-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Be sienų“ dienoraštis Afganistane: 1. Pėsčiomis į Afganistaną – aštrių įspūdžių pasisemt ir Herate su vietiniais tinklinį sužaisti

Prasilenkindami su sunkvežimiais brendame per pažliugusį purvą iš Irano į Afganistaną. Atkarpa tarp pasienio kontrolės punktų senokai nematė kelininkų. „Expedition“ dovanotus kelioninius drabužius suslėpėme į kuprines, kurias apraizgėme nutriušusiomis paklodėmis, o patys pasipuošėm Kermano šeimininkų dovanotais dvisagiais nunešiotais švarkais. Apsijuosėme skaromis, sušukavome mėnesį augintas barzdas, užsidengėme plaukus, bet vis tiek neįsiliejame į minią. Oda neįdegusi, barzdos nevešlios, o plaukai pernelyg šviesūs.
Tinklinis su Herato jaunimu. Paulius neatsigynė autografų prašytojų
Tinklinis su Herato jaunimu. Paulius neatsigynė autografų prašytojų / Be sienų nuotr.

Taip pat skaitykite: „Be sienų“ keliautojų nuotykiai Afganistane prasideda

Pirmieji žingsniai trisdešimt metų nuo karo kenčiančioje šalyje – aplink automatais ginkluoti kareiviai, tolėliau keturi kamufliažiniai amerikiečių „hummeriai“, o mus puola du skirtingi būriai – vaikai, tampydami už švarko skvernų, kaulija pinigų, o vyresnieji bando jėga įsodinti į vieną iš automobilių ir pavėžėti šimtą kilometrų iki artimiausio miesto Herat‘o. Pamatę, kad bejėgiškai blaškomės žmonių jūroje, sumaištį nutraukia kariškiai, šaukdami ir stumdami šalin įkyriai lendančius vietinius. Per raciją iškviečiamas vertėjas padeda susiderėti su vienu iš vežėjų ir saugiai sprunkame iš įtempto siužeto trilerio, širdis daužosi, kraujyje kunkuliuoja adrenalinas, o pojūčiai aštresni nei gatvės muštynėse.

Be sienų nuotr./Herato vaikai atieka daug vyriakų darbų
Be sienų nuotr./Herato vaikai atieka daug vyriškų darbų

Pakeliui dairomės į iš molio ir šiaudų suręstus trobesių labirintus, laukų pakraščiuose besimėtančias šarvuočių liekanas ir kulkosvaidžiais ginkluotas policijos pajėgas. Herate mus pasitinka vertėju italų armijoje dirbantis puštunas, didžiausios (40 %) Afganistano tautos atstovas. Susipažinome padedami „couch surfingo“ ir sutarėme, kad padės apšilti kojas ir susirasti viešbutį. Husein parodė gatveles, kurių turėtume vengti, įspėjo, kad sutemus nevaikštinėtume, ir papasakojo apie pragariškus laikus, kai valdžia priklausė talibams, ūkininkus, kurie išgyventų augindami grūdus, bet renkasi pelningesnį opiumo derlių ir baimę, kas vyks 2014 metais, kai pasitrauks tarptautinės pajėgos.

Be sienų nuotr./Herato turguje
Be sienų nuotr./Herato turguje

Heratas – tvarkingiausias ir saugiausias šalies miestas, dėl nuošalios geografinės padėties sąlyginai išvengęs karinių veiksmų ir bombardavimo.  Gatvėse blaškosi rikšos, krovininiai motociklai, žmonėmis kinkyti vežimai. Kas antras vaikas pardavinėja vaikystę prekiaudamas turguje, dirbdamas nešiku, pagalbiniu statybose ar remonto dirbtuvėse: „tie mažiukai pirštukai nepakeičiami“, – šypsosi generatorių taisyklos vyriausiasis meistras žvelgdamas į tris iki ausų tepaluotus aštuonmečius, kurie vietoje Lego konstruoja variklius. „Jeigu nedirbtų, tektų badauti, vieni neturi tėvų, tik motiną, kitų tėvai luoši, pasirinkimo nėra“, – priduria pliktelėjęs garbanius.

Be sienų nuotr./Miesto stadionas primena sanatorijas Druskininkuose
Be sienų nuotr./Miesto stadionas primena sanatorijas Druskininkuose

Po mėnesio pertraukos pagaliau atradome, kur pažaisti tinklinį. Mūsų nuostabai, tai buvo ne Indijos paplūdimys, o Herato miesto parkas su šešiomis futbolo ir viena tinklinio aikštele. Žaidimo rezultatai buvo dvejopi –  Paulius neatsiginė autografų prašinėjančių jaunuolių, o aš išsisukau čiurną. Savaitei sulėtėjome iki striksėjimo ir klibikščiavimo, o prieš akis – Kabulas.

Dėkojame geradariams Solex Travel, kad pavojingą Afganistano ruožą įveiksime lėktuvu.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius