TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Netoli Lietuvos. Kaliningradas – vieta kur susiduria daug kultūrų

Kai norisi pabėgti iš miesto ir pailsėti nuo visko ir visų, tačiau kas trečias draugas skrenda į Ispaniją ar Turkiją, dažnai net nebenorime tų atostogų. Juk atostogaujame dažniausiai, kad pabėgtume nuo mus supančios aplinkos ir žmonių. Vis dėlto surasti naujų įspūdžių ir kitokios patirties galima net neskrendant į populiariausius kurortus. Užteks apsižvalgyti aplinkui. Siūlome užmesti akį į Kaliningrado pusę. Ten irgi yra ką pamatyti.
Kaliningradas
Kaliningradas / „Scanpix“ nuotr.

Savo gyvavimo laiką miestas skaičiuoja nuo 1255 m., kai Bohemijos karaliaus Pšemyslo II Otokaro, dalyvavusio Vokiečių ordino žygyje į Sembą, buvo įkurta Karaliaučiaus pilis. Nuo to laiko iki 1946 m. pilis, o vėliau ir miestas, oficialiai vadintas Königsberg (dar Königsberg in Preußen), arba mūsiškai – Karaliaučius.

Vitaly Volkov nuotr./Istorijos muziejus
Vitaly Volkov nuotr./Istorijos muziejus

Kaliningrado sritis apipinta turtingos įdomios ir įvairiatautės istorijos. Dėl savo įdomios geografinės padėties Kaliningrade galima aptikti germanų praeities paminklų, lietuviškumo, sovietmečio liekanų bei šiuolaikinės Rusijos atributų. Be abejonės, tai verta dėmesio vieta, teigia kelionių portalas Irest.su.

wikipedia.org nuotr./Imanuelio Kanto statula Kaliningrade
wikipedia.org nuotr./Imanuelio Kanto statula Kaliningrade

Humanitarinių mokslų žinovai ir filosofija besidomintys žmonės, išgirdę Kaliningrado vardą, iš karto prisimena minties genijų Imanuelį Kantą. Būtent Karaliaučiuje, buvusiame to meto Rytų Prūsijos sostine, XVIII a. pradžioje gimė filosofas. Jis gavo puikų išsilavinimą gimtajame mieste ir paskyrė visą savo gyvenimą mokslui. Palaidojo Imanuelį Kantą čia pat esančioje katedroje, kuri vėliau tapo vizitine Karaliaučiaus kortele.

Miesto centre esanti katedra savo reikšme Kaliningradui primena Vilniaus arkikatedrą, nuo čia prasideda kiekvieno miesto lankytojo kelias. Nuo 1992-ųjų iki šių dienų Kaliningrado katedra restauruojama. Darbų pabaigos tikimasi po kelerių metų. 90-ųjų pabaigoje katedroje imta rengti įvairias parodas. Todėl užsukus čia dažnai galima pasigrožėti ir tapybos ar fotografijos darbais. Užėję į katedrą galite sraigtiniais laiptais kopti į viršų: meno ekspozicijos jus pasitiks antrajame aukšte, čia rasite ir istorijos apie pačią katedrą bei salą Knajpchof. Trečiajame aukšte eksponuojamos senovės Prūsijos monetos ir popierinės kupiūros, senoviniai ženklai ir medaliai. Kitoje šio aukšto salėje – Imanuelio Kanto gyvenimo detalės ir jo miesto istorija. Paskutiniame katedros aukšte surinkta visa filosofo Kanto biblioteka, joje apstu retų knygų, garsiausių to meto leidinių. Paskutinė katedros salė skirta Karaliaučiaus universitetui ir filosofo veiklai jame.

Pažintis su Rytų Prūsijos sostine prasideda nuo katedros, tęsiasi vaikštant germaniško stiliaus gatvelėmis, užsukant į nedidelius muziejus ir galerijas, bibliotekas, teatrus, botanikos sodą ir zoologijos sodą. Įvairiose miesto vietose lankytojas sutiks gynybinės sienos likučius, pastatytos čia XIX a. Jie puikiai išsilaikę ir sukuria ypatingą miesto nuotaiką. Baltijos jūros pakrantėje esantis miestas neatsiejamas nuo jos – todėl jūrinį vėją ir kvapą jausite nuolatos, o vandens kanalai ir įlanka, laivų stiebai ir besiplaikstančios ant jų vėliavos įneš romantikos ir tolimų kraštų nuojautos į jūsų kelionę.

Gumerov Ildar  nuotr./Kaliningradas
Gumerov Ildar nuotr./Kaliningradas

Ir jei apie Imanuelį Kantą girdėjo ne kiekvienas, tai apie Kaliningradą kaip gintaro miestą, matyt, prisiklausė visi. O ir nepastebėti to neįmanoma. Čia ties kiekvienu kampu gintaro parduotuvėlės ir prekystaliai, o gintariniai karoliai – dažniausias papuošalas, sutinkamas moterų aprangoje. Kiekvienas gali apsilankyti gintaro muziejuje, kur pasakojama šio mineralo istorija, eksponuojami juvelyriniai dirbiniai, interjero detalės su juo.

Be kita ko, netoli Klainingrado yra kaimelis Jantarnoe (Gintarinis), kuriame išgaunamas gintaras. Čia galima nusileisti į pačią šachtą ir pamatyti, kaip šis geltonas gražus mineralas atrodo iki patekdamas menininkui į rankas. O jei turėsite noro, galite sudalyvauti parodomojoje gintaro išgavimo programoje. Tačiau Jantarnoe garsus ne tik savo šachtomis, čia gausu gražių balto smėlio paplūdimių, taip primenančių mūsų Nidą (kuri yra visai čia pat, ranka pasiekiama).

Viešbučių šioje vietovėje nėra, tačiau ir turistų daug nebūna, todėl tai puiki vieta atitrūkti nuo pasaulio ir tiesiog pasimėgauti puikia Kuršių nerijos gamta – tik kitoje sienos pusėje. Vaikštinėdami pakrante, prisirinksite smulkių gintariukų, kurie grįžus taps puikių atostogų prisiminimu.

Kaliningradas traukia savo ramiu gyvenimo tempu, čia niekas niekur neskuba. Dažnai pamatysi vietinių žmonių tiesiog ramiai vaikštinėjančių ar sėdinčių viename iš daugybės skverų. Miestas, į save įtraukęs daugybę skirtingų kultūrų, leidžia pasijusti ir Rusijoje, ir Europoje.

Ttracy/wikipedia.org nuotr./Pagrindinis Kaliningrado teatras
Ttracy/wikipedia.org nuotr./Pagrindinis Kaliningrado teatras

Taigi, jeigu nusprendėte vykti į Kaliningrado sritį ir esate Lietuvos pilietis, būtina žinoti, kad jums reikalinga viza. Dėl jos reikia kreiptis iš anksto į Rusijos ambasados Lietuvoje konsulinį skyrių arba Rusijos generalinį konsulatą Klaipėdoje. Būtina prisiminti, kad Rusijos pasienio kontrolės punkte vizos nėra išduodamos. Į Kaliningradą galima keliauti autobusu iš Vilniaus ar Klaipėdos, taip pat savo automobiliu. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius