Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Devynios laukinės gamtos vietovės Portugalijoje, kurias verta pamatyti

Portugalija – šalis, pelniusi ITB Earth Award (ITB Žemės apdovanojimą) Berlyne vykusioje didžiausioje turizmo mugėje pasaulyje. Ji priėmė įsipareigojimą kovoti prieš klimato kaitą ir aplinkos blogėjimą. Savo laukinės gamtos vietovėmis šalis ypač rūpinasi, ir hola.com išskyrė devynias, kurias išties verta pamatyti lankantis Portugalijoje.
Azorų salos
Portugalijai priklausančios Azorų salos Atlanto vandenyne / 123rf.com nuotr.

Azorų salos

Portugalijai priklausančios vulkaninės kilmės Azorų salos išsiskiria laukinės gamtos grožiu bei užgesusių ugnikalnių krateriuose susidariusiais ežerais. Įspūdingi peizažai, lavos paplūdimiai, terminiai šaltiniai, banginių stebėjimas – šios salos skirtos nepaliestos gamtos mylėtojams.

Dunas de Sao Jacinto

Sao Jacinto kopos – saugoma 700 hektarų gamtos teritorija tarp Ria de Aveiro ir jūros. Bangų mūša ir vėjo gūsiai sukuria ramybe dvelkiančią atmosferą. Dviračiai ir motorinės transporto priemonės čia yra draudžiamos. Pasiekti šią vietovę galima pėsčiųjų takais, kurie sužymėti žalia, mėlyna bei raudona spalvomis. Iš anksto susitarus galima pasinaudoti ir rezervato gido paslaugomis.

Alkevos (Alqueva) užtvanka

123rf.com nuotr./Alkevos (Alqueva) užtvanka
123rf.com nuotr./Alkevos (Alqueva) užtvanka

Tai Gvadianos upės užtvanka pietryčių Portugalijoje, Alenteže. Tai didžiausias ne tik šalies, bet ir visos Europos tvenkinys. Rami vieta, kurioje galėsite plaukioti laivais, aplankyti netoli esančius kaimelius. Ypatingo dėmesio reikalauja Luz kaimelis, kuris statant užtvanką buvo iškeltas iš dugno ir perstatytas ant kranto. XIII a. Mourao pilis su gynybiniais tvirtinimais, gynybinė Monsaraz pilis žavinti savo siauromis akmenimis grįstomis gatvelėmis bei vis dar naudojama bulių korida – rekomenduojamos aplankyti vietos.

Berlenga draustinis

123rf.com nuotr./Berlenga draustinis
123rf.com nuotr./Berlenga draustinis

Berlenga – vos 10 kilometrų nuo Peniche pusiasalio nutolusi sala, pamėgta banglentininkų ir kaituotojų. Klykaujantys kirai, bangų mūša ir vėjas sukuria ypatingą atmosferą. Saloje yra vienas pagrindinis takas, vedantis į fortą, pakeliui aplankant švyturį. Iš pagrindinio tako išsišakoja keli mažesni takeliai, kuriais galima apvaikščioti visą salą, o tam užteks kelių valandų. UNESCO tarptautinė koordinavimo taryba šią sala paskelbė Pasaulinio biosferos rezervatų tinklo dalimi.

Cabo de Vicentina

123rf.com nuotr./Cabo de Vicentina
123rf.com nuotr./Cabo de Vicentina

San Vincente – labiausiai į pietvakarius nutolęs Europos žemyno taškas. Aukštų uolų ir laukinių paplūdimių pakrantė – banglentininkų rojus. Gamtos parkas turi daugybę turistinių kelių – du pagrindinius ir įvairių lengvesnių, įkandamų kiekvienam.

Peneda–Geres

123rf.com nuotr./Peneda–Geres
123rf.com nuotr./Peneda–Geres

Nacionalinis parkas šiaurinėje Portugalijos dalyje. Įėję į šį parką kiekviename žingsnyje rasite kuo pasigrožėti. Jame yra viskas: tradiciniai kaimeliai, užtvankos, kriokliai ir net nuo romėnų laikų likę griuvėsiai. Nelygiame paviršiuje išdėstyti griuvėsiai primena pasagos formą, kurios galai apgaubia Ourense provincijos pietvakarius.

Trojos pusiasalis – Sado upės žiotys

123rf.com nuotr./Trojos pusiasalis
123rf.com nuotr./Trojos pusiasalis

Trojos pusiasalis ribojasi su 15 km ilgio smėlio paplūdimiais, kuriuos skiria kopos, krūmai ir pušynai. Šiame mažai civilizacijos paliestame rojuje, kur visada šviečia saulė, savo vietą suras kiekvienas. Arrabido kalnų apsupty iš vienos pusės - Atlanto vandenynas, o iš kitos – Sado upės žiotys, kurios laikomos viena gražiausių ir gyvybingiausių įlankų pasaulyje. Čia gyvena daugiau kaip 200 rūšių paukščių, ir yra natūralios gamtos rezervatas, kurio nuolatiniai gyventojai – delfinų kolonija.

Sierra de Monchique

123rf.com nuotr./Sierra de Monchique
123rf.com nuotr./Sierra de Monchique

Monchique yra ideali atostogų vieta gamtoje. Šis nuostabus miestelis – viena ramiausių vietų Algarvėje. Monchique kalnų grandinė leidžia susilieti su gamta ir patirti naujų pojūčių, atrandant visai kitą žaliosios Algarvės pusę. Miesto centras – su daug siaurų, akmenimis grįstų gatvelių bei spalvotais nameliais. Čia pat ir turtingas gamtos ir kultūros paveldas bei ant kalvos likusios Silves pilies dalis. Užkilus į beveik tūkstančio metrų Foija viršūnę atsiveria viso regiono kraštovaizdis.

Madeira

Madeira – ugnikalnių sala, esanti Atlanto vandenyne ir priklausanti Portugalijai. Salą galima pažinti keliaujant dviračiu, autobusu ar automobiliu – keliai vingiuoti, bet išties įspūdingi. Funšalis – spalvinga salos sostinė. Čia turtinga architektūra, jaukūs restoranėliai bei šurmuliuojantis turgus, kuriame galima atrasti egzotiškų vaisių. Kelionė funikulieriumi nuo senamiesčio iki Montės rūmų tropinių sodų parodys visą salos grožį. Levadai – XVI a. pastatyti betoniniai kanalai, išdėstyti kalnuotoje Madeiros dalyje, kriokliai bei į UNESCO pasaulinio paveldo sąrašą įtrauktas laurų miškas – tik keli objektai, dėl kurių verta čia atvykti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius