Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gargano pusiasalis – dar neatrasta Italija

Keliaujant man vienas iš maloniausių dalykų yra trasos sudarinėjimas dar būnant jaukiuose namuose.  Keliaudama po „Google maps“ ir sudarinėjant maršrutą po Pietų Italiją užkliuvau už Gargano pusiasalio Apulijos regione. Peržiūrėjau keletą nuotraukų, perskaičiau keletą aprašymų ir jau žinojau, kuria kryptimi nuves mane ši kelionė po Italiją.
Vieste miestas
Vieste miestas / Małgorzatos Mozyro nuotr.

Gargano pusiasalis yra dar gan mažai populiarus tarp turistų iš Lietuvos, nes paprasčiausiai apie jį esame mažai girdėję. O tikrai be reikalo – tai nuostabi vieta, kuri traukia savo išskirtine gamta, jaukiais miesteliais, neapsakomai skania virtuve ir palyginus nedidelėmis kainom. Kelionė yra labai viliojanti ir dėl to, kad į Garganą dabar labai lengva nusigauti savarankiškai – „Wizz Air“ pradėjo vykdyti skrydžius iš Vilniaus į Barį, o iš ten belieka tik išsinuomoti mašiną ir nulėkti apie 100 km į šiaurę.

Įvažiuojant į Gargano pusiasalį iki tol buvęs visiškai tiesus kelias iš karto darosi vingiuotas ir vaizdingas: iš vienos pusės visą laiką grožimės mėlynai žaliu Adrijos jūros vandeniu, o iš kitos – žaliais šimtamečiais miškais ir alyvmedžių giraitėmis.

Małgorzatos Mozyro nuotr./Alyvmedžiai
Małgorzatos Mozyro nuotr./Alyvmedžiai

Per dvi valandas trukusią kelionę prasilenkiame tik su keletu mašinų, pravažiuojame uždarytas parduotuves – nors gegužės pradžia, bet turistinis sezonas akivaizdžiai čia dar neprasidėjęs, dar nėra gausybės turistų kaip kituose Italijos regionuose.

Garganas visų pirmą pakerėjo savo gamta. Apulijos regionas yra visiškai plokščias, tik Gargano pusiasalis išsiskiria kalnuotu kraštovaizdžiu, nuostabia jūra ir įspūdingomis iš jūros išnyrančiomis baltomis uolomis ir nusvirusiomis, žaliomis pušimis.

Małgorzatos Mozyro nuotr./Gargano pusiasalis
Małgorzatos Mozyro nuotr./Gargano pusiasalis

Maži Gargano miesteliai tarsi idealiai įsilieja į pusiasalio gamtą. Būtinai nuvažiuokite į mažą, baltų namų žvejų kaimelį Peschici ir daug didesnį miestą, nutolusi 20 km nuo Peschici Vieste, kuris pastatytas ant Adrijos jūros kyšulio.

Vieste, be abejo, yra turistinis Apulijos centras. Miestelis yra neapsakomai jaukus – susideda iš daugybes siaurų gatvelių, kuriuose labai malonu pasiklysti lyg būtum labirinte. Labirintą sudaro ir balti, neaukšti pastatai, mažutės itališkos kavinukės ir restoranėliai, kurie tarsi kviečia pasiklydėlius puodeliui šokoladinio espresso, taurei vyno ar lengvam užkandžiui.

Apulijos virtuvė pasižymi itin skaniais patiekalais, o saldumo priduoda restoranuose atnešamas citrininis šio regiono likeris limoncello. Miestelio pašonėje yra ir puikūs paplūdimiai. Vieną jų puošia milžiniškas kalkakmenio monolitas, vadinamas Pasaulio smaigaliu (Pizzomunno).

Małgorzatos Mozyro nuotr./Pizzomunno
Małgorzatos Mozyro nuotr./Pizzomunno

Mano asmeninis šios keliones atradimas, kurį labai rekomenduoju visiems, keliaujantiems po šį regioną, yra nestandartinis ir turintis nerealią atmosfera žvejų restoranas Ristorante Al Trabucco da Mimì šalia miesto Peschici.

Restoraną rasti yra gana sunku – mes patekom į jį visiškai atsitiktinai, nes jis kaip tik buvo šalia mūsų viešbučio „Appartamenti Serena“, kurį, beje, irgi labai rekomenduoju.

Małgorzatos Mozyro nuotr./Restoranas „Trabucco“
Małgorzatos Mozyro nuotr./Restoranas „Trabucco“

Restoranas pastatytas pačiame uolėto kyšulio gale, kur dar liko Trabucco – tradicinis žvejybos prietaisas. Visas restoranas – tai medinė konstrukcija, praktiškai „pakibusi“ virš jūros – sėdint prie stalo, bangos kartais muša tiesiai į jį, bet šiai vietai tai priduoda tik dar daugiau žavesio.

Nepakartojamą restorano atmosferą sukuria visur iškabinti tinklai ir kriauklės. Užsisakėm šviežią žuvį ir regioninį vyną – liko tik mėgautis kvapais, vaizdais ir skoniais. Tai, ko gero, geriausia vieta Gargane stebėti saulėlydį.

Sekite Małgorzatos kelionės „Facebooke“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius