Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Gapyear.com giria Lietuvą: pasivaikščiojimas Molėtuose – geriau už meditaciją

Dauguma Europos šalių keliautojams puikiai žinomos. Tačiau Lietuva – dar neatrastas kraštas, nors turi viską, ko reikia turistams, rašo kelionių žurnalo Gapyear.com autorė Becky Khalil.
Vakaras stovyklavietėje
Lietuva – dar neatrastas kraštas, nors turi viską, ko reikia turistams / M. Vadišio nuotr.

Europa labai patogus keliautojams žemynas, suteikiantis galimybę per trumpą laiką apkeliauti nemažai šalių. Dauguma jų – arti viena kitos, tad gerai susiplanavęs maršrutą gali per trumpą kelionę patirti daug skirtingų dalykų.

Tačiau Lietuva kol kas yra nepelnytai pamirštas kraštas. Štai jums keletas priežasčių, kodėl į ją vertą suplanuoti kelionę.

Tado Janušonio nuotr./Panorama
Tado Janušonio nuotr./Naktinė panorama

Gamta

Vaikštinėdama Molėtuose klausiau savęs: „Kodėl aš anksčiau neatvažiavau į Lietuvą?“

Molėtai yra užlieti Lietuvos kaimo palaimos. Kai lankiausi ten, žavėjausi rudens spalvomis ir švelniu vėjeliu. Vaikštinėdama palei ežerą jaučiausi tarsi dalyvaučiau vipassanos meditacijos užsiėmimuose.

Sauliaus Žiūros nuotr./Bernardinų sode vėl sukasi karuselė ir skleidžias pavasario žiedai
Sauliaus Žiūros nuotr./Bernardinų sode vėl sukasi karuselė ir skleidžias pavasario žiedai

Vilnius

Po dešimties dienų meditacijos Molėtuose aš iškeliavau į Vilnių – Lietuvos sostinę. Kadangi buvau lankiusis ne vienoje Europos sostinėje, man buvo smalsu, ką šis miestas gali pasiūlyti turistams.

Jau eidama iš stoties iš karto pastebėjau, kad Vilnius – meno ir įdomios baroko architektūros miestas. Tiesa, skirtingos miesto vietos ir gatvės sukėlė skirtingą įspūdį: kai kurie Vilniaus rajonai labiau primena mažesnius miestelius, tačiau čia netrūksta ir didmiesčio šurmulio. Ir ta įvairovė labai įdomi!

Vilniaus senamiestis žavi siauromis vingiuotomis gatvelėmis, kurios pilnos kavinių, butikų, galerijų, bažnyčių ir vidinių kiemelių, skverų, kuriuose galima prisėsti ir tiesiog stebėti kaip pro šalį plaukia miesto gyvenimas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Aušros vartai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vilniaus Aušros vartai

Vienas žymiausių Senamiesčio objektų – Aušros vartai, dar žinomi kaip Vilniaus miesto vartai. Iš tiesų jie yra tarsi vartai į Vilniaus senamiestį. Nieko keisto, jog tai – vienas lankomiausių turistinių objektų mieste. Jie – vieninteliai išlikę iš 5 miesto vartų, pastatytų 1500 m.

Vilniaus gatvės menas

Tai dar viena priežastis, kodėl Vilnių užsieniečiams reikėtų įtraukti į savo kelionės po Europą maršrutą. Gatvės menas suteikia miestui charakterį. O Vilnius – su spalvingomis freskomis ant pastatų sienų, kūrybiškais grafičiais – tikrai charakteringas.

Vilniaus miesto sav. nuotr./Naujas grafitis papuoš Vilnių
Vilniaus miesto sav. nuotr./Naujas grafitis papuoš Vilnių

Bažnyčios

Vilnių galima vadinti bažnyčių čempionu! Maldos namų pilna visur, kur tik eisite. Vilniaus bažnyčios veikia tarsi vartai, atveriantys kelią į mieste esančią religijų įvairovę.

Kiekviena jų slepia įdomią istoriją ir skleidžia taikos bei nuolankumo jausmą. Esu buvusi daugelyje bažnyčių, tačiau Vilniuje esančios man pasirodė stebuklingos. Todėl net pati stebėdamasi savimi jose praleidau nemažai laiko.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Onos bažnyčia
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Onos bažnyčia

Nežinoma, bet labai įdomi

Nors turistams dar nelabai žinoma, Lietuva turi ką pasiūlyti keliautojams. Miestai, ežerai, kaimai ir draugiški vietiniai – visa tai patyriau keliaudama po Lietuvą. Taigi, jei planuojate keliauti po Europą, aš labai rekomenduoju užsukti ir į Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius