-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

7 atokios planetos vietos

„Žmogui reikia ne tik duonos, bet ir grožio, kur gamta gydo sielą ir suteikia naujų jėgų kūnui“, – taip kadaise kalbėjo garsus amerikiečių gamtininkas Johnas Muiras. Jo žodžiai aktualūs ir mūsų laikais, gal net labiau, nei 1912 metais, kai jis su bendraminčiais rūpinosi Josemičio nacionaliniu parku Jungtinėse Amerikos Valstijose.
Namibija
Namibija / 123rf.com nuotr.

Nors koronaviruso pandemija perrašė keliavimo ir apskritai gyvenimo taisykles, tai nereiškia, kad mes negalime pasvajoti apie dar nelankytas vietas ar prisiminti tų, kuriose patiriame kūnišką bei dvasinę atgaivą. Kelionių organizatorius „Travel Planet” pranešime spaudai pristato 7 atokias vietas, kurias atrinko iš CNN sudaryto izoliuotų šalių sąrašo. Jis gali praversti ir jums. Nes kažkada vis tiek ateis metas pakuotis kuprines ir pasižvalgyti už tolimų horizontų.

Aliaska

Ten – banginiai, vilkai, lokiai. Ten – ledynai, tundra ir šiaurės miškai. Sniegu padengtos kalnų viršūnės, į kurias retai kas užlipa ir milžiniški ugnikalniai, kurie retsykiais išsiveržia. Nėra JAV labiau laukinės, nei Aliaska. Žmogaus nepaliestos gamtos ten – daugiau, nei visose kitose 49 valstijose kartu sudėjus. Laukinis kraštovaizdis driekiasi teritorijoje, kuri yra didesnė už bendrą Vokietijos, Prancūzijos, Italijos ir Didžiosios Britanijos plotą.

Pietų Florida

O taip, mes nesuklydome – Florida. Tereikia palikti triukšmingą Majamį už nugaros ir važiuoti 95 keliu. Netrukus atrasite visai kitokį kraštovaizdį. Tereikia žinoti, kur apsistoti ir išsinuomoti baidares. Evergleidų nacionalinis parkas apimą antrą pagal dydį šalyje laukinės gamtos zoną JAV, pirmoje vietoje – Uoliniai kalnai. Tai – didžiulė žolės upė, kurią paįvairina mangrovių miškai, pelkės ir ežerai. Tai – aligatorių, panterų ir šimtų kitų rūšių namai.

Patagonija

Kitame Vakarinio pusrutulio gale plytintis pietinės Čilės ir Argentinos regionas kažkiek primena Aliaską. Ledynai, fiordai, laukiniai gyvūnai ir snieguotos viršūnės – šiuo atveju – Andų. Tai – daugybės nacionalinių parkų teritorijos, kurias tyrinėti yra net keli būdai. Vienas jų – važiuoti ilgu ir vingiuotu pietiniu greitkeliu (Carretera Austral) nuo Puerto Monto. Ši 1200 km kelionė (į vieną pusę) jus nuves per 10 nacionalinių parkų.

Namibija

Geros automobilių nuomos kainos, palyginti neblogi keliai ir saugi šalis. Todėl Namibija yra viena geriausių vietų Afrikoje savarankiškai keliauti mašina. Antra rečiausiai gyvenama valstybė planetoje turi ne tik garsias dykumas, kuriomis norint galima pasivažinėti keturračiais ar paklaidžioti su gidu. Mėgstantys banglentes ten irgi suras puikių vietų. Nuo sostinės Vindhuko per kelias valandas Kalahario lygumomis pasieksite Fiš River kanjoną, o pasukę kita kryptimi – garsųjį Skeletų krantą, vieną nuošaliausių taškų planetoje.

Australija (Šiaurinės teritorijos)

Šiose žemės krokodilai ir gyvatės išauga iki penkių metrų ilgio. Pačiame centre stūkso raudona uola, kurios amžius – pusė milijardo metų, o keliuose karaliauja milžiniški sunkvežimiai, primenantys filmo „Mad Max“ veikėjų arsenalą. Tai – milžiniški, atšiaurūs, bet labai gražūs laukinės gamtos plotai, išraižyti upelių, pelkių ir raudonų uolų, kurių urvuose iki mūsų dienų išliko prieš dešimtis tūkstančių metų žmogaus išraižyti piešiniai.

Naujoji Zelandija (fiordų žemė)

123rf.com/Naujoji Zelandija
123rf.com/Naujoji Zelandija

Dar labiau į Pietus yra nutolusios žemės, kurias kartais vadiname Paskutiniu Krantu. Pietinėje Naujosios Zelandijos saloje yra daug laukinių vietų, bet pati atokiausia – fiordų žemė. Kalnai, miškai, slėniai ir vandenynas kuria pasakišką aplinką, beveik nepasikeitusią nuo tų laikų, kai maoriai atrado atokias salas. Fjordlendas – didžiausias šalies nacionalinis parkas, iki XX amžiaus ten negyveno žmonės, labai mažai jų ten ir dabar. Arčiausiai esantys miesteliai – Kvynslendas ir Inverkargilas, o 118 km ilgio 94-asis kelias driekiasi šiaurine parko dalimi. Tačiau didžioji jo dalis – laukinė ir pasiekiama tik pėsčiomis, laivu arba vandens lėktuvėliais.

Laplandija

Tai – samių genties žemė, kurioje jie jau pusketvirto tūkstančio metų augina Šiaurės elnius. Teritorija, kurią dalijasi trys šalys – didžiausias laukinės gamtos prieglobstis Europos žemyne. Patys nuošaliausi parkai: Urho Kekkonen (Suomija), Varangerhalvøya (Norvegija) ir Stora Sjöfallets/Stuor Muorkke (Švedija). Tai – rojus žygeiviams, kurie labiau už viską vertina veiklą ir poilsį laukinėje gamtoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius