Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 03 02 /20:27

Į Egiptą krypsta pasaulio akys – iš kurorto grįžusieji įtariami parsivežę koronavirusą

Egiptas pastarosiomis savaitėmis, kai naujasis koronavirusas plito vis į naujas Europos šalis, buvo laikomas viena saugesnių kelionių krypčių. Tačiau JAV, Kanadoje, Prancūzijoje patvirtinti atvejai, kai COVID-19 užkratas diagnozuotas neseniai Egipte besilankiusiems žmonėms. Pats Kairas patvirtino antrą užkrato atvejį šalyje, o Kataras laikinai uždraudė į šalį atvykti žmonėms iš Egipto.
Viešbutis Egipte
Viešbutis Egipte / 123rf.com nuotr.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras ramina, kad kol kas ten – tik du COVID-19 atvejai, tad situacija mažai kuo skiriasi nuo Lietuvos. Atnaujinti rekomendacijų dėl kelionių į Egiptą kol kas neplanuojama.

Nerimas dėl Egipto

Kol koronavirusas daugiausia buvo tik Kinijos ir aplinkinių šalių problema, Lietuvos keliautojai dar pakankamai ramiai reagavo į situaciją. Nors kelionės į Azijos šalis pastaraisiais metais išpopuliarėjo, jos mastu visgi neprilygsta Europai ir šalia jos esantiems kurortams.

Prancūzijoje, JAV ir Kanadoje yra koronavirusu užsikrėtusių žmonių, kurie neseniai buvo Egipte.

Koronavirusui išplitus Šiaurės Italijoje, kur šiuo metų laiku kalnuose atostogauja nemažai lietuvių, naujojo užkrato pasekmes greitai pradėjo justi Lietuvos kelionių organizatoriai. Žmonės suskubo kreiptis į juos norėdami keisti kryptį, laiką ar išvis susigrąžinti pinigus. Kokiais atvejais tai galima padaryti, žiūrėkite čia: Koronavirusas: ką turėtų žinoti keliaujantys?

Egiptas buvo laikomas kryptimi, kur galima saugiai pailsėti pernelyg nesibaiminant viruso. Tačiau likus maždaug mėnesiui iki sezono Egipte pabaigos, šalis sekmadienį pranešė apie antrą patvirtintą koronaviruso atvejį. Paskelbta, kad kitos šalies pilietis (kurios – neatskleidžiama) yra išgabentas į izoliuotą ligoninę, jam suteikiama medicininė pagalba. Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, imtasi priemonių ir dėl žmonių, kurie kontaktavo su užsikrėtusiuoju.

Vėliau pranešta, kad susirgęs asmuo dirbo naftos kompanijoje Matruho muchafaoje. Ji užima šiaurės vakarinę Egipto dalį, toli nuo poilsiautojų pamėgtų kurortų.

Tai – antras koronaviruso atvejis Egipte. Pirmasis buvo diagnozuotas vasario 14 d., po penkių dienų paskelbta, kad žmogus pasveiko ir buvo išleistas iš ligoninės.

Nerimą dėl situacijos Egipte kelia tai, kad Prancūzijoje, JAV ir Kanadoje yra koronavirusu užsikrėtusių žmonių, kurie neseniai buvo Egipte. Prancūzija pranešė, kad grupelė prancūzų iš kurorto Egipte grįžo su užkratu. Nei Paryžius, nei Kairas neatskleidžia, kuriame Egipto kurorte jie atostogavo, bet skelbiama, kad jame buvo paimti darbuotojų kraujo mėginiai.

Kataras paskelbė laikinai uždraudžiantis atvykti žmonėms iš Egipto – draudimas negalioja tik Kataro piliečiams. Sunerimti verčia ir tai, kad grupė medikų žurnale „The Lancet“ praėjusią savaitę paskelbė tyrimo rezultatus, kurie rodo, jog Egiptas kartu su Alžyru ir Pietų Afrika yra potencialiai labiausiai koronaviruso pažeidžiamos šalys.

Verslas rizikas stebi

Turizmas yra gyvybiškai svarbi sritis Egipto ekonomikai. Jis nuo 2011 m., kai perversmo metu buvo nuverstas ilgametis diktatorius Hosni Mubarakas, patyrė ne vieną smūgį, tačiau pastaraisiais metais turizmo industrija tvirtai stojasi ant kojų.

„Egiptui turizmas yra labai svarbi industrija, ir jie deda visas pastangas, kad situaciją suvaldytų maksimaliai. Mes tikimės, kad jiems tai pavyks“, – 15min teigė kelionių organizatoriaus „Kidy Tour“ vadovas Gvidas Aukštuolis. Jo valdoma bendrovė keliautojus iš Lietuvos gabena dviem kryptimis. Šaltuoju metų laiku – į Egiptą. Pašilus – į Turkiją. Abi kryptys laikomos saugios koronaviruso atžvilgiu, tačiau G.Aukštuolis 15min teigė optimizmu trykšti negalintis.

123rf.com nuotr.
123rf.com nuotr.

„Kelionių žmonės neatšaukinėja, Egiptas yra laikomas saugia šalimi, bet niekad nežinai, kur viskas pasisuks. Mes kaip verslas rizikas vertiname. Turime daug scenarijų, kaip gali būti – nuo ko nors labai rimto iki ko nors, kas išsispręs per artimiausias dvi tris savaites. Variantų yra daug, ir kiekvieną dieną viską vertiname bei galvojame, kas bus. Dabar tokia visų pagrindinė užduotis“, – kalbėjo G.Aukštuolis.

Kol kas, anot jo, koronaviruso grėsmė įtakos kainoms Egipte nedaro. Kokios jos buvo prieš savaitę ar dvi, maždaug tokios yra išlikusios ir dabar. „Tačiau kad norinčių yra sumažėję, tai taip“, – teigė „Kidy Tour“ vadovas.

O kelių organizatorių kelionėmis prekiaujančios agentūros „Baltic Tours“ atstovė Rasa Levickaitė atsargiai pasidžiaugė, kad ši savaitė jau yra kiek ramesnė. Ji 15min teigė, kad kelionių pardavimai grįžta į senas vėžes.

„Laikui einant, kuo daugiau informacijos buvo pateikiama žiniasklaidoje apie koronavirusą, kaip jis plinta, ar lėktuvuose pavojinga, kokių higienos priemonių imtis, ko vengti, kas mitai, kas ne mitai, mes matome didelį nusiraminimą. Ši savaitė turizmo požiūriu yra gerokai ramesnė nei praėjusi“, – teigė agentūros atstovė.

Žmonės nevyksta į Kiniją, į Šiaurės Italiją, tačiau viruso plitimas neužmušė lietuvių noro keliauti. Anot R.Levickaitės, lietuviai planuoja vasaros atostogas ir perka keliones birželį, liepą, rugpjūtį.

„Žinoma, yra dvejonių, pasvarstymų, bet su didėjančiu informacijos srautu apie virusą, sakyčiau, ši savaitė yra daug pozityvesnė“, – teigė „Baltic Tours“ atstovė.

Kur geriau nekeliauti

Praėjusią savaitę buvo išplėstas sąrašas vietovių, į kurias nebenorintys vykti turistai gali reikalauti grąžinti jau sumokėtus pinigus. Remdamasi Užsienio reikalų ministerijos (URM) informacija, šių vietovių sąrašą skelbia Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT).

Vartotojai gali susigrąžinti pinigus už keliones į Kiniją, kai kurias šiaurės Italijos savivaldybes (Venetą, Lombardiją, Pjemontą ir Emiliją-Romaniją), Pietų Korėjos Degu ir Čongdo miestus bei pietinėje Tenerifės salos dalyje esantį Adechės miestą ir jo apylinkes.

Sveikatos apsaugos (SAM) ministerija rizikingomis teritorijomis, be šių minėtų, laiko ir Iraną, Japoniją, Singapūrą bei Honkongą.

Žinoma, reikia sekti URM skelbiamą informaciją, nes gali atsirasti vis naujų vietovių.

Ką daryti, jeigu lankeisi?

Visų keliautojų, per pastarąsias dvi savaites buvusių šiose teritorijose, SAM prašo registruotis užpildant Nacionalinio visuomenės sveikatos centro interneto svetainėje pateikiamą anketą bei dvi savaites vengti artimų socialinių kontaktų.

Jeigu buvote tose teritorijose ir jaučiate simptomus, nevažiuokite į polikliniką ar pas šeimos gydytoją – skambinkite 112. Įtariamu atveju laikoma, kai žmogui pasireiškia ūmi kvėpavimo takų infekcija – jaučiamas bent vienas iš šių simptomų: kosulys, karščiavimas, pasunkėjęs kvėpavimas.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

„Taip pat 14 dienų laikotarpiu iki simptomų pradžios atitinka bent vieną iš šių epidemiologinių kriterijų: arba žmogus turėjo artimą sąlytį su patvirtintu ar tikėtinu COVID-19 atveju, arba keliavo į Kiniją, Šiaurės Italiją, Honkongą, Iraną, Japoniją, Pietų Korėją ir Singapūrą, arba dirbo aplinkoje, kurioje buvo gydomi asmenys, sergantys COVID-19“, – teigia ministerija.

Kaip saugotis?

Svarbiausia rekomendacija, siekiant sumažinti užsikrėtimo naujuoju koronavirusu riziką – laikytis higienos reikalavimų. Dažnai plaukite rankas šiltu vandeniu ir muilu, naudokite alkoholio turinčias dezinfekcines priemones.

Taip pat rekomenduojama kosint ar čiaudint prisidengti veidą ir burną. Geriausia – alkūne. Venkite rankomis liesti savo veidą, venkite artimo kontakto su žmonėmis, turinčiais gripo ar peršalimo simptomų.

Keliaujant siūloma su savimi turėti rankų dezinfekato ir dezinfekcinių servetėlių, kuriomis nusivalyti dažnai liečiamus bendro naudojimo paviršius, tokius kaip lėktuvo diržas, padėklas ir pan.

15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?
15min nuotr./Kaip sumažinti užsikrėtimo koronavirusu riziką?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius