Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 21

Gamtos ir paveldo turtais užburiantis Varėnos kraštas: 7 įsimintinos vietos savaitgalio kelionei

Vis labiau atgyjanti gamta tarsi kviečia pasigėrėti jos pabudimu – sprogstančiais medžių pumpurais, ką tik pražydusiomis laukų gėlėmis ar pavasario rytmečius sveikinančiomis paukščių giesmėmis. Suprantama, kad kiekvienas turi savo dažniausiai lankomą ir numylėtą gamtos kampelį, tačiau jeigu reikėtų išrinkti labiausiai savo miškais ir gyvūnijos gausa garsėjantį Lietuvos kraštą, be abejonės, tai būtų Varėnos apylinkės.
Merkinės apžvalgos bokštas
Merkinės apžvalgos bokštas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šis kraštas laikomas miškingiausiu šalyje, juk čia plyti Dainavos giria, taip pat gurgsi Čepkelių raistas. Varėnos rajonas yra didžiausias savo plotu, bet rečiausiai apgyvendintas visoje Lietuvoje.

Čia gausu įdomių lankytinų gamtos objektų, tačiau yra ir įspūdingų archajiškų kaimų bei unikalių architektūros paminklų. Pasižvalgykime!

1

Zervynų kaimas

Etnografinis gatvinis Zervynų kaimas laikomas vienu gražiausių ne tik Dzūkijoje, bet ir visoje Lietuvoje. O jei ir ne pats gražiausias, tai į tokių kaimų penketuką tikrai turėtų pakliūti.

Šį kaimą iš visų pusių supa Dainavos girios miškai, čia pat vingiuoja Ūlos upė bei Pavilnio upelis.

Pirmą kartą istoriniuose rašytiniuose šaltiniuose Zervynų kaimas paminimas 1742 m. Visgi čia gyventa mezolito, neolito ir žalvario amžiais. Įdomiausia tai, kad šis atokus Dzūkijos kaimas išlaikė savo XVIII–XIX a. susiformavusį planą. Dabar čia rymo 48 sodybos, o 8 iš jų – architektūros paminklai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius