-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Išskirtiniai maisto festivaliai, dėl kurių verta keliauti į kitas šalis

Skanus maistas – jūsų gyvenimo aistra? Atvykę į naują šalį pirmiausiai susirandate restorano, turinčio daug gerų atsiliepimų, adresą, o tik skaniai pavalgę einate apžiūrėti įdomių lankytinų objektų? Mėgstate išbandyti naujus skonių derinius ir dar neragautus patiekalus? Jei taip – šis straipsnis skirtas jums.
Poutine – keptos bulvytės, kurios gardinamos sūriu ir šiltu padažu
Poutine – keptos bulvytės, kurios gardinamos sūriu ir šiltu padažu / 123rf.com nuotr.

Nusprendėme papasakoti apie kelis išskirtinius maisto festivalius, kurie organizuojami skirtinguose pasaulio kampeliuose. Vieni iš jų žavi savo gurmaniškų patiekalų gausa, kiti – nuotaika. Tačiau svarbiausia juose – maistas.

„Misturos“ maisto festivalis, Lima, Peru

Shutterstock.com nuotr./Misturos maisto festivalis, Peru
Shutterstock.com nuotr./Misturos maisto festivalis, Peru

Įspūdingiausias maisto festivalis visoje Pietų Amerikoje – taip dažnai apibūdamas „Misturos“ maisto festivalis, kuris kasmet organizuojamas Peru sostinėje Limoje. Gurmanai į šį miestą ima plūsti rudenį –festivalis dažniausiai vyksta rugsėjo pabaigoje arba spalio pradžioje. Šiuo metų laiku Limos aikštės prisipildo gatvės maistą siūlančių prekeivių, kurie festivalio svečiams siūlo paragauti tradicinių Peru patiekalų, taip pat pažinti ir kitų Pietų Amerikos šalių virtuvės paslaptis. Jūros gėrybių patiekalai, įvairiausi troškiniai, kepta mėsa, vegetariški patiekalai – maisto pasirinkimas „Misturos“ festivalyje tikrai didžiulis. Na, o jeigu norite išbandyti ką nors nauja, galite paragauti tradicinio Peru patiekalo – keptų jūrų kiaulyčių. Šiam išbandymui ryžtasi tikrai ne kiekvienas.

Limos maisto festivalyje dalyvauja ne tik gatvės maisto prekeiviai, tačiau ir įvairūs restoranai. Jo metu taip pat vyksta daug renginių: koncertai, meno dirbinių mugės, geriausių virtuvės šefų apdovanojimai, degustacijos, valgymo konkursai – nuobodžiauti tikrai nėra kada.

Vegetarų festivalis, Puketas, Tailandas

Shutterstock.com nuotr./Vegetarų festivalis, Tailandas
Shutterstock.com nuotr./Vegetarų festivalis, Tailandas

Puketas – didžiausia Tailando sala, į kurią kasmet atvyksta tūkstančiai turistų. Galybė įvairiausių pramogų, daug viešbučių, maitinimo įstaigų, egzotiški Andamanų jūros paplūdimiai – gyvenimas Puketo saloje verda ištisą parą, tad nenuostabu, jog ši sala lyg magnetas traukia linksmybių ištroškusius keliautojus.

Jei planuojate atostogauti Tailande rudenį, rekomenduojame pasidomėti kasmet rugsėjo arba spalio mėnesį Pukete vykstančiu Vegetarų festivaliu. Didžiulis renginys prasideda devintojo Mėnulio mėnesio pirmąją dieną – 2019 m. tai bus rugsėjo 28 d. ir tęsis iki pat spalio 7 d. Festivalio pavadinimas sufleruoja, jog renginys susijęs su maistu. Tačiau skubame pridurti, jog gyvulinės kilmės maisto atsisakymas ir vegetariškų patiekalų ragavimas – tik vienas iš daugelio Vegetarų festivalio aspektų. Iš tiesų tai dievų garbinimo šventė, kuri susijusi su išeivių iš Kinijos – peranakanų – istorija. XIX a. pirmojoje pusėje dalis šios genties keliaujančių žmonių susirgo maliarija. Išgąsdinti ligos jie nusprendė atsisakyti mėsos, užsidaryti šventykloje ir melstis devynių imperatorių dievams. Visų nuostabai – epidemija liovėsi plisti, o dauguma žmonių pasveiko nuo mirtinos ligos. Nuo to laiko minima Devynių imperatorių dievų šventė, kuri dėl savo valgiaraščio imta vadinti Vegetarų festivaliu.

Vegetarų festivalio metu Pukete galima paragauti įvairiausių įdomių patiekalų. Tačiau drauge tai ne tik kulinarinės kelionės, tačiau ir kultūrinio pažinimo festivalis. Jo metu vyksta įvairios eisenos, tikintieji meldžiasi ir persirengia dievybėmis, taip pat persiveria savo odą (dažniausiai veidus) virbalais, peiliais, ylomis ir kitais aštriais įrankiais. Tokiu būdu siekiama patirti kančią, kuri veda į nuodėmių atpirkimą.

Šoninės festivalis, Sakramentas, JAV

Shutterstock.com nuotr./Šoninės festivalis, JAV
Shutterstock.com nuotr./Šoninės festivalis, JAV

Skaitydami apie Tailande organizuojamą Vegetarų festivalį negalėjote ramiai nusėdėti vienoje vietoje, mat savo dienos neįsivaizduojate be mėsos patiekalų? Jei taip, jus tikrai sužavėtų Kalifornijos valstijos sostinėje Sakramente kasmet organizuojamas Šoninės festivalis (Bacon Fest).

Tai renginys, pritraukiantis galybę šoninės gerbėjų tiek iš JAV, tiek iš kitų pasaulio kampelių. Jo metu įvairiausi virtuvių šefai kepa šoninę ir siūlo jos paragauti drauge su vietinių aludarių pagamintu alumi. Įdomu tai, jog šefai ne tik įprastai kepa šoninę, tačiau ir bando pademonstruoti savo kūrybinius sugebėjimus. Todėl festivalio metu galima paragauti ir tokių patiekalų kaip šoninės pica, salotos su šonine ar net šoninės ramenas, šoninės skonio pieno kokteilis ar ledai su šoninės gabaliukais.

Picų festivalis, Neapolis, Italija

Shutterstock.com nuotr./Picų festivalis, Italija
Shutterstock.com nuotr./Picų festivalis, Italija

Krosnyje kepta pica su švelnia mocarela, šviežutėliais pomidorais, baziliku ir šlakeliu alyvuogių aliejaus... Ar gali būti kas nors geriau? Jeigu ir jums pica – vienas iš gardžiausių patiekalų, tiesiog privalote nuvykti į picų gimtinę – Neapolį. Sakoma, jog prastų picerijų šiame mieste tiesiog nebūna. Tiesos tame yra – prastas picas kepančios užeigos ar restoranai čia tiesiog neatlaikytų konkurencijos.

Kasmet Neapolyje organizuojamas ir picoms bei jų gerbėjams skirtas renginys – Picų festivalis. Į festivalį atvyksta galybė picų kepėjų iš viso pasaulio. Jie rungiasi specialiose kovose ir bando įrodyti, jog jų kepama pica – skaniausia. Taip pat organizuojami įvairūs konkursai mėgėjams, vyksta picų degustacijos, įvairūs koncertai, spektakliai, parodos, seminarai ir kt. Šiemet festivalis vyks rugsėjo 13–22 dienomis.

Šokolado festivalis, Kitas, Ekvadoras

Shutterstock.com nuotr./Šokolado festivalis, Ekvadoras
Shutterstock.com nuotr./Šokolado festivalis, Ekvadoras

Atėjo metas pakalbėti apie desertus. O jų karalius, neabejotinai, šokoladas! Festivalių, skirtų šokolado meistrams ir gerbėjams, pasaulyje nestinga. Verta paminėti Briugės, Paryžiaus, Niujorko, Londono, Perudžos šokolado fiestas. Tačiau šį kartą norime pristatyti Ekvadoro sostinėje Kite organizuojamą šokolado festivalį – Salon de Chocolate.

Kasmet į festivalį atvažiuoja daugiau nei 500 dalyvių iš 60 pasaulio valstybių. Tarp jų – ir geriausi pasaulio šokolado gaminimo meistrai. Tarpusavyje jie rungiasi įvairiose rungtyse. Festivalio svečiams siūloma stebėti šias rungtis, degustuoti šokoladus, taip pat dalyvauti kituose renginiuose – seminaruose, šokolado dirbtuvėse, koncertuose. Vienas iš daugiausiai dėmesio sulaukiančių festivalio renginių – madų šou. Jo metu modeliai demonstruoja dizainerių sukurtas sukneles, kurios pagamintos iš šokolado.

Šokolado festivalis trunka kelias dienas. Daugiausiai žmonių atvyksta paskutinę dieną, kai skelbiami geriausi tų metų šokolado meistrai. Panašiai, kaip ir kitose apdovanojimų ceremonijose, šokolado meistrai būna nominuoti už skirtingus pasiekimus. Šiemet Kito šokolado festivalis vyks spalio 30–lapkričio 3 dienomis.

Poutine festivalis, Otava, Kanada

Shutterstock.com nuotr./Poutine festivalis, Kanada
Shutterstock.com nuotr./Poutine festivalis, Kanada

Koks maistas jums asocijuojasi su Kanada? Tikriausiai vienas iš pirmųjų į galvą šaunančių ingredientų – klevų sirupas. Kanadiečiai labai mėgsta šį saldėsį ir savo namuose jį naudoja itin dažnai: klevų sirupu gardinami blyneliai, saldžios košės, ledai, įvairūs kiti desertai. Tačiau šį kartą norime jums pristatyti ne klevų sirupą, o kitą kanadietišką patiekalą – poutine. Tai – keptos bulvytės, kurios gardinamos sūriu (varškės sūriu arba čederiu) ir šiltu padažu (dažniausiai tai rudasis padažas, kuris gaminamas iš vištienos sultinio, įvairių prieskonių ir miltų – sutirštinimui). Poutine – labai populiarus greitojo maisto patiekalas. Jo galima įsigyti kone visose užkandinėse ar gatvės maisto kioskeliuose. Ne išimtis ir greitojo maisto restoranas McDonald's – specialiai į Kanados meniu šis tinklas įtraukė vietinių gyventojų taip mėgstamas bulvytes su sūriu ir padažu.

Kasmet Otavoje organizuojamas ir poutine festivalis. Šiemet jo data: gegužės 2–5 d. Festivalyje dalyvauja didelė dalis Otavos restoranų ir užeigų, siūlančių paragauti poutine už puikias kainas. Beje, kai kurie virtuvės šefai stengiasi pademonstruoti savo išmonę ir kūrybinį potencialą, todėl festivalio metu galima paragauti ne tik tradicinio poutine, tačiau ir įvairiausių jo variacijų, pavyzdžiui, poutine su tailandietiškais prieskoniais, poutine su indiška sviestine vištiena ir pan. Festivalio metu vyksta ir įvairūs renginiai: maisto gaminimo pamokos, poutine valgymo konkursai, gyvos muzikos vakarai ir kt.

Kelionių akademija – ieškantiems egzotinių kelionių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius