Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos pietuose – vienintelis miestas pasaulyje, turintis net keturis UNESCO objektus

Jeigu reikėtų atspėti, kuriame mieste yra daugiausiai UNESCO pasaulio paveldo objektų, ką sakytumėte? Roma? Paryžius? Atėnai? O iš tiesų tai kelis kartus už Europos didmiesčius mažesnis miestas Ispanijos pietuose.
Kordobos senamiesčio kiemeliai
Kordobos senamiesčio kiemeliai / Laimos Druknerytės nuotr.

Kordoba įsikūrusi Andalūzijoje, iki jos maždaug dvi valandos kelio traukiniu iš Ispanijos sostinės Madrido. Kordoba prieš kelerius metus tapo pirmuoju miestu pasaulyje, kur yra keturios UNESCO pasaulio paveldo vietos.

Sprendimą dėl patekimo į šį prestižinį sąrašą priima Pasaulio paveldo komitetas, kuriame nariai rotuojami. Vienu metu komitetui priklauso atstovai iš 21 valstybės, o po 4 arba 6 metų jie paskiriami naujai. Tam, kad vieta patektų į sąrašą, turi atitikti bent vieną iš 10 kriterijų, taip pat būti pripažinta turinčia „išskirtinę visuotinę vertę“ žmonijai.

Kordoboje tokios garbės sulaukusios net keturios vietos:

Mečetė-katedra

Pirmasis Kordobos objektas, įtrauktas į UNESCO sąrašą 1984 m. Šias teritorijas valdę maurai VIII a. pastatė mečetę, kuri vėliau Europoje garsėjo kaip gražiausia ir didžiausia mečetė Europoje. XIII a., krikščionims užėmus miestą, pastatas buvo paverstas bažnyčia.

Istorinis miesto centras

Kordobos centras – tai vingiuojančių siaurų gatvelių labirintas, kurį supa miestą valdžiusių romėnų, arabų ir krikščionių palikimas. UNESCO pripažinimo ši vieta susilaukė 1994 m.

„Fiesta de los Patios“ festivalis

Kordobos kiemelių festivalio tradicija prasidėjo dar 1918 m., ir iki šiol kasmet miesto gyventojai kiekvieną pavasarį įsileidžia lankytojus į savo gražiuosius kiemus. Dviem savaitėms miestelėnai atveria savo kiemelių duris „Fiesta de los Patios“ festivaliui, kad parodytų gražiausius ir nežinomus miesto brangakmenius, taip pat laimėtų pagrindinį – gražiausio kiemelio prizą. Daugiau skaitykite čia: Spalvingiausi Europos kiemeliai, kurie atveriami tik kartą per metus. Festivalis į UNESCO sąrašą įtrauktas 2012 m.

Medina Azahara

Naujausias UNESCO objektas Kordoboje, komiteto pripažinimą gavęs praėjusiais metais, yra senovinis miestas Medina Azahara. Jį Kordobos pašonėje maurai pastatė X a. Tai buvo Al-Andalusijos provincijos sostinė, kalifato politinės galybės simbolis. Nors didžioji dalis senovinio miesto buvo sunaikinta per karus XI a., griuvėsiai vis dar stūkso, o vaikštant tarp jų galima pasigėrėti prieš daugiau nei tūkstantmetį atliktu žmogaus darbu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius