TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ilgiausias Lietuvos kabantis tiltas – siūbuojantis kelias per Minijos džiungles

Dažnai net nesusimąstome, kiek daug ir kokių įdomių tiltų turime mūsų šalyje. Vieni iš jų – tarsi amžino tvirtumo, kiti gi kabantys – kartais vos betįsantys ant likusių lynų. Deja, kai kurie iš mano per pastaruosius kelerius metus aplankytų kabančių tiltų liko tik istorija. Liko tik atsiminimais, nugulusiais kelionių nuotraukose ir tuose trumpuose jų egzistavimą menančiuose pasakojimuose.
Lankupių kabantis tiltas (Klaipėdos ir Šilutės r.)
Lankupių kabantis tiltas (Klaipėdos ir Šilutės r.) / „Vieškeliu dundant“ nuotr.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Būtent apie kabančius tiltus rašiau jau seniai, nors bene kiekvienoje ilgesnėje išvykoje po Lietuvą pavyksta su jais susidurti. Įdomu ne tik juos nužvelgti, bet ir jais pasivaikščioti, o kartais ir pasvarstyti, ar pakankamai tvirti, ar išlaikys ir neteks nugarmėti į po kojomis tekantį tamsų upės vandenį. Tokie tiltai man yra patys įdomiausi.

Lietuva tikrai turi gausybę kabančių tiltų. Kai kuriuos iš jų galėtume rodyti net užsienio turistams, o štai atokesni ir mažiau naudojami dažnai paliekami likimo valiai.

Savaime suprantama, ne visi kabantys tiltai gali pasigirti išskirtine istorija ar tai ypatinga konstrukcine estetika. Visgi kiekvienas iš jų statytas ne be reikalo – daugybei žmonių jie buvo artimiausi vartai į gretimą kaimą, miestelį ar net autobusų stotelę.

„Vieškeliu dundant“ nuotr. / Lankupių kabantis tiltas (Klaipėdos ir Šilutės r.)
„Vieškeliu dundant“ nuotr. / Lankupių kabantis tiltas (Klaipėdos ir Šilutės r.)

Kadangi prakalbome apie kabančius tiltus, vertėtų paminėti ir Lankupių kaimą (Klaipėdos r.). Būtent čia, virš Minijos upės, tįso ilgiausiu Lietuvoje tituluojamas kabantis tiltas. Šis tiltas yra 130 metrų ilgio, 1,4 metrų pločio ir jungia Klaipėdos bei Šilutės rajonus. Pavyzdžiui, jeigu tiltu pereisite į kitą jo pusę, vėl atsidursite Lankupiuose, tik jau priklausančiuose kitam rajonui. 2017 m. dėl savo ilgio Lankupių tiltas buvo įtrauktas į Lietuvos rekordų sąrašą.

Manoma, kad pirmasis tiltas šioje Lankupių vietoje buvo pastatytas dar 1900 m.

Lankupiuose esantis kabantis tiltas yra bene plačiausioje Minijos upės vietoje. Kas žino, gal žvalgydamiesi nuo tilto vidurinės dalies vandenyje išvysite saugomas rečiausias ir vertingiausias Lietuvos žuvis – lašišas, šlakius ar upėtakius.

Tiesa, vos už kelių šimtų metrų galima pamatyti ir ypatingąjį Karaliaus Vilhelmo kanalą. Tai 1863 m. pradėtas kasti kanalas, kuris tiesiogiai sujungė Klaipėdos uostą ir Miniją, o per ją – Nemuną, taip nepasiekiant Kuršių marių. Anuomet Nemunu į Klaipėdą plukdydavo sielius (medieną), tačiau ties Ventės ragu juos išblaškydavo. Būtent dėl šios priežasties buvo sumanyta apeiti Kuršių marias ir Miniją ties Lankupiais sujungti su Klaipėdos uostu.

Taigi Lankupiuose yra kitados Prūsiją valdžiusio karaliaus Vilhelmo I garbei pavadinto kanalo pradžia. Čia rasite ir technikos paminklu paskelbtą Lankupių šliuzą.

Tiesa, vos už kelių šimtų metrų galima pamatyti ir ypatingąjį Karaliaus Vilhelmo kanalą.

Kaip jau minėjau, kabantys tiltai išsimėtę visoje Lietuvoje, o kartais net ten, kur net nepagalvotum juos esant. Vis dėlto, kad ir kaip mėgčiau mūsų šalyje esančius tiltus, prieš kiek daugiau nei keletą metų Šveicarijoje virš Ronos upės pereitas kabantis tiltas pranoko ir tebepranoksta juos visus. Jis kybo 92 metrų aukštyje ir yra gerokai ilgesnis už mūsų rekordininką.

Daugiau kelionių Lietuvoje istorijų ir fotoreportažų rasite tinklaraštyje „Vieškeliu dundant“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius