Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Bronzinis uostamiesčio spindesys: turistai medžioja vaiduoklį ir katiną

Iš lėktuvo į taksi, o tuomet iškart prie vaiduoklio skulptūros. Toks prašymas tarsi legenda sklando Klaipėdoje, kuomet iš tiesų vienas turistas, vos nusileidęs Palangos oro uoste, taksisto paprašė būti nugabentas prie vaiduoklio skulptūros. Šis iš vandens į krantą lipančio vaiduoklio siluetas yra patekęs į keisčiausių pasaulyje skulptūrų 50-tuką. Išskirtinėmis skulptūrėlėmis pasidabinęs uostamiesčio senamiestis traukia tiek užsienio, tiek Lietuvos turistus. Savo svajones jie šnibžda į ausį bronzytei pelytei ar glostydami kaimynystėje esančiam katinui uodegą.
Vaiduoklio skulptūra
Vaiduoklio skulptūra yra patekusi į keisčiausių pasaulyje skulptūrų sąrašą. / Klaipėdos TIC nuotr.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centras yra išleidęs specialų žemėlapį, kuris leidžia panardyti uostamiesčio gatvelėmis, kuriose slypi mažieji bronziniai gyventojai. Mažųjų skulptūrėlių žemėlapyje išrikiuota kone 40. Šį maršrutą, pavadintą „Senamiesčio stebuklai“ turizmo specialistams padiktavo vaikai, su mokytojais ar tėvais vis ieškodavę pramogų mieste. Netrukus tapo akivaizdu, jog bronzinės skulptūrėlės šypsnį kelia ir suaugusiems.

„Tie mistiniai dalykai kažkam pakuždėti į ausį ar paglostyti siekiant laimės ir ramybės veikia teigiamai ir žmonės labai to nori. Neseniai turėjome moterį iš Voronežo, ji klausė, kur skulotūra „Senamiesčio sargas“. Ji susibraižė planelį ir pasakojo, jog eis nuo sargo iki „Vaikystės svajonės“ bei „Bučinio“. Apie 60 metų moteris sakė ilsisi Palangoje ir jos tikslas buvo apeiti skulptūrėles. Žmonėms reikia žaidimų ir duonos. Čia žaidimas ir jis veikia, tai iš tiesų labai populiaru“, – sako Klaipėdos turizmo ir informacijos centro direktorė Romena Savickienė.

Klaipėdos TIC nuotr./Peliukas
Klaipėdos TIC nuotr./Peliukas

Anot jos, skulptūrėlių maršrutas yra vienas populiaresnių, jį itin mėgsta miesto svečiai. Garsas apie nepaprastai gražias miesto skulptūrėles pasklidęs tarp kruizinių turistų.

„Gal keistokai nuskambės, bet šitą maršrutą labai mėgsta britai iš kruizinių laivų. Tas garsas tarp britus gabenančių kruizinių kompanijų yra nuskambėjęs. Žmonės labai dažnai išlipa iš laivo ir klausia apie katiną džentelmeno veidu, apie peliuką. Šio sezono savotiškas topas buvo, kad labai daug britų klausė šio žemėlapio lankyti skulptūrėles.

Klaipėdos TIC nuotr./Katino skulptūra itin domina britų turistus.
Klaipėdos TIC nuotr./Katino skulptūra itin domina britų turistus.

Kas mums labai gerai žinoma ir jau keletas buvo tokių turistų, kurie atvažiavo į Klaipėdą vien dėl vaiduoklio. Interneto platybėse yra išvardinta 50 ar 100 keisčiausių pasaulio skulptūrų ir tame sąraše yra mūsų vaiduoklis. Matyt, tie keisčiausių skulptūrų medžiotojai turi savo planuose susidėlioję tas šalis bei miestus ir jas lanko.

Pati skaičiau asmeniškai istoriją, taksistas pasakojo, kad žmogus iš oro uosto paprašė nuvežti prie vaiduoklio, iš Palangos. Aišku, jis apsistojo ir buvo Klaipėdoje, bet įdomu, kad pirmas tikslas išlipus iš lėktuvo buvo pamatyti tą vaiduoklį ir taksi vežė konkrečiai į tą vietą“, – pasakojo R.Savickienė.

Prieš kurį laiką susižavėjimą šia skulptūra buvo išreiškęs ir rokeris A.Cooperis.

„Scanpix“ ir „Instagram“ nuotr./Rokerį Alice Cooperį sužavėjo Klaipėdos vaiduoklio skulptūra
„Scanpix“ ir „Instagram“ nuotr./Rokerį Alice Cooperį sužavėjo Klaipėdos vaiduoklio skulptūra

Piliavietės pašonėje, greta pasukamojo tiltelio įsikūrusi bronzinė vaiduoklio skulptūra – tai tarsi iš vandens į krantą žengiančio Vaiduoklio siluetas. 2,4 metrų aukščio mistinis personažas išlietas iš bronzos, o virš kranto linijos iškylanti jo dalis turi savo paslaptį: kiekvienas, priėjęs prie Vaiduoklio, bus vaiduokliškai pasveikintas...
Skulptūra įkūnija vieną iš senųjų Klaipėdos legendų, kurioje pasakojama, kaip 1595 metų Klaipėdos pilies sargybinis Hansas fon Heidė iš Ditmaršo žemės staiga išvydo vaiduoklį. Mistiškas legendos svečias po trumpo pokalbio su kariškiu įspėjo, jog miestui gali „grūdų ir malkų pritrūkti...", o po to taip pat netikėtai pradingo rūke.

Klaipėdos TIC nuotr./Vaiduoklio skulptūra yra patekusi į keisčiausių pasaulyje skulptūrų sąrašą.
Klaipėdos TIC nuotr./Vaiduoklio skulptūra yra patekusi į keisčiausių pasaulyje skulptūrų sąrašą.

Keliaudami senamiesčio gatvelėmis svečiai noriai trinka laimės sagą, nužvelgia virš jos, ant namo kraigo sėdintį kaminkrėtį. Jų kelias driekiasi pro Taravos Anikę į Kruizinių laivų terminalą, kur linkėjimus laivams nuo krantinės siunčia mojantis berniukas, vedinas šuneliu. Kitapus, Šiauriniame rage, įkurdinta ant pirštų galiukų pasistiebusi bronzinė mergaitė, siunčianti bučinį kitoje Danės pusėje stovinčio berniuko su šuneliu skulptūrai.

Anikė turėtų uždainuoti

Centrinėje miesto aikštėje, prie Dramos teatro stovinti Anikės skulptūra be abejonės yra viena pagrindinių miesto pažibų. Simono Dacho apdainuotą mergaitę visuomet aplanko vokiečių turistai, dažnas prie jos užtraukia gerai žinomą, mokykloje išmoktą dainą apie Anikę.

R.Savickienė sako, jog būtų puiku Anikės skulptūrėlę įveiklinti. Įmetus monetą būtų galima išgirsti originalią dainą, o surinktus pinigus panaudoti Anikės skulptūros nuvalymui.

„Šita skulptūra turi istoriją, turi dainą, kurią iki šiol dainuoja vokiečių turistai, žino mintinai. Tai būtų tam tikras emocinis fonas, o ir patiems mums būtų naudinga paklausyti, kaip skambėdavo originaliai šis kūrinys“, – sako R.Savickienė.

Nors būta minčių įveiklinti ar apšviesti ir kitas skulptūrėles, turizmo centro vadovės nuomone, skulptūros kalba pačios už save. Jei peliuko viena ausis žiba labiau nei kita, o katino uodega žėri, visiems aišku, kur reikia patrinti, kad pačios slapčiausios svajonės išsipildytų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius