Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į Šiaulius – pažinti miestą ir pabandyti laimėti dviratį

​​​​​​​Atsinaujinantis ir kasdien gražėjantis Saulės miestas, Šiauliai, kviečia pažinti įdomiausias miesto lankytinas vietas žaidžiant. Šiaulių turizmo informacijos centras pristato kelionę-žaidimą, kurio pagrindinis prizas – miesto dviratis.
Šiauliai
Šiauliai / Šiaulių TIC nuotr.

Dar vienas laimingasis ir jo draugų kompanija galės išbandyti saldžią pramogą „Rūtos“ šokolado muziejuje ir edukacinio užsiėmimo metu pasijusti tikrais šokolado meistrais. Dovana gertuvė Šiaulių turizmo informacijos centre laukia kiekvieno nusprendusio Šiaulius pažinti žaidžiant ir aplankiusio visas rekomenduojamas vietas.

Poros valandų maršrutas miesto svečius palydės per svarbiausias ir įdomiausias miesto vietas, papasakos jų istoriją. Miesto svečiams – tai patogus ir įtraukiantis būdas pažinti miestą, o ir šiauliečiams tai nemažiau patraukli atrakcija ir alternatyva galbūt jau pabodusiems pasivaikščiojimo maršrutams. Taip pat tai būdas stabtelėti ir pastebėti kasdienės rutinos bei skubėjimo nuo mūsų paslepiamas savo miesto detales.

Žaisti paprasta

  • Atverkite „Šiauliai – tai, kas svarbiausia“ maršrutą (http://bit.ly/pazinkSiaulius) ir jis iškart taps jūsų kelionės gidu, o kartu ir žaidimo langu.

  • Aplankę maršrute nurodytas lankytinas vietas jose pasižymėkite. Tai galėsite padaryti dviem būdais: nuskenuodami nurodytose vietose pateiktus QR kodus arba pagal savo telefono buvimo vietą (GPS). Kokiu būdu pasižymėti konkrečioje vietoje, kur rasti QR kodą ir kitas trumpas instrukcijas rasite maršruto aprašyme.

  • Aplankę visas maršruto vietas gaukite unikalų prizo kodą, kurį kelionės pabaigoje Šiaulių turizmo informacijos centre iškart iškeiskite į prizą – gertuvę.

  • Nepamirškite prizo kodą užregistruoti pagrindinių prizų, dviračio ir saldžios edukacijos, lošimui.

Aktuali informacija apie maršruto vietas, įdomūs faktai, o kartu ir žaidimo informacija pateikiama maršrute ir kelionės metu visada bus su jumis.

Maršrutas „Šiauliai – tai, kas svarbiausia“
http://bit.ly/pazinkSiaulius

Miestas keičiasi kasdien, tad senieji Šiauliai, savo istoriją skaičiuojantys nuo 1236-ųjų, Saulės mūšio metų, nuolat atsinaujina, gražėja, įgauna tik šiam miestui būdingos dvasios ir šviesos. Savo atradimus Šiauliuose pradėkite nuo centrinės miesto aikštės. „Prisikėlimo“ aikštę į keturias dalis dalija Aušros alėja ir Tilžės gatvė. Aplink šią aikštę ir pradėjo augti Šiaulių miestas. Šimtmečius aikštėje vykdavo turgūs, mugės, gyva prekyba. Šiuo metu aikštė yra tarsi miesto širdis, kurioje vyksta įvairūs renginiai, susibūrimai ir miesto šventės.

Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai
Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai

Viename iš Prisikėlimo aikštės skverelių, didingų medžių pavėsyje, „ilsisi“ skulptūra „Senelis su anūkais“. Ją 1976 m. sukūrė B. Kasperavičienė. „Senelis su anūkais“ – tai trys mieli anūkai, susėdę ant besiilsinčio senelio kojų, kuriam nesunki nei amžiaus, nei anūkų našta.

Šiaulių Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra, ryškiausias renesansinio manierizmo architektūros kūrinys Lietuvoje. Ant jos pietinės sienos – vienas seniausių saulės laikrodžių, išlikusių mūsų šalyje iki šių dienų. Katedra miesto simbolis, pasitinkanti svečius iš tolo ir kviečianti į pačią miesto širdį. Kelrodis ji ne tik dėl įspūdingo aukščio (bokšto viršūnė siekia 70 m), bet ir dėl patogios, puikiai parinktos statybos vietos. Tai pirmosios medinės Šiaulių bažnyčios statytojų nuopelnas. Naujosios bažnyčios statyba visai šalia senosios prasidėjo apie 1617 m.

Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai
Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai

XVII a. architektūros paminklo vaizdas mūsų dienas pasiekė šiek tiek pakitęs. Karai, vėtros ir audros ne kartą bažnyčią niokojo. Kas keletą dešimtmečių bažnyčia buvo remontuojama, rekonstruojama. Pastatas labai pasikeitė po 1880 m. liepos mėn., kai į bažnyčios bokštą trenkė žaibas ir sudegino medinį rotondos formos bokšto tarpsnį, uždengtą varpo formos viršūne.

Bažnyčios pastatas buvo apgriautas ir per Pirmąjį pasaulinį karą, bet labiausiai ji nukentėjo per Antrąjį. Sudegė medinės pastato dalys (stogas, bokšto perdangos, laiptai ir viršūnė, vidaus įranga), pelenais virto meno vertybės, altoriai, vargonai, baldai. Pokario metais atstatymas truko ilgai – tik 1956 m. buvo baigti restauravimo darbai.

1997 m. gegužės 8 d. popiežiaus Jono Pauliaus II sprendimu buvo įkurta Šiaulių vyskupija. Bažnyčia tapo Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedra.

Šiaulių TIC archyvo nuotr./Geležinė lapė
Šiaulių TIC archyvo nuotr./Geležinė lapė

Skulptūra „Geležinė lapė“. Lietuvos rekordų knygoje rašoma, kad tai didžiausia gyvūno skulptūra: jos svoris – beveik 7 tonos, ilgis – apie 6,6 metrų, aukštis – 25 metrai. Plieninėje „Geležinės lapės“ širdyje (1,20 m aukščio ir 0,90 m pločio) įdėta kapsulė su vario plokštėje iškaltais žodžiais mūsų ainiams. Tai – šiauliečio dizainerio Viliaus Purono kūrinys Lietuvos vardo tūkstantmečiui paminėti. Dizaineris juokavo, kad Vilnius turi legendą apie geležinį vilką, o Šiauliai galės didžiuotis geležine lape – apsukrumo, išminties simboliu.

Neatsiejama Šiaulių istorijos dalis šokoladas. „Rūta“ šokolado muziejaus Šiauliams gali pavydėti ir šokolado industrija garsėjantis Briuselis. Saldainių fabrikas „Rūta“, bemaž šimtmetį viliojęs praeivius saldžiais šokolado, karamelės, skrudintų riešutų ir verdamų uogų kvapais, 2012 m. pravėrė savo senojo pastato duris lankytojams. Muziejaus ekspozicija pristato ne tik įdomią fabriko istoriją, bet ir atveria keturių tūkstantmečių šokolado vartojimo paslaptis ir ypatumus. Muziejuje tampa aišku, kur auga „šokolado medžiai“, kaip šokoladą gamino majai ir actekai, kaip jo vartojimo tradicijos keitėsi amžiams bėgant. Čia pasakojama apie pirmuosius Lietuvos šokolado fabrikus ir ilgiausiai šalyje veikiantį saldainių fabriką „Rūta“.

Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai
Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai

„Sveiki atvykę į Šiaulius“, tokiu pasisveikinimu lietuvių, anglų, vokiečių, prancūzų, rusų, ispanų, švedų, romų ir kitomis kalbomis miesto svečius pasitinka dar vienas Šiaulių simbolis - „Gaidžio laikrodis“. "Gaidžio" laikrodžio aikštė pėsčiųjų gatvėje daugeliui žmonių yra malonių susitikimų ir pasimatymų vieta. Laikrodis pastatytas dviejų pagrindinių miesto gatvių sankryžoje, pačiame miesto centre.

1975 metais Vilniaus gatvės centrinė dalis (nuo Žemaitės gatvės iki Draugystės prospekto) tapo Šiaulių bulvaru pėsčiųjų Vilniaus gatve. Tuo metu pėsčiųjų gatvė buvo unikalus reiškinys ne tik Lietuvoje. Kaip Paryžius didžiuojasi savo Eliziejaus laukais, taip Šiauliai didžiuojasi savuoju bulvaru. Tai trečias pagal senumą bulvaras Europoje: po Roterdamo (1972 m.) ir Erfurto (1973 m.). Atkūrus nepriklausomybę, ši miesto dalis ypač išaugo ir išgražėjo, tapo svarbiausia šiauliečių laisvalaikio leidimo, poilsio, pramogų ir prekybos vieta.

Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai
Šiaulių TIC nuotr./Šiauliai

Šiaulių Šv. Ignaco Lojolos bažnyčios šventoriuje pastatytas paminklas popiežiui Jonui Pauliui II. Šį įspūdingą vilniečio skulptoriaus Mindaugo Junčio kūrinį bažnyčiai padovanojo šiauliečių Žuklių šeima. Tikinčiuosius laiminančio popiežiaus Jono Pauliaus II skulptūra pastatyta bažnyčios, kurioje per vizitą Lietuvoje 1993 m. rugsėjo 7 d. meldėsi ir ilsėjosi popiežius Jonas Paulius II, kiemelyje. Šiaulių tikintiesiems popiežiaus apsilankymo neleidžia pamiršti ir nutikęs stebuklas: popiežius, beklūpėdamas Šv. Ignaco Lojolos bažnyčioje, išsitepė dažais, o prie bažnyčios vėliau pastatytoje skulptūroje pastebėta raudona dėmė – kaip tik toje vietoje, kur popiežius išsitepė.

Maršrutą baikite Šiaulių turizmo informacijos centre. Užsukite į informacijos centrą pasidalinti savo įspūdžiais. Informacijos centre sužinokite ir apie kitas miesto įdomybes, muziejus, renginius, pramogas. Centro darbuotojai padės išsirinkti tinkamiausią nakvynės vietą, rekomenduos kur skaniai pavalgyti, pasirūpins, kad jūsų apsilankymas būtų įsimintinas ir į Šiaulius norėtumėte sugrįžti dar ir dar kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius