Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gintaro įlanką vėl papuošė nendrinės skulptūros

Nuo 2002 m. Kuršių nerijoje kasmet atsinaujinanti nendrinių skulptūrų ekspozicija ant vandens tapo neatsiejama Gintaro įlankos Juodkrantėje dalis, be kurios sunkiai įsivaizduojamas vasaros sezonas ir jo pabaiga – Rudens lygiadienio šventė.
Nendrinės skulptūros Juodkrantėje, Gintaro įlankoje.
Nendrinės skulptūros Juodkrantėje, Gintaro įlankoje. / Ž.Grigaičio nuotr.

Kaip ir kasmet, šiuo tęstiniu projektu ne tik pristatoma skulptūrų, šviesos ir muzikos meno įvairovė, bet ir etninis paveldas bei jo ryšys su gamta, aplinka, kultūros paveldu ir krašto istorija.

Šių metų simpoziumo metu buvo suburta profesionalių skulptorių komanda (Reda ir Arūnas Uogintai, Andrius Sirtautas, Arūnas Augutis), kuri sukūrė kompleksišką kompoziciją – „Saulės kelias“.

Kompozicija turėjo atitikti organizatorių paskelbtą temą – „Baltiškoji kultūra“, dedikuotą Neringai – 2021 metų kultūros sostinei.

Ž.Grigaičio nuotr./Nendrinės skulptūros Juodkrantėje, Gintaro įlankoje.
Ž.Grigaičio nuotr./Nendrinės skulptūros Juodkrantėje, Gintaro įlankoje.

„Skulptūrinę kompoziciją jungia garsios Lietuvos archeologės Rimutės Rimantienės rasta apeiginės lazdos su briedės galva (ragas, 3 tūkstantmetis prieš Kristų, Šventosios gyvenvietė; Lietuvos nacionalinis muziejus) motyvas. Toks retas artefaktas labai svarbus Pamario kultūrai, todėl išdidintas jis ir yra skulptūrinės kompozicijos ašis. Pasak etnologo profesoriaus Linarto Klimkos, būtent Briedis senovės baltų kultūroje buvo laikomas žiemos valdovu, todėl Saulė mūsų kompozicijoje pradeda ir baigia šiame simbolyje – dar vadinamame Briedžių briede ( R. A. Uogintai) – savo kelią. Saulės kelias kompozicijoje turi Zigzago formą, kurio septyni kalneliai tarsi žymi savaitę. Archeologai tvirtina, kad šis gyvatukės – zigzago – motyvas yra būdingas kuršių papuošalams ir keramikai. Saulės simbolio archajiškumą sustiprina ir senoji baltų svastika. Dvi priešpriešoje komponuotos skulptūros „Saulė“ ( A. Sirtautas) ir „Jaučio ragai“ ( A. Augutis) natūroje gali įdomiai susisiekti su tikra saule, kuri „besiridendama“ virš marių suteiks visai skulptūrinei kompozicijai paslapties ir žaismingumo“, – pasakojo Arūnas Uogintas, šių metų komandos vadovas.

Ž.Grigaičio nuotr./Nendrinės skulptūros Juodkrantėje, Gintaro įlankoje.
Ž.Grigaičio nuotr./Nendrinės skulptūros Juodkrantėje, Gintaro įlankoje.

Atvirą lauko kompoziciją kiekvienas gali lankyti ir apžiūrėti Gintaro įlankoje, Juodkrantėje iki tol, kol ji bus iškilmingai sudeginta Rudens lygiadienio metu – rugsėjo 22 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius