TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 09 /19:18

Dėl siaubingų gaisrų Havajų gyventojai priversti šokti į jūrą: paskelbta nepaprastoji padėtis

Pranešama, kad Havajų miesto gyventojai buvo priversti šokti į jūrą, kad išvengtų liepsnų, nes kai kuriose Maujo salos vietovėse siautėja smarkūs gaisrai.
Gaisras Havajų Maujo saloje
Gaisras Havajų Maujo saloje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vietos žiniasklaida pranešė apie apokaliptines scenas Lahainoje, kurios dalis buvo sunaikinta arba smarkiai apgadinta gaisro, rašoma BBC.

Dėl gaisro teko evakuotis ir nutrūko elektros energijos tiekimas. Gelbėjimo darbus apsunkino nuolaužos. Dalyje salos neveikia telefono ryšys dėl nuo gaisro nukentėjusių telekomunikacijų bokštų, gyventojai negali susisiekti su pagalbos tarnybomis.

Lahainos gaisras yra vienas iš mažiausiai septynių Havajuose vykstančių gaisrų.

BBC partnerės JAV televizijos CBS naujienų vietinis filialas pranešė, kad apie 13 000 gyventojų turinčiame mieste, esančiame vakarinėje Maujo salos dalyje, sunaikinta dešimtys namų ir įmonių.

JAV pakrančių apsaugos tarnybos duomenimis, išgelbėta 12 žmonių, kurie, gelbėdamiesi nuo gaisro, pabėgo į vandenyną.

Nors žalos mastas neaiškus, socialiniuose tinkluose paskelbtuose vaizdo įrašuose iš salos matyti, kad dega pagrindinė miesto gatvė ir kelios vietos įmonės.

„Abiejose pusėse esantys pastatai buvo apimti, – CBS pasakojo vietos verslo savininkas Alanas Dickaras. – Tuo metu nebuvo jokių gaisrinių automobilių. Manau, kad ugniagesiai buvo priblokšti.“

Daug žmonių tiesiog neteko darbo, nes sudegė daug įmonių.

A.Dickaras pridūrė, kad „daug žmonių tiesiog neteko darbo, nes sudegė daug įmonių. Daug žmonių neteko namų... Tai bus pražūtinga Maujo salai“.

Kitas vietos gyventojas Dustinas Kaleiopu „Hawaii News Now“ pasakojo, kad jo namas buvo tarp tų, kuriuos sunaikino gaisras.

„Viskas, ką mes kada nors žinojome, dingo. Mūsų bažnyčia, mūsų mokyklos, visi mūsų prisiminimai apie šį namą, – sakė jis. – Viskas dingo akimirksniu.“

Pasak Nacionalinės meteorologijos tarnybos Honolulu biuro, gaisras Lahainoje yra vienas iš kelių Havajuose, kurį pakurstė stiprus uragano „Dora“, siaučiančio už šimtų mylių nuo kranto, vėjas, maža drėgmė ir tarsi verdantis oras. Vietos pareigūnai teigė, kad vėjai apsunkino pastangas gaisro gesinimo operacijoms naudoti sraigtasparnius.

123RF.com nuotr. / Degantis namas
123RF.com nuotr. / Degantis namas

Dėl gaisrų buvo duoti nurodymai evakuotis, uždaryti keliai ir mokyklos didelėse Maujo teritorijos dalyse. Gyventojams, kurie buvo priversti palikti savo namus, buvo įrengtos prieglaudos.

Remiantis PowerOutage.us duomenimis, be elektros energijos liko apie 15 000 žmonių.

Antradienio vakarą laikinai Havajų gubernatoriaus pareigas einanti Sylvia Luke paskelbė nepaprastąją padėtį ir aktyvavo valstijos nacionalinę gvardiją. Valstijos gubernatorius Joshas Greenas yra išvykęs.

„Tai neabejotinai viena sudėtingesnių dienų mūsų saloje, atsižvelgiant į tai, kad tai keli gaisrai, kelios evakuacijos įvairiose rajono teritorijose“, – antradienį CBS sakė Maujo apygardos atstovė Mahina Martin.

Gaisrai Havajuose paprastai būna mažesni nei Kalifornijoje ir kitose JAV vakarų žemyno dalyse.

Tačiau ekspertai įspėjo, kad jie dažnai būna žalingesni, nes Havajų ekosistema iki žmonių atvykimo vystėsi be gaisrų, kurie gali sunaikinti augmeniją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius