Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ankona – miestas, kuriame saulė pateka iš jūros

Didžiausias Adrijos jūros uostas ir Markės regiono sostinė Ankona įsikūrusi vakarinėje Italijos pakarantėje. Dėl ypatingos geografinės padėties ir išsidėstymo formos nuo kalvos besižvalgantis miestas turistams ir gyventojams leidžia mėgautis unikaliu reiškiniu – saulė čia ir pateka, ir leidžiasi jūroje. Ryškūs saulėtekiai ir minkšti it aksominiai oranžiniai saulėlydžiai ne tik papuošia čia apsilankiusiųjų Instagram paskyras, bet ir visam gyvenimui įsirėžia į atmintį.
Italija, Markės regionas
Italija, Markės regionas / 123RF.com nuotr.

Tačiau Ankoną aplankyti verta ne tik užburiančių saulėlydžių medžiotojams. Dar IV a. pr. Kr. įkurtas miestas didžiuojasi unikalia savo istorija ir turistams dosniai atveria savo architektūrinius klodus. Be to, čia esantys puikūs paplūdimiai kartu su nepaprastai gardžiu vietiniu maistu sudaro viliojantį turistus duetą ir šį kampelį paverčia tobula vieta atostogoms. Tačiau apie viską – iš eilės.

123RF.com nuotr./Saulėtekis Ankonoje
123RF.com nuotr./Saulėtekis Ankonoje

Gausiausias Italijoje istorinis paveldas

Ankona – graikiškas miestas, kurį įkūrė iš Sirakūzų atvykę dorėnai. Praėjus keliems amžiams, čia atplaukė romėnų laivai. Tuos laikus mena du išlikę architektūriniai paminklai. Tai Trajano arka, pastatyta imperatoriaus Trajano garbei, kurio valdymo metu miestas suklestėjo, ir amfiteatras – tipinis romėniškasis daugelio senųjų Italijos miestų statinys.

Markės regione, kurio sostinė yra Ankona, yra didžiausia istorinio paveldo koncentracija Italijoje. Net 106 pilys, 37 tvirtovės, 170 bokštų, 72 senoviniai teatrai ir daugiau nei 1000 bažnyčių – tad jeigu istorijos alkio nenumalšinsite sostinėje, rasite tai tiesiog už miesto.

123RF.com nuotr./Ankonos katedra
123RF.com nuotr./Ankonos katedra

Daugybė istorinių objektų išsidėstę ant miestą supančių kalvų. Šiaurinėje dalyje nuo Guasco kalvos į miestą žvelgia katedra, ant Kapucinų kalvos į dangų stiebiasi Ankonos švyturio bokštas.

Ankonoje rasite daugybę įvairių laikmečių bažnyčių. Tai ir senųjų šventyklų likučiai, ir romėniškojo laikotarpio bažnyčios. Dauguma jų koncentruojasi pačiame miesto centre. Pati svarbiausia iš jų – Ankonos katedra, iškilusi vietoje šventojo Laurencijaus bažnyčios, pastatytos dar ankstyvųjų krikščionių. Dar anksčiau šioje vietoje buvo Afroditės šventykla. Katedrai daugiau nei tūkstantis metų, statyti ji buvo pradėta dar X amžiuje, o jos architektūroje susimaišė romaniškasis, bizantiškasis ir gotikinis stilius. Tačiau tai, kaip ir jo įėjimą saugančių liūtų skulptūros, pagamintos iš vietinio Ankonos rožinio marmuro, šiam pastatui ir suteikia unikalumo.

123RF.com nuotr./Ankonos katedra
123RF.com nuotr./Ankonos katedra

Centrinėje Ankonos aikštėje puikuojasi XI-XII a. romėniškosios architektūros statinys – Šventosios Mergelės Marijos bažnyčia, pastatyta ankstyvųjų krikščionių bažnyčios vietoje. Jos mozaikos likučiai matomi per stiklines dabartinės bažnyčios, kurioje jau nebevyksta pamaldos, o organizuojami koncertai, grindis. Čia taip pat matomas išlikusios miesto gynybinės sienos fragmentas dar iš senovės Graikijos epochos.

Būdami Ankonoje aplankykite Senatorių rūmus (Palazzo del Senato), pastatytus 1225 m. Antikiniais laikais jų vietoje buvo senovės romėnų forumas. Dar viena miesto įžymybė – 1270 m. statyti Vyresniųjų rūmai (Palazzo degli Anziani), kuriuose posėdžiavo miesto vyresniųjų taryba, valdžiusi Ankonos Respubliką XII-XVI a.

Dėmesio vertas objektas - miesto klestėjimo laikais – 1390 iki 1443 m. pastatyta Pirklių Ložė, skirta gausybei čia plūstančių prekeivių.

Puikus XVI a. menantis pastatas – Ferečių rūmai (Palazzo Ferretti), kuriuose dabar veikia Markės provincijos archeologijos muziejus (Museo archeologico nazionale delle Marche).

123RF.com nuotr./Rūmai Ankonoje
123RF.com nuotr./Rūmai Ankonoje

Pramogos gamtoje

Banguojantis kaip jūra kalvomis ir lygumomis Ankonos landšaftas suteikia galimybę įvairiapusiam aktyviam poilsiui - nuo jodinėjimo ir važinėjimo dviračiais lygumomis bei kalnais iki alpinizmo. Žiemą čia atsiveria puikios slidinėjimo trasos. Miesto apylinkėse apstu žygių pėsčiomis maršrutų, o ekstremalių pojūčių mėgėjai drąsą gali išmėginti tyrinėdami urvus.

123RF.com nuotr./Ankona, Italija
123RF.com nuotr./Ankona, Italija

Pietinėje pusėje miestą apkabina vešlia augalija pasidengę Santo Stefano šlaitai. Iš čia atsiveria puiki Markės sostinės panorama, o šlaituose įsikūręs Pincio parkas, išraižytas pėsčiųjų takelių, atgaivina savo vėsa kaitrią vasaros dieną.

Jūros kaimynystėje įsikūrusi Ankona nėra paplūdimio kurortas, tačiau turi ką pasiūlyti vandens malonumų mėgėjams. Čia ras ką veikti mėgstantys žvejoti ar nardyti, taip pat praktikuojantys įvairų vandens sportą. Čia yra ir seklumų, patogių poilsiui su vaikais, ir skardžiais įrėmintų gilių paplūdimių, kuriuos ypatingai mėgsta nardytojai.

Vienas iš mėgstamiausių pačių miestelėnų – smėlėtas Palombino paplūdimys, besitęsiantis keturis kilometrus. Mėgstantys laukinę gamtą dažnai renkasi Pasetto – nuošalesnį, aikštingomis uolomis nusėtą paplūdimį. Sassi Neri – dar vienas rojaus kampelis ištroškusiems ramybės, tiesa, čia dažnai renkasi nuo pašalinių akių norintys pabėgti nudistai. Vienas meniškiausių paplūdimių yra 20 km nuo miesto nutolęs Due Sorelle, tačiau jį pasiekti galima tik vandens keliu.

123RF.com nuotr./Ankonos paplūdimys
123RF.com nuotr./Ankonos paplūdimys

Pasiūlymai ieškantiems ypatingų įspūdžių

Reikia pripažinti, kad gulėjimas paplūdimyje ar architektūriniai objektai šiais laikais vilioja ne visus keliautojus. Tačiau unikalus muziejus Museo Tattile Statale Omero siūlo ypatingą ir skirtingą savo objektų pažinimo būdą – čia juos ne tik leidžiama liesti, bet tai yra ir vienintelis susipažinimo su jais būdas. Trumpai davęs instrukciją, gidas užriša lankytojams akis ir jie tik lietimo pojūčiu gali susipažinti su meno kūriniu. Tai išties jaudinanti patirtis.

123RF.com nuotr./Skulptūra
123RF.com nuotr./Skulptūra

Tiems keliautojams, kurie šalis nori atrasti per nematomas turistams vietas ir vengia istorinių griuvėsių, Ankona taip pat turi ką pasiūlyti, mat miestas turi ir savo po žeme slypinčią šešėlinę dalį. Ankonos požemiai pažįstami tik labai nedaugeliui, tačiau norintys gali užsisakyti tokias ekskursijas ir praleisti visą dieną klaidžiojant vėsiais požeminiais labirintais.

Ieškantiems neįprastų dalykų rekomenduojama aplankyti komercinio uosto zoną, kuri yra muziejus po atviru dangumi. Ant jo sienų puikuojasi vietos ir tarptautinių menininkų sukurti įspūdinti grafičiai, žaviai kontrastuojantys su šalia tinklus remontuojančiais senais žvejais.

123RF.com nuotr./Ankonos uostas, Italija
123RF.com nuotr./Ankonos uostas, Italija

Nuodėmės vertas maistas

Ir galiausiai maistas – tai, kas patinka mums visiems. Čia atvykę galite pamiršti visas dietas ir mitybos planus, jeigu tokių laikotės. Būnant Markėje reikia atsipalaiduoti, ragauti ir mėgautis. Nes šios vietovės skonių harmonija užkariaus jūsų pojūčius savo subtilumu. Pačios šviežiausios jūros gėrybės, žemės brangakmeniais vadinami triufeliai, elegantiški sūriai – penas ne tik skrandžiui, bet ir neapsakomas malonumas akiai, juo labiau stebint, su kokia meile vietiniai italai ruošia maistą ir kaip patys geba juo mėgautis.

123RF.com nuotr./Itališki sūriai
123RF.com nuotr./Itališki sūriai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius