Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Atnaujintas pelkės takas vienoje įdomiausių Lietuvos vietų – Viešvilės rezervate

Nors Viešvilės gamtinis rezervatas – griežtai saugoma teritorija, tačiau lankytis čia galima, tik reikia turėti direkcijos leidimą arba jus lydės rezervato specialistas. Gamtos mylėtojams, mokytojams su mokiniais tikrai čia verta atvykti, nes ką tik atnaujintas Artosios pelkės mokomasis takas, supažindinantis su unikaliu laukinės gamtos kampeliu vakarų Lietuvoje.
Artosios pelkės mokomasis takas
Artosios pelkės mokomasis takas / VSTT nuotr.

Mokomojo-pažintinio tako ilgis – apie 1,5 kilometro, rašoma Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos (VSTT) pranešime. Čia naujai paklotas metalo grotelių takas, įrengta Artosios pelkės apžvalgos aikštelė. Įrenginėjant taką buvo atsižvelgta, kad jis nereikalautų pastovių investicijų atnaujinimui, tad buvo pasirinktos cinkuotos presuotos grotelės dantytu paviršiumi.

Lankytojai su rezervato vertybėmis galės susipažinti šešiuose informaciniuose stenduose, per šlapynę praeiti takeliu iš medžio rąstų bei pasigrožėti gamta, ilsėdamiesi ant naujų suoliukų.

Pakeliui lankytojai išvys net kelis miškų tipus: taiginį pušyną ir eglyną, lapuočių raistą, pelkinį pušyną, o galiausiai pasieks Artosios aukštapelkę.

Artosios aukštapelkei būdingas iškilus reljefas su pastebimais šlaitais. Vidurinę dalį užima plynė, kurioje tarp retų neūžaugų pušelių želia viržiai, kupstiniai švyliai, balžuvos. Praplaišose ir duburiuose telkiasi baltųjų saidrų, saulašarių, kiminų bendrijos.

Artoji – labiausiai į vakarus nutolusi pelkė, kur aptinkama retoji kupstinė kūlingė, įtraukta į Raudonąją knygą. Čia taip pat gyvena keletas dirvinių sėjikų porų. Tai saugoma ir nykstanti paukščių rūšis, nes jiems reikalingos atviros aukštapelkinės plynės. Pavasarį aukštapelkėje triukšmingas tuoktuves kelia tetervinai.

Artosios mokomojo tako tikslas – parodyti lankytojams dalį būdingiausių Viešvilės gamtinio rezervato buveinių: vakarų taigą, pelkinį lapuočių mišką, aktyvią aukštapelkę su ten gyvenančiomis būdingomis ir retomis rūšimis.

Viešvilės gamtinio rezervato teritorijai suteiktas Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ buveinių apsaugai svarbios teritorijos statusas, taip pat rezervatas paskelbtas Ramsaro teritorija. Tad primenama, kad čia lankytis galima tik su direkcijos leidimu arba lydinčiu specialistu.

Rezervato mokomasis takas naujai rekonstruotas pagal Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM vykdomą projektą „Kraštovaizdžio vertybių apsauga ir pritaikymas pažinti (I)“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius