-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Įspūdingas Omano pasaulis: nuo užburiančių dykumų iki didingų Džino namų

Visada žavėjotės arabiško pasaulio išskirtinumu? Omane tai galima išvysti savo akimis: didingą architektūrą, senovinę kultūrą, kasdienį vietinių gyvenimą ir, žinoma, nuostabaus grožio gamtą. Taigi, pristatome jums penkis išties užburiančius Omano pasaulio objektus, kuriuos verta pamatyti bent vieną kartą gyvenime.
Arabijos dykuma
Arabijos dykuma / Shutterstock.com

1. Karalystė, kurioje tik žemė ir dangus

Įsivaizdavote milžiniškas teritorijas, kuriose driekiasi tik smėlėta dykuma ir atrodo, kad būtent kažkur čia ir baigiasi pasaulis? Tokį užburiantį vaizdą horizonte galite išvysti apsilankę Omano Sultonate, kur driekiasi dalis Arabijos dykumos. Gamta čia nėra draugiška nei žmogui, nei augmenijai ar gyvūnams, kurių vietovėje aptinkama itin mažai. Ypač gigantiškame 2,33 mln. kv. km plote suskaičiuota vos 37 augalų rūšys, tačiau nepaisant to, apsilankymas smėlio karalystėje visada būna prikaustantis ir abejingų tikrai nepalieka. Omane esanti dykumos dalis savyje slepia lakiojo smėlio sritį, vietinių vadinamą – Um al Samimu. Tiesa, vietovė turtinga nafta, gamtinėmis dujomis ir sieros telkiniais.

Shutterstock.com/Muskato miestas, sultono namai
Shutterstock.com/Maskato miestas, sultono namai

2. Istorija dvelkianti Omano sostinė

Lankantis Omane, vertėtų užsukti ir į šalies sostinę – Maskato miestą, įsikūrusį prie Omano įlankos.

Teritorijoje galėsite paklaidžioti po buvusių žvejų namelių labirintus, pasigrožėti nuostabiais rūmais ir jų prabanga bei bent akies krašteliu pažvelgti į vietinių kasdienį gyvenimą. Be gausybės muziejų, kuriuos turėsite galimybę aplankyti ir daugiau sužinoti apie sultonato istoriją, išvysite išties nepakartojamus portugalų ir vietinių omaniečių, dar XV-XVII a. statytus didingus fortus, juosiančius miestą. Kadaise jie tarnavo ne tik kaip gynybiniai pastatai, bet ir kaip gyvenamosios patalpos kilmingiesiems, kadangi būtent čia buvo įrengti karališki apartamentai, įstabaus grožio mečetės ir ne tokie jaukūs kalėjimai.

3. Senovės prabangos prekės – aromatingi smilkalai

Ladano žemė, esanti Dofaro gubernijoje Omane, jus nukels į paslaptinguosius viduržemių laikus, kai pro teritoriją keliaudavo kvapniųjų smilkalų prekeiviai. Šiuo metu UNESCO saugomoje vietovėje auga Bosvelijos medžiai iš kurių ir gaminami Ladano smilkalai. Čia jus pasitiks pasakiški, saulės iškaitinti vaizdai, tad galėsite pasijausti lyg senovės laikų gyventojas klaidžiojantis po Azijos žemes. Apylinkėse taip pat pamatysite ir stūksančias karavanų oazes Shishr/Wubar statinių likučius, kur kadaise ir apsistodavo prabangos prekėmis tarp Viduržemio ir Raudonosios jūrų regiono su Mesopotamija, Indija ir Kinija prekiaujantys vietiniai.

Shutterstock.com/Ladanas
Shutterstock.com/Ladanas

4. Kultūros širdis

Keista, tačiau šalies tradicijų ir kultūros širdis, ne Omano sostinė Maskatas, apie kurį rašėme aukščiau, bet nuo jo 140 km nutolęs Nizvos miestas. Sakoma, kad būtent jo dykumose ir kalnuose tebetvyro galinga praeities Omanų dvasia. Vietovėje galima pasivaikščioti po turbūt patį didžiausią senamiestį Persijos įlankoje, kurio centras – milžiniškas ir apvalus pilies bokštas, menantis senovės laikus. Žvilgsnį tikrai pritrauks tiek labai seni ir aptriušę, tiek nauji, su itin puošniomis lauko durimis, visai greta, vieni šalia kitų išsirikiavę namai. Taip pat teritorijoje stūkso Bahlos pilis, apie kurią sklando legendos, jog viduje gyvena Džinai, tik daug baugesni nei visiems girdėtose Aladino pasakose.

Shutterstock.com/Nizvos miestas
Shutterstock.com/Nizvos miestas

5. Tamsūs, tačiau didingi Arabų kalnai

Hadžaro kalnai skiria Omano pajūrio lygumą nuo dykumos plokščiakalnio ir yra gana tamsūs bei nykus, tačiau atrodo tikrai didingai. Nuo apžvalgos aikštelės žvelgiant į nuostabųjį Džebel Šams arba į apačioje esantį gigantišką Didįjį kanjoną, užplūsta nepakartojamas jausmas. Vietiniai apylinkėse mėgsta važinėtis džipais po Vades – didžiausią metų dalį išdžiuvusias upes, kurios naudojamas vietoj kelių. Bet turistus dažniausiai galima sutikti tais pačiais takais einant pėsčiomis, brendant į balas ir kitaip mėgaujantis gamta. O įdomiausia tai, kad netoliese galima išvysti UNESCO saugomas Al Ayno akmenų eiles, savo taisyklingumu primenančias Velykų salos statulas.

Shutterstock.com/Hadzaro kalnai
Shutterstock.com/Hadzaro kalnai

Egzotinių kelionių į Omaną specialistai – kelioniuakademija.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius