Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gidai vieni kitus sveikina su švente: Klaipėdoje prasidėjo kruizinis sezonas

Pirmadienio rytą Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šį sezoną kruizinis laivas. Beveik 440 keleivių talpinantis laivas „Hamburg“ atplukdė keleivius iš Vokietijos. Praėjusiais metais Klaipėda sulaukė vos dviejų kruizinių laivų, o šiemet tikimasi rekordinio sezono su 80 laivų. Tiesa, situacija dinamiška: keli laivai jau pranešė neatplauksiantys, tačiau juos pakeis kiti.
Į Klaipėdą pirmadienį atplaukė kruizinis laivas „Hamburg“, atplukdęs turistus iš Vokietijos. Prasidėjo ilgai lauktas kruizinių laivų turizmas.
Į Klaipėdą pirmadienį atplaukė kruizinis laivas „Hamburg“, atplukdęs turistus iš Vokietijos. Prasidėjo ilgai lauktas kruizinių laivų turizmas. / Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr.

„Su švente!“ – ankstyvą pirmadienio rytą prie išrikiuotų turistinių autobusų vieni kitus sveikina gidai. Jiems tai – ypatinga diena. Pagaliau prasideda Klaipėdoje kruizinių laivų sezonas, pandeminiais metais vos gaudęs kvapą. Per pora metų sulaukta vos kelių laivų. O ir atplaukę keleiviai susidūrė su pandeminiais ribojimais.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pirmieji turistai pasitikti su muzika
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Pirmieji turistai pasitikti su muzika

Atvyksta ne pirmą kartą

Pirmadienį į Klaipėdą atplaukę vokiečių turistai Lietuvos uostamiestį pažįsta gana gerai. Dauguma jų čia lankosi jau ne pirmą kartą. „Buvau čia penkis ar šešis kartus. Puikiai pažįstu senamiestį, žinau, kur geri barai“, – juokėsi iš laivo nusileidęs žilagalvis vokietis.

Vis dėlto lankyti barus kruizinio laivo turistams – ne tiek ir daug laiko. „Hamburg“ į Klaipėdą atplaukė tik šešioms valandoms ir kelionę pratęs pasukdamas į kitą Baltijos jūros uostą – Rygą.

Klaipėdoje turistai sėdo į autobusus ir pasuko pasirinkta kryptimi – į Palangą ar Nidą. Nedidelė dalis liko Klaipėdoje.

„Šioks toks širpuliukas ir nerviukas. Laivas Klaipėdoje jau ne kartą buvęs – kaip senas pažįstamas mūsų“, – nerimo neslėpė gidė Loreta Rimkienė.

Ji teigė, kad daugumai gidų ši diena – šventė. Per pandemijos metus šio amato meistrai buvo priversti ieškoti kitų darbų: eiti mokyti kalbų, vertėjauti.

„Aš ir pati dirbu kitą darbą, todėl su nostalgija žiūrėjau į gido darbą“, – prisipažino moteris.

Laukiamas rekordinis sezonas

15min pakalbinta gidė vylėsi, kad kruizinėms linijoms išbraukus Sankt Peterburgą iš savo maršrutų, bus pasirenkama Klaipėda.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Į Klaipėdą pirmadienio rytą atplaukė pirmasis šį sezoną kruizinis laivas.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Į Klaipėdą pirmadienio rytą atplaukė pirmasis šį sezoną kruizinis laivas.

„Metų pradžioje kruizinių laivų, pageidaujančių atvykti į Klaipėdą, turėjome 59, tačiau prasidėjus Rusijos karui prieš Ukrainą, kompanijos pradėjo keisti savo maršrutus, kad aplenktų Rusijos uostus, tad laivus nukreipė į Baltijos šalių uostus. Klaipėdoje jų skaičius šiemet gali būti rekordinis, laukiame apie 80 laivų, kurie turėtų atplukdyti per 85 tūkstančius keleivių. Tai neįprastai dideli ir labai optimistiniai skaičiai. Prognozuojame, kad dėl įvairių priežasčių vis tik gali būti atšaukta apie 20 proc. šiuo metu numatytų laivų“, – teigė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos Tarptautinių ryšių ir protokolo vadovė Kristina Gontier.

Net trylika laivų į Klaipėdą atplauks pirmą kartą.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė

Pirmadienį Klaipėdoje viešintis laineris „Hamburg“ Klaipėdos uoste dažnas svečias nuo 2012-ųjų. Jis yra vienas mažesnių, jo ilgis siekia 144 metrus. Tačiau tokio dydžio laivų Klaipėdos uoste šiemet turėtų būti mažuma, mat skaičiuojama, kad net 70 procentų bus didieji – ilgesni nei 200 metrų kruiziniai laineriai.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro vadovė Romena Savickienė teigė, kad kruizinių laivų, atplauksiančių į Lietuvą, sąrašas – negalutinis. Jis dar gali kisti, nes vieni dėl geopolitinės situacijos atsisako atplaukti į Baltijos uostus, o kiti priešingai – juos įtraukia į maršrutus.

Skaičiuojama, kad vienas kruiziniu laivu atplaukęs turistas vidutiniškai išleidžia viešnagės metu apie 40 eurų. „Tai jei atplauktų apie 80 tūkstančių turistų – tai paskaičiuokite, kokie tai pinigai“, – teigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius