-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Dalis ES šalių nepripažįsta britiškų COVID pasų

Po Europos Sąjungą (ES) keliauti susiruošę vakcinuoti Jungtinės Karalystės (JK) gyventojai gali patirti nemažų sunkumų siekiant užsienyje įrodyti savo skiepijimo statusą.
Heathrow oro uoste
Heathrow oro uoste / „Scanpix“/AP nuotr.

Liepos 28 d. JK vyriausybė kreipėsi į ES, prašydama susieti ES COVID pažymėjimą su britiškos Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) išmaniosios programėlės informacija apie skiepus, taip palengvinant britų turistų galimybes įrodyti, jog jie yra paskiepyti, kur tokių įrodymų reikalaujama.

Tiek britiški, tiek ES skiepų pasai turi skenuojamus QR kodus, kuriuos reikėtų susieti į bendrą sistemą, jog keliautojams nereikėtų pateikinėti papildomų įrodymų, kad buvo paskiepyti.

Bent 19 iš 27 ES šalių, įskaitant Prancūziją ir Ispaniją, vienašališkai pripažįsta NHS išmaniojoje programėlėje užfiksuotus duomenis apie atliktą vakcinaciją, tačiau bendro ES pripažinimo vis dar nėra, nes Europos Komisija aiškinasi techninę informaciją.

Dalis ES valstybių, nepripažįsta NHS išmaniosios programėlės kaip skiepijimo įrodymo ir reikalauja vietinių imuniteto sertifikatų (Vengrija), popierinių skiepijimo dokumentų (Latvija, Čekija), o ir su NHS programėle ne visur įmanoma patekti į barus ar restoranus (Italija).

JK vyriausybę piktina itin lėtas britiškų skiepų pasų apjungimo su ES skiepų pasais procesas. Pavyzdžiui, Šveicarijos skiepų pasų sistema su ES buvo sujungta dar liepos 8 d., o dėl nacionalinių skiepų pasų pripažinimo ES liepos 8-16 d. kreipėsi Šiaurės Makedonija, Turkija ir Ukraina (šių šalių skiepų sertifikatai jau pripažįstami ES).

Priminsime, jog nuo rugpjūčio 2-osios, ES paskiepyti asmenys gali laisvai atvykti į JK ir jiems nereikės saviizoliuotis.

ES šiuo metu pripažįsta tik 4 vakcinas, kurias patvirtino Europos vaistų agentūra (EMA) – „Pfizer“, „AstraZeneca“, „Moderna“ ir „Johnson & Johnson“, nors atskirų valstybių vyriausybės gali pripažinti ir vakcinas pagamintas Rusijoje bei Kinijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius