Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Dėl lėktuve suvalgyto kruasano moteris išgyveno tikrą košmarą: „Iš karto patyriau šoką“

Gliutenui alergiška keliautoja save verkiančią nufilmavo lėktuvo tualete po to, kai dėl „pyragaičių sumaišymo“ 15 val. skrydžio metu ją kankino liga ir viduriavimas, rašoma „Daily Mail“.
Gliutenui alergiška keliautoja save verkiančią nufilmavo lėktuvo tualete
Gliutenui alergiška keliautoja save verkiančią nufilmavo lėktuvo tualete / Vida Press nuotr. / „TikTok“ vaizdo įrašo akimirka

Chloë Chapdelaine serga celiakija, todėl birželio 5 d. skrisdama iš Dubajaus į Los Andželą užsisakė patiekalą be gliuteno.

Praėjus valandai nuo skrydžio pradžios 25 metų turinio kūrėjai ant padėklo su užrašu „be gliuteno“ buvo patiekta, kaip atrodė, skaniai atrodantys pusryčiai be gliuteno.

Tačiau suvalgiusi pusę paprasto kruasano, ant kurio nebuvo lipduko „be gliuteno“, C.Chapdelaine manė, kad jo skonis „per geras“, ir nusprendė pasitikslinti skrydžio palydovės.

Anot C.Chapdelaine, skrydžio palydovė, grįžusi po pasitikslinimo su kitais darbuotojais, patvirtino, kad tai nėra maistas be gliuteno.

Filmuotoje medžiagoje, pavadintoje „blogiausiu skrydžiu mano gyvenime“, matyti, kaip ašarojanti keleivė lėktuvo tualete aiškina, kas atsitiko.

Valandą praleidusi vemdama, C.Chapdelaine sakė, kad likusį skrydžio laiką ją pykino, kamavo pilvo spazmai ir viduriavimas.

@chloe.chapdelaine I’m feeling defeated today. I often share about gluten free travel, but not the struggles. This stuff happens too often 🥺 did you spot the outlier? 🥐 @Emirates #glutenfreetravel #glutenfreelife #airplanefail #celiacdisease ♬ apathy (Sped Up) - Øneheart

Ji taip pat tvirtina, kad ją kankino odos niežulys ir kad dvi savaites turės kovoti su įvykio „psichologiniais padariniais“.

Pasak Anglijos nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS), celiakija – tai liga, kai imuninė sistema, suvalgius gliuteno, puola savo audinius. Tai pažeidžia jūsų žarnyną (plonąją žarną), todėl organizmas negali tinkamai pasisavinti maistinių medžiagų.

Ja serga maždaug vienas iš 100 žmonių ir ją sukelia nepageidaujama reakcija į kviečius, miežius ir rugius.

Iš Kalgario (Alberta, Kanada) kilusi C.Chapdelaine sakė: „Kai valgiau vieną iš ant padėklo buvusių kruasanų, mane apėmė labai bloga nuojauta. Jis buvo toks skanus ir dar niekada nebuvau ragavusi tokio gero kruasano be gliuteno.

Ji taip pat tvirtina, kad ją kankino odos niežulys ir kad dvi savaites turės kovoti su įvykio „psichologiniais padariniais“.

Tada suabejojau, kodėl skrydžio metu jie turi tokį gerą maistą be gliuteno, ir tuomet skrydžio palydovei uždaviau klausimą, ar jis iš tikrųjų yra be jo“.

C.Chapdelaine sakė, kad skrydžio palydovė „išbalo“, o patikrinusi pasakė, kad tai neturėjo būti jos lėkštėje.

„Iš karto patyriau šoką ir pradėjau panikuoti, – sakė turinio kūrėja. – Esu labai jautri, o mano celiakija reaguoja į menką kiekį arba kryžminę taršą.“

Sužinojusi, kad suvalgė pusę kruasano su gliutenu, t. y. daug didesnį kiekį nei anksčiau, buvo „tikrai baisu“.

„TikTok“ vaizdo įrašo akimirka / Chloë Chapdelaine
„TikTok“ vaizdo įrašo akimirka / Chloë Chapdelaine

C.Chapdelaine nusiminė ne dėl to, kad pažeidė dietą be gliuteno, bet todėl, kad baiminosi, jog simptomai jai pasireikš ištisas savaites.

„Tai buvo panikos akimirka, – pridūrė ji. – Nuėjau į vonios kambarį, pasidarė fiziškai bloga ir apie valandą vėmiau, tai buvo siaubinga. Žinojau, kad jei to nepadarysiu, mano kūnui bus padaryta dar didesnė žala.“

Ji sakė, kad iš karto pajuto kitus simptomus, pavyzdžiui, stiprius skrandžio spazmus, viduriavimą, pykinimą ir odos niežulį, nes suvalgius gliuteno išberia odą.

„Turiu kovoti su psichikos poveikiu, pavyzdžiui, smegenų migla. Taip pat kelias ateinančias savaites mane apims depresija, – pridūrė C.Chapdelaine.

Ji sakė, kad iš karto pajuto kitus simptomus, pavyzdžiui, stiprius skrandžio spazmus, viduriavimą, pykinimą ir odos niežulį.

Po alerginės reakcijos ji pasidalijo vaizdo įrašu „TikTok“, kad parodytų, kokį rimtą poveikį jai gali turėti gliuteno valgymas.

C.Chapdelaine sakė, kad nuo tada, kai jai buvo diagnozuota celiakija, beveik devynerius metus nevalgo gliuteno, ir tai buvo ne pirmas kartas, kai ji turėjo problemų skrydžio metu.

„Man tai ne pirmas kartas, kai lėktuve susiduriu su gliutenu, – sakė ji.

– Laimei, paskutinį kartą tai supratau prieš valgydama, bet jei to būčiau nepadariusi, būčiau jį suvalgiusi ir būtų nutikę tas pats. Tai ne vienkartinis atvejis, be to, pusėje skrydžių, kuriais esu skridusi, – o aš nuolat keliauju, – maistas be gliuteno yra pamirštamas.“

Ji sakė, kad jos dažnai klausia, kodėl celiakija sergantys žmonės nesineša savo maisto į skrydį, tačiau tai ne visada įmanoma, nes keliaujant ar viešbučio kambaryje nėra galimybės naudotis virtuve. Be to, ji sakė, kad kai kurie pasienio apsaugos pareigūnai neleidžia per sieną gabenti maisto produktų, pavyzdžiui, mėsos, pieno produktų, sėklų ar riešutų.

Kai kurie pasienio apsaugos pareigūnai neleidžia per sieną gabenti maisto produktų.

Kanadietė teigė, kad oro linijų bendrovės turi rimčiau žiūrėti į alergijas ir netoleravimą skrydžiuose. Taip pat mano, kad jei ji būtų turėjusi alergiją riešutams, situacija būtų buvusi kitokia.

Ji sakė: „Man atrodo, kad į celiakiją kartais žiūrima ne taip rimtai (kaip į alergiją riešutams). Manau, kad alergiški ar jautrūs maistui žmonės nusipelno saugiai egzistuoti ir būti rimtai vertinami dėl savo sveikatos būklės, o taip yra ne visada.

Aš tik tikiuosi, kad oro linijų bendrovės rimtai atsižvelgs į alergijas ar tiesiog sveikatos būklę, kai kalbama apie maisto patiekimą žmonėms lėktuvuose, nes tai daugeliui žmonių gali turėti ilgalaikių pasekmių“.

C.Chapdelaine sakė, kad „Emirates“ skrydžio palydovai ją užjautė, tačiau pateikusi oficialų skundą ji dar nesulaukė atsakymo iš oro linijų.

123rf.com nuotr. /„Emirates“ lėktuvas
123rf.com nuotr. /„Emirates“ lėktuvas

„Emirates“ atstovas spaudai sakė: „Esame nusivylę išgirdę ponios Chapdelaine skundą. „Emirates“ siekia patenkinti visus specifinius keleivių poreikius, siūlydama daugybę specialių patiekalų, kurie atitinka kuo daugiau medicininių, dietinių ir religinių reikalavimų.

Į savo klientų saugą ir sveikatą žiūrime labai rimtai. Ponia Chapdelaine kreipėsi į mūsų klientų reikalų komandą, ir mes tiriame šią problemą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius