Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A.Morkūnas aplankė uždarą karalystę: žiūrėkite video pasakojimą

Nepalas – egzotiškai skambantis pavadinimas, kuris traukia netik kalnų maniakus, tačiau ir tibetietiškos ar nepalietiškos kultūros mėgėjus. Nepale pasirinkau keliauti po tolimiausią ir labiausiai uždarą Mustango karalystę.
Kelionė Nepale
Kelionė Nepale / A.Morkūno/Journey.lt nuotr

Autoriaus filmus galima rasti Youtube, sekite naujienas Facebook, o daugiau straipsnių – tinklaraštyje Journey.lt.

Žiūrėkite mano video pasakojimą, kuriame – skrydis mažu lėktuvėliu per aukščiausius pasaulio kalnus, lankymasis budistų vienuolynuose, kurie pasislėpę kalnuose, pokalbiai su vienuoliais ir daug daug Himalajų grožio:

VIDEO: Kelionė į Nepalą, 1 Dalis. Mustango karalystės žygis užsukant į Budistų vienuolynus

Mustangas (ankščiau vadintas Lo Karalyste) yra tolimas ir pakankamai izoliuotas Nepalo regionas. Kadaise tai buvo atskira karalystė, glaudžiai susijusi su Tibeto kultūra. XV – XVII a. dėl savo strateginės vietos Mustangas kontroliavo prekybą tarp Himalajų ir Indijos.

XVIII a. Nepalas šią karalystę aneksavo. Daugumai gyventojų remiant monarchiją, ji egzistavo iki pat 2008 m. Paskutiniojo oficialaus karaliaus šaknys siekė 1380 metus, kuomet buvo įkurta ši karalystė.

Iki 1992 m. čia buvo karinė zona, kurioje buvo draudžiama keliauti. Todėl iki šių dienų Mustangas yra pakankamai stipriai išsaugojęs savo tibetietišką kultūrą nuo išorės pasaulio. Dauguma gyventojų iki šiol kalba tradicine tibetiečių kalba.

Taip pat lankiausi senuosiuose Nepalo miestuose: Bhaktapur ir Patan. Taip pat – Pashupatinath šventyklų komplekse, kur ant upės kranto deginami žmonių palaikai.

Žiūrėkite mano pasakojimą apie šias vietas: vykau įspūdingu mirties keliu, ragavau nacionalinio maisto ir susipažinau su iki mūsų dienų išlikusiomis senosiomis tradicijomis.

VIDEO: Kelionė į Nepalą, 2 Dalis. Mirties kelias, maistas, senieji miestai ir išlikusios tradicijos

Labai įdomu buvo pažinti budizmą ir hinduizmą, panarstyti po kaulelį jų įdomiausius dvasinius dalykus. Atsibučiuoju su Himalajais – aš pas jus dar sugrįšiu. Kitą kartą tai bus tibetietiškasis Indijai priklausantis šiaurės Ladakas.

Autoriaus filmus galima rasti Youtube, sekite naujienas Facebook, o daugiau straipsnių – tinklaraštyje Journey.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius