-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gruzinė lietuviui: Amerika – nuobodus rojus, Gruzija – įdomus pragaras

Taip 15min fotografui Irmantui Gelūnui į klausimą, kaip gyvena Gruzijoje, atsakė viena botanikė. Gruzija – svetingas ir egzotiškas kraštas, į kurį lietuvį vilioti turėtų ir nedidelės kainos.

Lietuvį Gruzija nustebins draugiškumu, svetingumu – svečią vietiniai visuomet priims su plačiausia šypsena, o stalą valgiais nukraus keliais aukštais.

Ir tai – ne metafora: gruzinai lėkštes, kai jos nebetelpa ant stalo, krauna tiesiog vieną ant kitos, kad atvykusiam svečiui nieko nepritrūktų.

Maistas – labai skanus, bet ir labai riebus, todėl prie tokio nepratusiam poilsiautojui stalo riebumas ir gausumas gali pabosti per kelias dienas.

Kad neapsunktų nuo vietinio maisto, turistas gali sėsti ant dviračio. Batumyje veikia „oranžinio dviračio“ sistema. Tiesa, tik dviračiai ten – žali. Kad galėtum pasinaudoti dviračiu, reikia įsigyti visus metus galiojančią kortelę.

Nors ji ir nebrangi, tačiau turistui vis tiek nereikalinga tokiam ilgam laiko tarpui, tad jam siūloma rinktis vieną iš dviračių nuomos punktų pakrantėje. Čia jų nuoma – kiek didesnė, tačiau vis tiek mažesnė nei, pavyzdžiui, Kuršių nerijoje.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu

Kainas apskritai Batumyje galima pavadinti juokingomis. O už jo ribų – išvis rojus, kuriame net neapsimoka nuomotis automobilio, mat labiau apsimoka samdyti vairuotoją su automobiliu. Ir degalų kainos Gruzijoje – mažesnės nei Europoje: litras dyzelino nekainuoja nė 60 euro centų.

Vairuotojo paslaugos patrauklios ir tuo atveju, jeigu gąsdina beprotiškas eismas – posūkių signalų gruzinai rodyti ne itin mėgsta, kaip ir vadovautis šviesoforų signalais, o garso signalas Batumio gatvėse pasigirsta dažniau nei širdies dūžis.

Ne tik kainomis, žinoma, Gruzija vilioja – žvilgsnį kausto įstabi gamta. Miestas driekiasi palei jūrą: nors pajūris ir neprimena lietuviško, ir vietoje smėlio čia pūpso akmenys, žydras vanduo traukia akį. Kaip, beje, ir vietinės vestuvės – kurgi daugiau vestuvinę fotosesiją rengsi, jei ne pajūryje.

Prie pat Batumio – vienas didžiausių pasaulio botanikos sodų. Šis parkas neturi analogų pasaulyje, nes jame kartu auga skirtingų klimatinių zonų augalai – japonų sakuros ir Kanarų salų palmės auga tomis pačiomis sąlygomis, o kur dar nesuskaičiuojama galybė žydinčių augalų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu

Batumis – ir delfinų rojus. Čia yra delfinariumas, mieste gausu šių jūrinių žinduolių paveikslų, skulptūrų. Maždaug už 4 eurus galima pakilti į Batumio apžvalgos aikštelę, iš kurios paukščio žvilgsniu galite pamatyti raudonus Batumio stogus, ekscentriškos architektūros dangoraižius, įvairias statybvietes.

Jų, beje, Batumyje yra itin daug. Nors atrodo, kad statybos apmirusios, mat prie jų slampinėja vos keli darbininkai, jos iš tiesų vyksta. Tik daug lėčiau, nei lietuviai pratę, todėl tik viena kita gyva siela ir kranai išduoda, kad lėtai, bet namai kyla.

Batumis yra prie pat Turkijos sienos, tad, jei vyksite ten savaitgalį, sutiksite ir daug turkų. Vietiniai sako, kad tai yra sekso turistai. Na, o jei ne vienanaktės meilės ieškoti, tai į kazino savo laimės išbandyti traukia turistai, mat Batumis garsėja ir lošimo namais.

Į Batumį 15min fotografas keliavo bendradarbiaujant su „Wizzair“ oro linijomis ir viešbučiu „Radisson“, tačiau tai įtakos turiniui neturi.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Gruzija vilioja kainomis, gamta ir svetingumu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius