-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

8 muziejai, kuriuos būtina aplankyti bent kartą gyvenime

Esate iš tų keliautojų, kurie atvykę į šalį mėgsta lankytis įvairiuose muziejuose ir galerijose? Jus domina ekspozicijos, kurios padeda susipažinti su šalies istorija, kultūra bei tradicijoms? O galbūt mėgstate nišinius muziejus, kuriuose galima pamatyti specifinių eksponatų?
Pasaulio muziejai
Pasaulio muziejai / Shutterstock nuotr./15min koliažas

Muziejų būna įvairiausių, todėl svarbu iš anksto pasidomėti, kas juose eksponuojama, tam, jog netektų nusivilti. Šį kartą, Tarptautinės muziejų dienos proga, kuri minima gegužės 18 d., siūlome paskaityti apie pačius žymiausius pasaulio muziejus, kuriuose tikrai rekomenduojame apsilankyti bent kartą gyvenime.

1. Britų muziejus, Londonas, Didžioji Britanija

Shutterstock nuotr./Britų muziejus
Shutterstock nuotr./Britų muziejus

Sakoma, jog istoriją svarbu išmanyti dėl to, kad įvairūs įvykiai ar aplinkybės dažnai linkę kartotis, todėl, mokantis iš praeityje padarytų žmonių klaidų, galima išvengti naujų. Britų muziejus, esantis Didžiosios Britanijos sostinėje – Londone, skirtas būtent žmonijos istorijai bei kultūrai, nuo pat jos atsiradimo iki dabar.

Muziejus pirmą kartą atidarytas 1759 metais, o šiandien turi sukaupęs daugiau nei 8 milijonų eksponatų kolekciją. Jame galima susipažinti su Senovės Egipto kultūra (kai kurių eksponatų šiam muziejui pavydi ir patys egiptiečiai), Antikos kolekcijomis, Artimųjų Rytų istorija. Taip pat yra skyrius, skirtas Vakarų pasaulio graviūroms ir piešiniams. Nepamiršta ir Azijos, Afrikos, Okeanijos ir Amerikos istorija.

Britų muziejus turi sukaupęs ir didelę monetų bei medalių kolekciją, taip pat siūlo apžiūrėti darbus tautų, kurios gyveno dabartinėje Didžiosios Britanijos teritorijoje dar iki romėnų užkariavimo. Tai muziejus, kuris gali pasigirti milžiniškomis kolekcijomis. Apžiūrėti jį visą ir nuosekliai – kainuotų nemažai laiko. Visgi, jei lankysitės Londone, siūlome apsilankyti Britų muziejuje, nes jame esantys eksponatai tikrai verti dėmesio.

2. Metropoliteno muziejus, Niujorkas, JAV

Shutterstock nuotr./Metropolitenas
Shutterstock nuotr./Metropolitenas

Metropoliteno meno muziejus – didžiausias muziejus visose Jungtinėse Amerikos Valstijose. Pagrindinis jo pastatas įsikūręs Niujorke, rytinėje Centrinio parko dalyje, tačiau visą muziejaus kompleksą sudaro daugiau pastatų, įvairių antraeilių galerijų, kurios yra Žemutiniame Manhatane. Metropolitenas – vienas labiausiai lankomų muziejų visame pasaulyje, o jo nuolatinėse kolekcijose yra daugiau nei 2 milijonai kūrinių.

Visame muziejuje yra 17 skyrių, kuriuose eksponuojami skirtingų tematikų kūriniai. Čia galima apžiūrėti Artimųjų Rytų meną, ginklų ir šarvų kolekciją. Taip pat siūloma aplankyti Afrikos, Okeanijos ir Šiaurės Amerikos meno kolekciją, apžiūrėti Azijos meno kūrinius. Metropoliteno muziejuje yra skyrius, skirtas moderniam bei šiuolaikiniam menui. Čia galima pamatyti visame pasaulyje itin garsių menininkų, tokių kaip Picasso, Pollocko, Beckmanno ir kt., darbų.

Metropoliteno meno muziejus – viena iš ikoniškiausių Niujorko vietų, talpinanti galybę įspūdingų meno kūrinių. Todėl, jei kada nors keliausite į šį gyvybingą ir pilną kultūros miestą, labai rekomenduojame apsilankyti šiame muziejuje.

3. Uficių galerija, Florencija, Italija

Shutterstock nuotr./Uficių galerija
Shutterstock nuotr./Uficių galerija

Sandro Botticelli „Veneros gimimą“, Leonardo da Vinci „Gerąją naujieną“, Michelangelo Merisi da Caravaggio „Medūzą“ ir begalę kitų, jau klasika tapusių paveikslų galima apžiūrėti viename garsiausių meno muziejų – Uficių galerijoje. Florencijoje esantis meno muziejus savo kolekcijoje turi galybę žymiausių Renesanso ir Baroko laikotarpio darbų, taip pat eksponuoja ir Antikos meno kūrinius.

Galerijos pastatas pradėtas statyti 1560 metais, pagal Medičių giminės Toskanos kunigaikščio įsakymą. Iš pradžių tai buvo administracinės paskirties pastatas, visgi ilgainiui jis plėtėsi: čia įsikūrė archyvas, tribunolas ir netgi teatras. Galiausiai visas pastatas virto muziejumi. Jei domitės menu ir norite savo akimis išvysti garsiausių menininkų kūrinius, lankydamiesi Florencijoje nepamirškite aplankyti Uficių galerijos.

4. Valstybinis muziejus, Amsterdamas, Nyderlandai

Shutterstock nuotr./Nacionalinis muziejus Amsterdame
Shutterstock nuotr./Nacionalinis muziejus Amsterdame

XVII a. olandų menas išgyveno „aukso amžių“. Tuo metu tapyba tiesiog klestėjo, o Olandijoje gyveno ir kūrė vieni žymiausių Europos dailės meistrų. Valstybiniame muziejuje, esančiame Amsterdame, sukaupta reikšminga šio etapo kolekcija. Šiandien muziejų sudaro trys departamentai: meno, istorijos ir piešinių, grafikos, fotografijos. Siūloma apžiūrėti ne tik nuolatines kolekcijas, tačiau būna atidaromos ir laikinos parodos.

Įdomu tai, jog 2012 metais muziejus nusprendė pasielgti kiek neįprastai ir savo internetinėje svetainėje patalpino apie 125 tūkst. menininkų darbų, kuriuos galima atsisiųsti ir turėti savo kompiuteryje. Visgi, nors ir siūlomas virtualus turas po muziejaus eksponatus, galimybė pamatyti meno kūrinius savo akimis muziejaus erdvėje – neįkainojama. Todėl, jei ketinate vykti į Amsterdamą, rekomenduojame aplankyti šį muziejų.

5. Nacionalinis Prado muziejus, Madridas, Ispanija

Shutterstock nuotr./Prado muziejus
Shutterstock nuotr./Prado muziejus

Jei domitės Ispanijos menu, siūlome nuvykti į Madride esantį Nacionalinį Prado muziejų! Jame sukaupta didžiausia ir reikšmingiausia Ispanijos dailininkų paveikslų kolekcija, taip pat gausu ir kitų Europos šalių menininkų kūrinių.

2009 metais Prado muziejus atrinko 14 paveikslų, kurie geriausiai reprezentuoja jo kolekcijas, ir didelės raiškos paveikslų reprodukcijas įkėlė į Google Earth projektą. Jei netingite, siūlome „užmesti akį“. Visgi skubame įvardyti, jog pamatysite Raphaelio, Giovanni Bellini, Goya'os, Rembrandto ir kitų, ypač garsių menininkų, paveikslus. Na, o jei pirmenybę teikiate ne virtualiam, o realiam turui, lankydamiesi Madride nepamirškite užsukti į šį reikšmingą muziejų.

6. Atėnų Akropolis, Atėnai, Graikija

Shutterstock nuotr./Atėnų Akropolis
Shutterstock nuotr./Atėnų Akropolis

Vienas iš pagrindinių objektų, kurį būtina aplankyti Atėnuose, be jokių abejonių – Akropolis. Šiuo metu tai muziejaus statusą turinti vieta, kuri yra įtraukta į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą. Ant 156 metrų aukščio kalvos esanti aukštutinė Senovės graikų miesto dalis per visą istoriją patyrė begalę įvykių. Dauguma pastatų pastatyti valdant Perikliui, maždaug 5–4 amžiuje prieš mūsų erą, tačiau helenistiniu ir romėnų periodu miestas tobulintas: statytos skulptūros, nedidelės šventyklos, taisytos senosios. 1687 metais miestas buvo apgriautas venecijiečių apgulties metu. Tik 20-ame amžiuje vietovė iš dalies atstatyta. Šiandien tai pagrindinis Atėnų traukos taškas, simbolizuojantis Antikinę didybę.

7. Ermitažas, Sankt Peterburgas, Rusija

Shutterstock nuotr./Ermitažas
Shutterstock nuotr./Ermitažas

Ištaigingame Sankt Peterburgo mieste yra dar vienas iš didžiausių ir seniausių muziejų visame pasaulyje – Ermitažas. Įkurtas Jekaterinos II dar 1764 metais, visuomenei muziejus buvo atvertas nuo 1852 metų. Šiandien muziejuje yra daugiau nei 350 salių, o lankytojams rodoma apie 60 tūkst. eksponatų. Muziejaus archyvuose saugomi dar 3 milijonai įvairių objektų.

Ermitaže galima apžiūrėti Senovės Egipto darbų kolekciją, kuri yra tarsi perėjimas į Antikos lobynų erdvę. Muziejuje gausu juvelyrikos darbų, galima apžiūrėti italų Renesanso šedevrus, ispanų meną. Milžiniškos klasicizmo, romantizmo, impresionizmo ir postimpresionizmo kolekcijos. Be abejonių, Ermitaže gausu ir puikaus rusų meno.

Matisse'as, Vincentas van Goghas, Gauguinas, Degas, Picasso, Kandinskis, Malevičius ir kt. Pasaulinio garso menininkų pavardes, kurių darbus galima pamatyti Ermitaže, tektų vardyti labai ilgai. Tai muziejus, kurio kolekcija yra aukščiausio lygio. Labai rekomenduojame bent kartą gyvenime nuvykti į Ermitažą. Beje, turime puikią žinią – pirmąjį kiekvieno mėnesio ketvirtadienį įėjimas į šį muziejų yra nemokamas.

8. Luvras, Paryžius, Prancūzija

Shutterstock nuotr./Luvras
Shutterstock nuotr./Luvras

Atvykę į romantiškąjį Paryžių, dauguma keliautojų pirmiausia lekia prie miesto simbolio – Eifelio bokšto. Vis dėlto ne ką mažiau miesto įvaizdį kuria ir Luvras – buvę Prancūzijos karalių rūmai, kuriuose šiuo metu įsikūręs vienas žymiausių pasaulio muziejų.

Luvras – daugiausia lankytojų sulaukiantis muziejus visame pasaulyje. 60 600 kvadratinių metrų pastate eksponuojami beveik 35 tūkst. eksponatų, pradedant priešistore ir baigiant 19-uoju amžiumi. Nors Luvro kolekcijoje be galo daug puikių paveikslų, vis dėlto populiarumu vienas iš jų lenkia visus kitus. Tai, žinoma, Leonardo da Vinčio šedevras – „Mona Liza“.

Daugeliui Luvras asocijuojasi su piramide, kuri pastatyta prie muziejaus. Ji turi savo istoriją: per visą 20 amžių Luvro pastatai beveik nesikeitė, tačiau amžiaus pabaigoje lankytojų skaičius vis didėjo, todėl buvo nuspręsta sukurti naują, požeminį įėjimą į patalpas. Architektas Ieog Ming Pei uždengė jį taisyklinga piramide, kuri šiandien yra trečias pagal populiarumą Luvro meno kūrinys, atsiliekantis tik nuo mūsų jau minėtosios „Mona Lizos“ portreto ir Milo Veneros skulptūros. Taigi, viešėdami Paryžiuje, nepagailėkite savo laiko ir skirkite dalį jo įsimintinam pasivaikščiojimui po didinguosius buvusius karalių rūmus – Luvrą.

Pažintinių kelionių specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius