-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 07 15 /2020 07 16

Atostogos Kretoje po karantino: svarbiausia, ką reikia žinoti poilsiautojams apie saugumą ir komfortą

Koronavirusui nusprendus ištrinti Bulgariją iš Lietuvos kelionių organizatorių žemėlapio ir ant klaustuko pakabinti Kroatiją, atostogų pasirinkimas dar labiau susitraukė. Iš esmės liko vos kelios kryptys, tarp kurių – lietuvių pamėgta Graikijos Kretos sala. 15min apsilankė saloje ir pasižiūrėjo, kaip atrodo atostogos graikų dievo Dzeuso gimtinėje. Pateikiame svarbiausius dalykus, ką reikia žinoti apie saugumą ir komfortą Kretoje prieš kraunantis lagaminą.

Pirmiausia dar nesusidėję mantos turite susitvarkyti formalumus – užsipildyti vadinamąją PLF formą. Tai antrasis jūsų pasas, be kurio Graikijoje turėsite problemų. Duomenis apie save ir savo kelionę rekomenduoju surašyti bent 48 valandos prieš skrydį, nors esą galima tą padaryti likus parai iki kelionės.

Po registracijos PLF dokumentą gavau praėjus beveik 22 valandoms. Tokiu metu žmonės jau paprastai vyksta į oro uostą. Kažin kokios nuotaikos jie važiuotų dar nesulaukę patvirtinimo iš Graikijos ir žinodami, kad už nusileidimą Kretoje be PLF formos gali grėsti 500 eurų bauda.

Nusileidę į Herakliono oro uostą iškart buvome sustatyti eilute – laukėme PLF formos patikrinimo.

L.Tubio/15min nuotr./Eilė prie įėjimo į Herakliono oro uostą
L.Tubio/15min nuotr./Eilė prie įėjimo į Herakliono oro uostą

Laimingieji pasitikrino ir nuo koronaviruso. Prieš mane stovėjo trijų asmenų lietuvių šeima, visi trys rodė savo dokumentus, o pas seselę policijos pareigūnas išsiuntė tik vieną.

„Paklausė, koks vardas, pavardė, pasižymėjo kažką, pasisodino ir liepė išsižioti, paėmė seilių testą“, – 15min sakė Minvydas.

L.Tubio/15min nuotr./Poilsiautojas Kretoje Minvydas
L.Tubio/15min nuotr./Poilsiautojas Kretoje Minvydas

– Kada žinosit rezultatus? – paklausiau.

– Nesakė.

– Ar reikia izoliuotis? Nesakė?

– Ne.

Arba išties nesakė, arba Minvydas neišgirdo. Pasak kelionių organizatoriaus „Novaturo“, kuris finansavo žurnalisto kelionę į Kretą, jeigu jums teko garbė pasitikrinti nuo koronaviruso, vadinasi, 24 val. po to turite saviizoliuotis viešbutyje. Jeigu nesulaukiate žinių, kad jūsų testas teigiamas, galite tęsti, arba, tiksliau, pradėti atostogas.

Jeigu visgi jums bus nustatytas koronavirusas, „Novaturas“ skelbia, tokiu būdu būsite perkelti į specialų viešbutį. Už jums paskirtą karantino laikotarpį sumokės Graikijos valstybė. Tiesa, kelione atgal reikės pasirūpinti patiems.

Suprasti akimirksniu – PLF FORMA

  • Formą rasite tinklalapyje travel.gov.gr.
  • Ji išversta į tris kalbas – anglų, prancūzų, vokiečių. Pasak vietinės gidės, Kreta daugiausia turistų sulaukia iš šias kalbas žinančių turistų.
  • Formoje reikia pateikti asmeninius ir kelionės – kaip atvykstama, su kuo, kada, kur bus apsistojama – duomenis.
  • Jeigu iš Kretos tęsite kelionę po Graikiją, pažymėkite tą formoje.
  • Užpildę formą, į elektroninio pašto adresą turėtumėte gauti informaciją apie įvykdytą registraciją. Po tam tikro laiko – ir patvirtinimą.

Ar saugu Kretoje?

Daugelį atgraso idėja keliauti po pasaulį per koronaviruso vajų dėl elementarios priežasties – saugumo. Tačiau Kretoje ši tema mane kiek nustebino.

Kretiškiai nuo pat pandemijos pradžios į infekciją pažiūrėjo labai rimtai ir kelis mėnesius, kaip ir Lietuvoje, sėdėjo užsidarę. To rezultatas – nuo kovo iki liepos vidurio saloje užfiksuota, skirtingais duomenimis, nuo 15 iki 17 atvejų. Kretoje gyvena virš 600 tūkst. žmonių, salos dydis prilygsta Kauno apskričiai.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Apsauga nuo COVID-19
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Apsauga nuo COVID-19

Ne taip kaip lietuviams, daugeliui kretiečių stiprėjantis infekcijos paplitimas reiškia mažesnes pajamas, todėl pasirodė, kad jie į saugumą žiūri rimčiau nei mūsiškiai.

„Mūsų apyvarta sumažėjusi 75 procentais. Tai daugiau nei įprastai, nes esame sezoninis verslas“, – 15min kalbėjo brangakmenių ir kristalų prekeivis Georgios, dirbantis Agios Nikolaos miestelyje.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Georgios, prekeivis iš Agios Nikolaos kurorto
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Georgios, prekeivis iš Agios Nikolaos kurorto

„Dėl koronaviruso padėtis labai prasta“, – pridėjo kitas gatvės pardavėjas Konstantinos, rodydamas į tuščias gatves.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Suvenyrų parduotuvėlės savininkas Konstantinos
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Suvenyrų parduotuvėlės savininkas Konstantinos

Gyvenant viešbutyje, vaikštant į kavines ar restoranus buvo matyti, kad visur galima dezinfekuotis rankas, po valgio yra dezinfekuojami staliukai, aptarnaujantis personalas dėvi kaukes.

„Manau, saugu 100 proc., štai kodėl dirbame ir mes, ir mūsų vyriausybė“, – pridėjo Georgios.

Beje, paminėtina, kad dabar Kretoje yra atsidarę tik tie viešbučiai, kurie atitiko griežtus Graikijos turizmo ministerijos nustatytus saugumo standartus.

Komforto apribojimai

Jeigu jau esate lankęsi Kretos viešbučiuose, skirtumus, kaip dabar atrodo poilsis po karantino, greitai pastebėsite. Pavyzdžiui, kambaryje galite nerasti mini baro arba kavos aparato. Šios gėrybės bus pristatytos tik paprašius. Taip pat registratūroje nuo šiol sulauksite klausimo, kaip dažnai norite įsileisti kambarinę vidun, – kasdien ar kas antrą dieną.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Viešbutis Kretoje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Viešbutis Kretoje

Viešbučiuose poilsiautojams gali būti matuojama temperatūra ir vedamas įrašų žurnalas. Atidžiai yra stebimas ir personalas. Prieš sezoną jiems atliekamas COVID-19 testas, o kasdien – temperatūros matavimai. Taip pat gali būti, kad prieš jums įsikuriant numeryje jis dėl COVID-19 prevencijos 24 val. buvo laikomas tuščias.

O štai naujovės prie pietų stalo bus pastebėtos visur. Nuo šiol Graikijoje bufetai įgauna kitokią prasmę – į savo lėkštę įsidėti galėsite tik nuo išorės apsaugotą maistą.

L.Tubio/15min nuotr./Nuo išorės poveikio apsaugotas maistas
L.Tubio/15min nuotr./Nuo išorės poveikio apsaugotas maistas

Visa kita – pomidorus, keptas bulves, vištienos sparnelius, picos ar baklavos gabaliuką – jums įkraus už plastikinio atitvaro dirbantis personalas.

Tai gali būti kiek erzinanti patirtis – net duonos riekės pats pasiimti negali. Kai kurie viešbučiai bufetą pakeitė patiekalais iš meniu.

L.Tubio/15min nuotr./Aptarnaujantis personalas poilsiautojui įdeda duonos gabaliuką
L.Tubio/15min nuotr./Aptarnaujantis personalas poilsiautojui įdeda duonos gabaliuką

Pramogos, tikėtina, irgi bus ribojamos. Į baseiną žmonės turėtų būti leidžiami pagal ploto proporciją, į sporto klubą taip pat – dargi po išankstinės registracijos. SPA turėtų veikti, tačiau ne su visais malonumais – be pirčių ir sūkurinių vonių.

Tai gali būti kiek erzinanti patirtis – net duonos riekės pats pasiimti negali.

Ar geras metas keliauti?

Norėčiau, kad Kretoje būtumėte buvę tokiu pat metu, kaip ir aš. Turistų – suskaičiuosi ant pirštų, nėra stumdymųsi, eilių, nesudėtinga rasti vietą restorane. Gražiausiais salos vaizdais dalijiesi ne su tūkstančiais, bet vos saujele poilsiautojų. Graikijos žiniasklaida skelbia, kad per pirmąsias dvylika liepos dienų keleivių lėktuvais srautas kritęs iki 84 proc., palyginus su praėjusiais metais.

Vietiniai į turistus žvelgia išsiilgusiomis akimis – nori pabendrauti, papasakoti, kaip jiems sekasi, paklausti, ar patiko jų naminiai avies pieno ledai ir pasiūlyti baklavos prie graikiškos kavos. Matai, kad viešbučio personalas turi jėgų ir noro atliepti tavo individualius poreikius. Jautiesi laukiamas, lepinamas – lengva persijungti į atostogų režimą.

Panašiais įspūdžiais dalijasi ir Kretoje sutikti lietuviai Guoda ir Juozas.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuviai keliautojai Kretoje
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Lietuviai keliautojai Kretoje

„Kreta yra tikrai nuostabi sala. Labai nuostabi sala. Jau vėl planuojame čia kelionę atgal“, – kalbėjo vaikinas.

Kita vertus, dėl koronaviruso turizmo sektorius labai pažeidžiamas. Praėjusią savaitę stebėjome, kaip per kelias dienas buvo užverta Bulgarija, yra teorinių galimybių, kad taip gali nutikti su bet kuria pasaulio vieta.

Liepos 10 dienos duomenimis, Graikijoje buvo užfiksuota 60 naujų COVID-19 susirgimų – didžiausias skaičius nuo balandžio vidurio. Tiesa, 100 tūkst. gyventojų, liepos 10 d. duomenimis, šalyje serga 3,4 asmens, kai už brūkšnio likusioje Bulgarijoje – 32,6.

Liepos 14 dienos duomenimis, iš 24 naujų susirgimų 4 buvo identifikuoti sienų kirtimo punktuose.

Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Socialinė distancija?
Ernestos Čičiurkaitės / 15min nuotr./Socialinė distancija?

Graikijos vyriausybė dėl koronaviruso plėtros svarsto dar labiau stiprinti sienų kontrolę. To būtinybę skelbia ir vietos mokslininkai, kurių skaičiavimais, rugpjūčio pradžioje infekcijos atvejų dėl atlaisvinto judėjimo išaugs iki 5000.

Kokia padėtis bus Kretoje, galima tik spėlioti, tačiau praeitis rodo, kad saloje infekcija plito gerokai lėčiau nei žemyninėje Graikijos dalyje.

Kviečiu bent trumpam nusikelti į Kretą ir pažiūrėti, kaip atrodo atostogos ir gyvenimas šiame pasaulio krašte:

15min žurnalisto kelionę į Kretą finansavo kelionių organizatorius „Novaturas“. Publikacijos turinys su bendrove nebuvo derintas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius