-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Anglija vėl keičia atvykimo taisykles: ką reikia žinoti

Ankstų penktadienio rytą įsigalios naujos atvykimo į Angliją taisyklės. Kiek stebina, kad pastaruoju metu šalims vienai po kitos griežtinant priemones kovoje su koronavirusu ir naująja omikron atmaina, Anglija nusprendė taisykles švelninti. Tiesa, tik pasiskiepijusiems.
Skrydžiai į JK
Skrydžiai į JK / 123rf.com nuotr.

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas paskelbė, kad nuo penktadienio 4 val. ryto pilnai paskiepytiems asmenims nebereikės prieš atvykimą į Angliją darytis PGR testo. Be to, kiek vėliau antros dienos COVID testas bus keičiamas iš PGR į pigesnį greitąjį antigenų.

PGR testo reikalavimas, anot B.Johnsono, daug pačių britų atgrasė nuo kelionių, nes šie baiminosi įstrigti kitoje šalyje, jeigu prieš grįžimą namo gautų teigiamą PGR testo atsakymą. O tai atsieitų papildomų išlaidų.

„Mes taip pat atšauksime reikalavimą izoliuotis atvykus tol, kol gaunamas neigiamas PGR testo atsakymas. Taigi grįžtame prie praėjusių metų spalį turėtos sistemos – atvykstantys į Angliją turės pasidaryti greitąjį testą ne vėliau kaip antrą atvykimo dieną, o jeigu šis bus teigiamas, tuomet PGR testas padės mums nustatyti, ar yra naujų atmainų“, – JK premjeras pranešė Bendruomenių rūmuose.

Pilnai paskiepytiems asmenims nebereikės prieš atvykimą į Angliją darytis PGR testo.

Būtinybė užpildyti keliautojo formą išlieka.

Tarptautinės oro transporto asociacijos IATA generalinis direktorius Willie Walshas pasveikino tokį JK valdžios žingsnį, nors ir pavadino jį pavėluotu bei paragino dar labiau atlaisvinti reikalavimus keliautojams.

„Akivaizdu, kad papildomos priemonės turėjo mažai arba išvis neturėjo įtakos naujos atmainos plitimui, – sakė jis. – Tačiau papildomos priemonės keliautojams pridėjo didelių ir nereikalingų išlaidų bei sudavė smūgį kelionių atsigavimui. Dabar laikas vėl pažvelgti į visą schemą ir visiškai atsisakyti testų paskiepytiems keleiviams.“

Tad jeigu trumpai, štai kas keičiasi artimiausiomis dienomis:

Nuo sausio 7 d., 4 val. ryto:

pilnai nuo koronaviruso paskiepytiems žmonėms, atvykstantiems į Angliją, nebereikės:

  • prieš kelionę darytis COVID-19 testo;
  • izoliuotis atvykus, kol laukiama antros dienos testo atsakymo.

Tačiau išlieka reikalavimas po atvykimo ne vėliau kaip antrą dieną pasidaryti COVID testą. Kurį – greitąjį ar PGR – priklausys nuo atvykimo laiko. PGR testai Anglijoje būna iki 60 svarų sterlingų brangesni už greituosius.

Nuo sausio 9 d., 4 val. ryto:

pilnai nuo koronaviruso paskiepyti asmenys, atvykę į Angliją, galės vietoj PGR testo darytis greitąjį antigenų testą.

Jeigu šis bus teigiamas, tuomet reikės izoliuotis ir pasidaryti nemokamą PGR testą.

Greitąjį antigenų testą užsisakyti reikės prieš atvykimą į Angliją. Šiuos testus bus galima užsisakyti nuo sausio 7 d., penktadienio, 4 val. ryto.

Bet pasinaudoti greituoju testu negalima iki ankstaus sekmadienio ryto. Jeigu į Angliją atvykstate iki sekmadienio, sausio 9 d., 4 val. ryto – tuomet po atvykimo vis dar reikės pasidaryti PGR testą.

Taisyklių pakeitimai galioja tik pilnai paskiepytiems asmenims ir vaikams iki 17 m. imtinai. Taip pat tiems, kurie skiepytis negali dėl medicininių priežasčių.

Kad asmuo būtų laikomas pilnai paskiepytu, Anglija nereikalauja stiprinančios dozės.

Nepasiskiepijusiems žmonėms galioja senosios taisyklės. T. y. jiems ir toliau reikės:

  • atlikti PGR arba antigeno tyrimą COVID-19 infekcijai nustatyti ir pateikti ne senesnį nei prieš 48 atlikto tyrimo neigiamą rezultatą;
  • užsisakyti bei atlikti antros ir aštuntos dienos testus;
  • izoliuotis 10 dienų namuose ar pasirinktoje apsistojimo vietoje;

Kad asmuo būtų laikomas pilnai paskiepytu, Anglija nereikalauja stiprinančios dozės.

Primename, kad dėl omikron plitimo daug šalių skelbia papildomus reikalavimus atvykstantiems asmenims. Pavyzdžiui, nemažai jų reikalauja neigiamo COVID testo atsakymo net ir iš pasiskiepijusių žmonių. Naujausias kiekvienos šalies taikomus reikalavimus patogu pasitikrinti puslapyje keliauk.urm.lt.

Dėl naujų taisyklių smuko skrydžio bilietų paklausa, dėl to oro bendrovės laikinai sustabdė apie pora dešimčių maršrutų iš Lietuvos. „Wizz Air“ ir „Ryanair“ bent laikinai nutraukė skrydžius iš Lietuvos ir į kai kuriuos Anglijos oro uostus. Daugiau skaitykite čia: „Wizz Air“ ir „Ryanair“ stabdo daugiau nei 20 maršrutų Lietuvoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius