Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Istorija, slypinti už šio vieno neįprasčiausių namų Europoje

Šią nuotrauką tikriausiai esate matę – plačios upės vandenyje ant uolos iškilęs mažulytis namelis. Atrodo, vidury niekur. Kas jį pastatė ir kur šį vaizdą galima pamatyti savo akimis?
Namelis Drinos upėje, Serbijoje
Namelis Drinos upėje, Serbijoje / 123rf.com nuotr.

Nedidelis medinis namelis stovi Drinos upėje, Serbijoje. Jis atsirado vakarinėje šalies dalyje, netoli Bajina Baštos miesto.

Pirmą kartą namelis ant uolos čia buvo pastatytas 1968 m., kurį surentė grupė upės vandenyse plaukioti mėgstančių entuziastų, norėjusių pasistatyti pastogę. Dabar čia jau stovi nebe originalusis namas, o atstatytas. Iš tiesų namelis buvo atstatytas daug kartų – nuo 1968 iki 2019 m. pakilęs upės vanduo jį buvo sugriovęs net 7 kartus. Tačiau kaskart namelis ir vėl būdavo atkuriamas.

Vieniša uola yra iškilusi beveik upės viduryje. Apie ją pasakojama legenda, esą viduramžių didvyris Karalaitis Marko keliavo šiomis vietovėmis ir norėjo persikelti į kitą upės pusę. Jis buvo raitas ir nenorėjo, kad žirgui Šaracui tektų bristi per gilius Drinos upės vandenis.

Pasakojama, esą tuomet Karalaitis Marko užlipo ant netoliese esančio kalno ir nusviedė didelį akmenį į Drinos upę. Jis nusirideno iki jos vidurio. O akmenį atsispyręs Šaracas galėjo savo šeimininką dviem šuoliais perkelti į kitą upės pusę. Vietiniai tikina, kad net ir dabar būtų galima ant akmens pamatyti žirgo kanopų žymes.

Uola buvo pamėgta plaukikų, kuriems ji tapdavo stotele plaukiant iš vienos pusės į kitą. Tačiau vasaromis ji tapdavo svilinančiai karšta, todėl 1968 m. vasarą broliai Milijas ir Milanas Mandićiai kartu su grupele draugų nusprendė ant jos pastatyti pašiūrę.

123rf.com nuotr./Namelis Drinos upėje, Serbijoje
123rf.com nuotr./Namelis Drinos upėje, Serbijoje

Draugai nusprendė panaudoti tą medį, kurį atneša pati Drinos upė. Galiausiai jiems pavyko pastatyti paprastutę pastogę, tačiau jau tais pačiais metais, prasidėjus lietingajam sezonui, upės vandenys ją nunešė.

1969 m. vietos jaunimas atstatė namelį, tačiau jau tvirtesnį, o jo prižiūrėtoju tapo vienas iš brolių – Milijas. Namelis bemat tapo mėgiama jaunimo susibūrimo vieta, vakarais jį lankydavo ir privatumo norinčios poros.

Namelis ne kartą buvo nuplautas, tačiau nesugriautas. Kadangi jis jau buvo pastatytas tvirtesnis, tai vandeniui jį nunešus, plaukikai su valtimis jį pasivydavo ir atvilkdavo atgal ant uolos. Kartais tekdavo jį parsitempti ir keliasdešimt kilometrų.

1999 m. namelį sunaikino ne vanduo, o ugnis – kilęs gaisras iš medinės konstrukcijos beveik nieko nepaliko. Namelis buvo atstatytas tik 2005 m., tačiau ir vėl nuneštas srovės. Ieškant sprendimo, naujasis namelis buvo pastatytas net ir su betoninėmis sijomis, tačiau 2010 m. Drinos vandenys ir jį sunaikino. Dabar stovinčiam nameliui – 10 metų, jis iškilo 2011-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius