-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 darbai, kuriuos gali dirbti keliaudamas arba iš namų

Rengiamų konferencijų metu arba į elektroninį paštą dažnai gaunu klausimų apie savarankišką darbą, keliones, tinklaraščius ir rašymą. Dažniausias klausimas: „Labai noriu būti „freelanceris“, bet ką man dirbti?“
Laisvai samdomi darbuotojai nėra pririšti prie konkrečios darbo vietos
Laisvai samdomi darbuotojai nėra pririšti prie konkrečios darbo vietos / 123rf.com

Pirmiausia tokiems žmonėms aš atsakau, kad jūs patys turite jausti, ką norėtumėte dirbti. Nes žmogus, vedamas tik pinigų noro, tikrai nepasieks geriausių tikslų arba negalės to darbo ilgai dirbti. Jam ta veikla tiesiog nusibos, nepatiks arba net nesiseks.

Tuomet dažniausiai sulaukiu klausimų: o ką dirbti keliaujant? Ką aš galėčiau dirbti neturėdamas žinių ar įgūdžių?

Todėl man kilo mintis, kad reikia parašyti šį straipsnį ir papasakoti kokie yra patys populiariausi darbai keliaujant arba tiesiog freelancinant ir dirbant iš namų.

123rf.com/„Instagram“ ir kitų socialinių tinklų prižiūrėtojas – darbas tiems, kurie mėgsta keliauti
123rf.com/„Instagram“ ir kitų socialinių tinklų prižiūrėtojas – idealus darbas tiems, kurie mėgsta keliauti

1. Socialinių tinklų priežiūra

Keliaudamas aplink pasaulį sutikau nemažai žmonių, kurie dirba su socialiniais tinklais „Facebook“, „Twitter“, „Instagram“, „Pinterest“ ir kitais. Kad ir kaip atrodytų juokingai, tai yra rimtas darbas! Ir žmonės, kurie tai moka daryti, tikrai nemažai uždirba. Ypač tie, kurie dirba su užsienio kompanijomis.

Pažįstu keletą lietuvių, kurie tai daro. Aišku, tai nėra lengva ir reikalauja daug laiko ir žinių. Bet jeigu jums tai patinka, tikrai gali būti galimybė pradėti keliauti ir dirbti sau.

123rf.com/Internetas ir kompiuteris – svarbiausi dalykai laisvai samdomam darbuotojui
123rf.com/Internetas ir kompiuteris – svarbiausi dalykai laisvai samdomam darbuotojui, pavyzdžiui, programuotojui

2. Programavimas

Dabar, aišku, sakysite, kad tai tikrai ne visiems, tai yra sunku ir t.t. Taip, tai tiesa. Bet kiekviena iš mano išvardintų profesijų yra ne kiekvienam. Atvirai pasakius, ir savarankiškas darbas bei keliavimas – ne kiekvienam. Bet jeigu mokate programuoti ar tuo domitės – kelias jums yra atviras 110 proc.!

Pradžia bus sunki, nes, jeigu niekada nedirbote sau, neturėsite klientų ir daug reikalingos patirties. Bet viskas priklauso nuo noro. Keliaudami visada galėsite dirbti bendradarbystės (ang. co-working) patalpose, kur yra geras internetas, daug kur būna papildomi monitoriai ir kitos reikalingos darbui priemonės.

Programuoti galima ir iš namų, kuriuos (vienokius ar kitokius) keliaudami taip pat turėsite.

123rf.com/Laisvai samdomų darbuotojų kasmet daugėja
123rf.com/Laisvai samdomų darbuotojų kasmet daugėja

3. Dizainas

Dar viena labai populiari specialybė tarp tų, kurie dirba sau ir nėra pririšti prie konkrečios vietos. Iš mano kelionėse sutiktų freelancerių daugiausia ir buvo dizainerių. Jiems dažniausiai užtenka nešiojamo kompiuterio, nereikia jokių papildomų monitorių, kaip programuotojams. Be to, jų paslaugos yra tikrai gerai apmokamos.

Geras dizaineris už vieną darbą gali gauti tiek, kad užteks pakeliauti vieną ar du mėnesius. Todėl dauguma jų ir naudojasi šia galimybe.

4. Bloginimas

Tai yra darbas, kuriuo užsiimu aš. Internetinių puslapių tik daugėja, taip pat ir tinklaraščių bei internetinių žurnalų. Lankomumas auga, žmonės skaito. Natūralu, kad reikia tokių žmonių, kurie rašytų. Kaip ir rašiau savo ankstesniame straipsnyje „Patarimai, kaip pomėgį keliauti paversti verslu“, tinklaraščiai ar puslapiai, kurių lankomumas yra labai didelis, uždirba didelius pinigus. Norint pateikti gerą turinį, reikia rašytojų. Dažniausiai – anglų kalba. Todėl jeigu jūsų anglų kalba yra gera, tikrai galite rašyti. O kainos už straipsnį svyruoja nuo 10 eurų iki kelių šimtų eurų.

123rf.com/Savarankiškai dirbantys žmonės „kabinetuose“ nesėdi
123rf.com/Savarankiškai dirbantys žmonės „kabinetuose“ nesėdi

5. Vertimo paslaugos

Jeigu tikrai gerai mokate anglų ar kitas kalbas, galite užsiimti tekstų, knygų ar straipsnių vertimu. Kad ir kaip man asmeniškai buvo keista, ši rinka vis dar sparčiai auga. Ir tokių specialistų poreikis tik didėja. Kompanijoms norint pasiekti kuo daugiau žmonių, reikia atidaryti filialus ir optimizuoti puslapius kitų kalbų vartotojams. Taip pat ir pateikti informaciją. Tai puiki galimybė kalbų mėgėjams, kurie versti gali bet kur – net ir gulėdami hamake kažkur Azijoje.

123rf.com/Dirbant sau vienu svarbiausių dalykų yra laiko planavimas
123rf.com/Dirbant sau vienu svarbiausių dalykų yra laiko planavimas

6. Klientų aptarnavimas

Įsivaizduokite kompaniją, kuri turi klientų iš viso pasaulio. Kuo daugiau turi klientų, tuo daugiau klausimų ar užsakymų tu gauni. Todėl kompanija, esanti JAV, nespėja aptarnauti klientų ir iš Azijos ar Europos.

Dažnai problema būna kalbos barjeras. Todėl neretai yra samdomi žmonės, kurie gyvena tam tikrame regione ir moka vietinę ar net keletą kalbų. Tokiu bendrovės atstovu, aptarnaujant jų klientus, gali tapti ir tu. Tai puiki galimybė tiems, kurie nori dirbti iš namų.

7. Anglų kalbos mokymas

Keliaudamas Azijoje sužinojau, kad anglų kalbos mokymas yra labai populiarus dalykas šiame žemyne. Jeigu gerai moki ne tik šnekamąją anglų kalbą arba ji tau – gimtoji, lengvai rasi anglų kalbos mokytojo darbą. Aišku, alga priklausys nuo to, kur dirbsi: ar privačiai, ar vietinėje mokykloje. Bet, kad ir kur dirbtum, uždirbsi tiek, kad gyventi ir pakeliauti po Azijos žemyną galimybę tikrai turėsi.

8. Paieškos variklių optimizavimas arba SEO

Tikriausiai teko matyti skelbimų, kuriuose reklamuojasi kompanijos ar pavieniai asmenys, atliekantys SEO paslaugas. Jeigu norite, kad internetinio puslapio pozicijos būtų kuo aukštesnės „Google“, „Bing“, „Yahoo“ ir daugybėje kitų paieškos sistemų, jums reikia kuo geriau tą puslapį optimizuoti ir padaryti ji matomu kiekvienoje paieškų sistemoje.

Tad jeigu jūs išmanote šį „amatą“, tikrai galite dirbti sau ir keliauti po pasaulį. Aš pats asmeniškai pažįstu keletą lietuvių, kurie taip ir gyvena. Ir jiems puikiai sekasi.

Mano paminėtos 8 profesijos – ne vienintelės, kurios skirtos tiems, kas nori derinti darbą su kelionėmis. Tai ir, pavyzdžiui, vaizdo filmukų montavimas. Tačiau šiam darbui būtinas geras ir greitas interneto ryšys, kurio daugelyje pasaulio vietų nėra.

Lietuvoje, pavyzdžiui, būtų sunku pragyventi vien iš tinklaraščio rašymo. Užsienyje – kas kita. Ten paklausą turi ir vaizdo tinklaraščiai (vlogai).

Daugiau patarimų apie savarankišką darbą, asmeninių tinklaraščių kūrimą ir monetizavimą rasite mano puslapyje JustasMarkus.com

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius