Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ideali atostogų vieta – Europos, Azijos ir Afrikos kryžkelėje įsikūręs Kipras

Jei po šalčiausių sausio dienų galvoje jau sukasi mintys apie šiltesnius atostogų kraštus, tuomet dabar pats metas pasidomėti Kipru. Šis unikalus kraštas turi daug ką pasiūlyti, bet dar nėra perpildytas nesibaigiančių turistų srautų, todėl 2024-ieji – puikus metas atrasti ir tyrinėti Kiprą.
Kipras
Kipras / Shutterstock nuotr.

Vietovė, kurią formavo graikai, romėnai, bizantiečiai ir osmanai

Kipro istorija – turininga ir ypatinga. Šiuose kraštuose regiono kultūrą ir paveldą skirtingais laikotarpiais formavo graikų, romėnų, bizantiečių ir osmanų įtaka. Tai nulėmė, kad šiandien Kipras yra nuostabus ir unikalus kultūrų katilas. Skirtingi istoriniai laikotarpiai čia atsispindi ir architektūroje, ir papročiuose, ir tradiciniuose patiekaluose.

Daiva Strumskienė, „Itaka“ kelionių ekspertė pranešime spaudai pasakoja, kad viena iš ikoniškiausių istorinių vietų yra senovinis Salamino miestas: „Gerai išsilaikę griuvėsiai siekia net XI amžių prieš Kristų ir ne vieną šimtmetį dominavo kaip vienas pagrindinių politinių bei ekonominių salos centrų. O Salamino amfiteatras yra vienas geriausiai išsilaikiusių visame Viduržemio jūros regione.“

Abejingų nepaliekanti Šiaurės Kipro regiono gamta

Salos geografinė padėtis lėmė ypatingą florą ir fauną, tad gamtos entuziastai čia nuolat plūsta metai iš metų. Tiek dėl įspūdingų vaizdų, tiek dėl galimybės susidurti su nykstančiomis, bet čia vis dar klestinčiomis augalų bei gyvūnų rūšimis. Saloje stūksanti Kirenijos kalnų grandinė sukuria unikalų salos reljefą ir įspūdingą kraštovaizdį.

Shutterstock nuotr. / Šiaurinė Kipro dalis
Shutterstock nuotr. / Šiaurinė Kipro dalis

Planuojantiems atostogas, ypatingai aktualu salos paplūdimiai. „Paplūdimiai čia – nepriekaištingi. Salos pakrantes skalauja krištolo skaidrumo turkio spalvos vandenys, o pačios pakrantės gali pasigirti nesugadintais smėlio paplūdimiais. O salos turizmo agentūra žada, kad Kipre jūsų laukia 300 saulėtų dienų per metus“, – pasakoja D.Strumskienė.

Shutterstock nuotr. / Kipras
Shutterstock nuotr. / Kipras

Svetinga visuomenė ir pasiruošęs turizmo sektorius

Kipras garsėja šiltais ir svetingais žmonėmis. Lankytojai dažnai būna sutinkami išskėstomis rankomis, o vietos gyventojai noriai dalinasi savo kultūra ir tradicijomis. Nepaisant didelio draugiškumo, salos gyventojai gerbia asmeninę keliautojų erdvę, tad saloje nevargins įkyrūs prekeiviai ir kiti smalsuoliai.

Kelionių ekspertė kaip dar vieną svetingumo privalumą išskiria augantį Kipro turizmo lygį. „Keliautojai vis dažniau atranda šią kelionių kryptį, tad saloje kyla ir aptarnavimo standartai: keliautojus pasitinka aukštos kokybės viešbučiai su itin dėmesingų aptarnavimu, nuo pasitikimo iki išlydėjimo“, – sako D.Strumskienė.

Virtuvė

Kipro istorija paveikė ne tik architektūrą ar papročius, bet ir vietinę virtuvę. Joje susipina turkų, graikų ir Artimųjų Rytų kulinarinių tradicijos. Vienas iš populiariausių patiekalų yra meze, tai nedidelių patiekalų rinkinys, kuris leidžia mėgautis įvairiais regiono skoniais. Rinkinį gali sudaryti nuo 5 iki 20 patiekalų. Dažnai sutinkamos alyvuogės, keptas haloumi sūris, pita duonos, įvairūs padažai, tokie kaip tzatziki, taramosalata ar humusas. Į rinkinį gali būti įtraukta ir skirtingi mėsos patiekalai.

123RF.com nuotr. / Kipras
123RF.com nuotr. / Kipras

„Toks patiekalas ypatingas ne tik savo skonių įvairove, bet ir socialiniu poveikiu: mat visi žmonės ragauja skirtingus patiekalų derinius, apie juos kalbasi, rekomenduoja vieni kitiems. Taip tarsi sukuriama gurmaniška bendruomenė, kurioje visi turi bendrą temą, apie ką gali vieningai pasikalbėti“, – pasakoja D.Strumskienė.

Kelionė, kurią itin paprasta planuoti

Kelionių ekspertė išskiria, kad reikšmingas Kipro privalumas – paprastumas.

„Susiplanuoti kelionę bus tikrai nesudėtinga, kelionei nereikia paso, užtenka ID kortelės. Tiesioginis skrydis skraidina į Larnakos oro uostą, nuo kurio logistika į viešbučius itin paprasta, iki oro uostų neteks keliauti ilgiau nei valandą.

Lankytini objektai nėra nutolę vienas nuo kito, istorija čia slypi už kiekvieno kampo.

Patogios bus ir pačios atostogos, nes sala nėra didelė, lankytini objektai nėra nutolę vienas nuo kito, istorija čia slypi už kiekvieno kampo, tad norint atrasti vaizdingas vietoves nereiks ilgai tūnoti kelyje. Patogiai jausis ir keliaujantys su šeima, nes Šiaurės Kipro regiono viešbučiai puikiai pritaikyti ir keliaujantiems su vaikais: erdvios teritorijos, komfortiški baseinai bei nuotaikingos vandens čiuožyklos“, – rekomenduoja D.Strumskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius