Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Įspūdingos Čekijos bibliotekos: viena pretenduoja į gražiausios pasaulyje titulą

Lankydamiesi Čekijoje, nepraleiskite progos užsukti pasigrožėti įspūdingomis bibliotekomis, esančiomis sostinėje Prahoje. Čia galima rasti baroko stiliaus „Klementinum“ biblioteką, kuri laikoma gražiausia pasaulyje, bei Nacionalinę technikos biblioteką, kuri yra ne tik moderni, bet ir ekologiška.
Biblioteka Čekijoje
Biblioteka Čekijoje / Kudyznudy, Strahovská knihovna nuotr.

„Klementinum“ biblioteka

Baroko stiliaus pastatas Prahoje yra laikomas gražiausia biblioteka pasaulyje. Ją suprojektavo baroko architektūros meistras Kilianas Ignacas Dincenhoferis. Nuo bibliotekos atidarymo 1722 m. jos išvaizda beveik nepasikeitė. Bibliotekoje yra 20 tūkst. tomų, daugiausia teologinės literatūros, pranešime spaudai rašo „CzechTourism“.

Be knygų, verta atkreipti dėmesį į istorinius gaublius ir astronominius laikrodžius. „Klementinum“ biblioteka tapo vienu iš kertinių Čekijos Respublikos nacionalinės bibliotekos akmenų, didžiausia biblioteka šalyje ir viena seniausių viešųjų bibliotekų šalyje.

Strahovská knihovna nuotr./Biblioteka Čekijoje
Strahovská knihovna nuotr./Biblioteka Čekijoje

Nuo 1782 m. Prahos spaustuvininkai turėjo siųsti po vieną kiekvienos spausdintos knygos egzempliorių į Nacionalinę biblioteką. Nuo 1807 m. ši prievolė buvo taikoma visoms spaustuvėms visoje Čekijoje ir iki šių dienų galioja visoms knygų leidykloms.

Prahos Karolio universiteto rankraščiai yra seniausia Nacionalinės bibliotekos istorinės kolekcijos dalis. Dar 1370 m. universiteto įkūrėjas karalius Karolis IV bibliotekai padovanojo 114 rankraščių, tarp jų – tris kodeksus.

Seniausi bibliotekos dokumentai yra graikiški papirusai iš pirmojo mūsų eros amžiaus. Sunkiausia knyga „Klementinum“ kolekcijoje yra „Lobkovický Gradual“, sverianti daugiau nei 70 kg, o vertingiausia – Vyšehrado kodeksas.

Tyrėjų teigimu, jis buvo pagamintas Vratislavo II karūnavimo 1086 m. birželio 15 d. proga, todėl kartais laikomas vienu iš Čekijos karūnavimo brangakmenių. Apskaičiuota, kad kodekso vertė siekia milijardą Čekijos kronų.

Lukáš Žentel nuotr./Biblioteka Čekijoje
Lukáš Žentel nuotr./Biblioteka Čekijoje

Viduramžiais kai kuriose vienuolynų bibliotekose knygos buvo prirakintos prie stalų, kur buvo skaitomos. Tokiu būdu knygos visą laiką likdavo bibliotekoje ir, bent be bibliotekininkų sutikimo, jų nebuvo galima išnešti. Tik vėliau knygos buvo pradėtos dėlioti į lentynas, o grandinės išnyko.

Iki šių dienų knygų nugarėlėse išlikusios tik nedidelės skylutės ar metalinės ąsos. Tačiau knygos su grandinėmis buvo aptiktos istorinėje miesto mokyklos bibliotekoje Jachimove ir pranciškonų vienuolyno bibliotekoje Chebe.

Nacionalinė technikos biblioteka

Prahos Dejvicės rajone esantis pastatas šiandien yra moderniausia biblioteka Čekijoje. Tai ne tik modernus, bet ir ekologiškas pastatas, kuriam nereikia oro kondicionavimo ir centrinio šildymo. Kompiuterinė sistema automatiškai palaiko optimalią patalpų temperatūrą.

Bibliotekoje saugoma 230 tūkst. tomų techninės literatūros. Iš viso čia yra vietos net 660 tūkst. tomų, o trijuose požeminiuose sandėliuose – dar 1,2 mln. knygų.

Biblioteka tiek iš vidaus, tiek iš išorės atrodo kaip techninis brėžinys. Ant laiptų rodomi duomenis, kiek laiko užtrunka kopimas į viršų ir kiek kalorijų galite per tą laiką sudeginti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius