-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baigėsi kruizinė laivyba Klaipėdoje: laivų daugiau, bet jie tuštesni

Šiemet kruizinės laivybos sezonas truko pusę metų: lainerių atplaukė daugiau, nei buvo tikėtasi sezono pradžioje. Tačiau laivai atplukdydavo mažiau keleivių. Tyrimai parodė, kad dažnas keliautojas rekomenduotų kitiems aplankyti Lietuvą, tačiau prasčiau vertino apsilankymus Palangoje, Neringoje.
Kruizinis laivas Klaipėdoje
Šiemet į Klaipėdą atplaukė 61 kruizinis laivas, 12 jų – pirmą kartą. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

Pirmasis kruizinis laivas į Klaipėdos uostą įplaukė balandžio 11-ąją. Jau buvo prasidėjęs karas, todėl baimintasi, kad laivai Lietuvą gali ir aplenkti.

Tačiau prognozės neišsipildė: į uostą įplaukė 61 kruizinis laivas, atplukdęs beveik 47 tūkst. keleivių. Pandemija šią turizmo sritį buvo paveikusi labiausiai. Pernai į Klaipėdos uostą buvo įplaukę vos du laivai ir tai laikantis visų saugumo rekomendacijų.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Balandį į Klaipėdą pirmadienį atplaukė kruizinis laivas „Hamburg“, atplukdęs turistus iš Vokietijos. Prasidėjo ilgai lauktas kruizinių laivų turizmas.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Balandį į Klaipėdą pirmadienį atplaukė kruizinis laivas „Hamburg“, atplukdęs turistus iš Vokietijos. Prasidėjo ilgai lauktas kruizinių laivų turizmas.

Todėl šiųmetiniai duomenys lyginami su priešpandeminiais – 2019-aisiais. Matoma, kad laivų skaičius augo penktadaliu, tačiau keleivių sumažėjo trečdaliu.

Kaip pažymi Klaipėdos uosto vadovas Algis Latakas ir Klaipėdos kultūros ir turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė, žmonės keliavo, bet vis dar atsargiai.

„Jie buvo įpratę per tuos metus keliauti savo burbuluose, t. y. su savo šeimos nariais, nedidelėse kompanijose, savo automobiliais“, – paaiškina R.Savickienė, kodėl mažėjo keliautojų grupės.

„Įtakos kruizinei laivybai Baltijos jūroje turėjo sankcijos Rusijoje, dėl kurių kruizinės linijos iš savo maršrutų išbraukė Sankt Peterburgą. Dėl šios priežasties dalis linijų Klaipėdą šiemet rinkosi kaip alternatyvų uostą. Taigi šis sezonas išsiskyrė laivų gausa, tačiau dėl griežtesnių pokovidinių reikalavimų fiksuotas mažesnis keleivių skaičius“, – spaudos konferencijoje sakė A.Latakas.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kruizinis laivas Klaipėdos uoste
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Kruizinis laivas Klaipėdos uoste

Net 12 laivų į Klaipėdą atplaukė pirmą kartą, jie buvo pasitikti iškilmingai, apdovanoti miesto herbu.

42 laivai buvo ilgesni nei 200 metrų, jiems reikia specialios infrastruktūros.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Kruizinės laivybos dinamika Klaipėdos uoste
Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Kruizinės laivybos dinamika Klaipėdos uoste

Šiemet atliekant klientų pasitenkinimo tyrimą (NPS – Net Promoter Score) buvo apklausiami kruiziniais laivais į uostamiestį atvykę turistai. Tyrimo rezultatai rodo, kad 62 proc. apklaustųjų aukščiausiu balu įvertino vizitą Lietuvos uostamiestyje, NPS rodiklis išaugo nuo 30 proc. 2019 m. iki 54 proc. 2022 m.

Geriausiai vertinama švara, saugumas ir draugiškumas, o kaip didžiausias teigiamas pokytis, palyginti su 2019 m., fiksuojamas vertinant Kruizinių laivų terminalą, navigacinę medžiagą bei senamiesčio pramogas. Tačiau prasčiau įvertinti vizitai Neringoje ir Palangoje.

Suprasti akimirksniu

  • Daugiausia – 65 – kruizinių laivų Klaipėdos uostas buvo sulaukęs 2007 metais.
  • Daugiausiai keleivių – 74,7 tūkst. – buvo suskaičiuota 2017-aisiais.

Turizmo specialistai svarsto, kad keliautojams galėjo nepatikti ilga kelionė iki Nidos. Palangoje ne visiems patiko J.Basanavičiaus gatvės šurmulys.

Kruizinio laivo turistas vidutiniškai mūsų uostamiestyje išleidžia 39 eurus. Skaičiuojama, kad Klaipėdos uostas iš kruizinių laivų surinko rekordinę sumą rinkliavos – 913 tūkst. eurų.

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Kiek išleidžia Klaipėdoje kruizinių laivų keleiviai?
Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos nuotr./Kiek išleidžia Klaipėdoje kruizinių laivų keleiviai?

Uosto direkcija planuoja pratęsti krantinių remonto darbus, kurie šią vasarą dėl turistų gerovės buvo pristabdyti. Rekonstrukcija iš viso atsieis apie 1,5 mln. eurų.

A.Latakas teigė, kad dėl kruizinių laivų turistų turėtų pasistengti ir aplinkinės savivaldybės: pasiūlyti pramogų, patrauklių ekskursijų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius