pavyzdžiui, įžymius Caravaggio paveikslus beveik už dyką galite apžiūrėti Sant'Agostino, San Luigi dei Francesi ir Santa Maria del Popolo bažnyčiose.

4. Įsivaizduoti, kad visi kalba angliškai

Atostogos Romoje eisis žymiai lengviau, jeigu išmoksite bent kelias itališkas frazes – bus paprasčiau ir restorane, ir muziejuje, ir gatvėje. Netgi „ciao“ ar „grazie mille“ yra geriau nei nieko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Roma
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Roma

5. Visur važinėti taksi

Išleisite krūvą pinigų ir nepamatysite daug nuostabių miesto vietų. Geriau pasiimkite itin patogių batų porą ir visur eikite pėsti – taip pamatysite visas gražiausias Romos vietas.

6. Būti tik Romos centre

Roma turi dar labai daug ką pasiūlyti ir už savo centro, kuriame sutelktos didžiausios įžymybės, ribų. Išlįskite į kitus rajonus, kur bus ir mažiau turistų, ir galėsite labiau pažinti miesto kultūrą.

7. Važiuoti į Romą tik vasarą

Žinoma, vasaros mėnesiai atrodo idealiausi Romos lankymui, tačiau tuo metu ir itin karšta, ir dalis verslų užsidaro atostogoms, o visą miestą okupuoja turistai. Jeigu tik galite, atvykite ne sezono metu – bus ir pigiau, ir nereikės brautis pro turistų minias, ir net aptarnavimas bus malonesnis.

8. Stovėti ilgose eilėse prie populiarių vietų

Jeigu tikrai norite pamatyti visas žymiausias Romos vietas, planuokite iš anksto. Įsigykite bilietus internetu – taip ne tik greičiau, bet ir dažnai net šiek tiek pigiau. Sutaupysite marias laiko.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kovas ir balandžio pradžia – gražiausias laikas aplankyti Romą
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kovas ir balandžio pradžia – gražiausias laikas aplankyti Romą

9. Įsikibus sekti paskui populiariausių vietų žemėlapį

Žinoma, Koliziejų ar Romos forumą tikrai verta pamatyti. Tačiau nepražiūrėkite ir ne tokių populiarių vietų, kurias Romos gyventojai dievina dar net labiau. Pavyzdžiui, Villa Doria Pamphili yra nuostabiai sutvarkytas parkas su įspūdinga XVII a. vila.

10. Pykti, kai viešasis transportas neatvyksta laiku

Jeigu planuojate naudotis viešuoju transportu Romoje, nusiteikite, kad galės būti vėlavimų. Toks jau miestas – ir taip čia veikia viešasis transportas. Visuomet kelionei numatykite daugiau laiko, nei atrodytų pagal tvarkaraščius.

11. Elgtis neapdairiai su savo daiktais

Kadangi Romoje pilna turistų, paskui juos atseka ir daug kišenvagių. Todėl visada svarbu saugoti savo daiktus – nerodykite, kad piniginėje turite daug grynųjų, nelaikykite jos užpakalinėje kelnių kišenėje. Ypač – masinio susibūrimo vietose ir viešajame transporte.

12. Užsisakyti ne itališką vyną

Net jeigu ir nežinote pavadinimų, nesirinkite savo mėgstamo kitos šalies vyno. Verčiau klauskite padavėjo – jis tikrai patars, kokį vietos vyną geriau paragauti.

13. Pliuškentis fontanuose

Atrodytų, jau sveikas protas sakytų nelipti į gražiuosius Romos fontanus. Tačiau turistai vis tiek taip darė – ir tiek įgriso vietiniams, kad praėjusiais metais net už tai paskelbtos baudos.

Pauliaus Jurkevičiaus/Tavo Roma nuotr./Policija gaudo Trevi fontane nusprendusius atsigaivinti turistus
Pauliaus Jurkevičiaus/Tavo Roma nuotr./Policija gaudo Trevi fontane nusprendusius atsigaivinti turistus

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius