TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Italija planuoja galimą evakuaciją dėl supervulkano išsiveržimo: tai būtų milžiniška katastrofa

Italija planuoja galimą evakuaciją dėl netoli Neapolio esančio supervulkano. Po kelis mėnesius besikartojančių žemės drebėjimų vyriausybė imasi priemonių užtikrinti, kad vietovė būtų pasirengusi stipresniems drebėjimams ar išsiveržimams.
Flegrėjaus laukų (Campi Flegrei) supervulkanas  ir asociatyvi nuotr.
Flegrėjaus laukų (Campi Flegrei) supervulkanas ir asociatyvi nuotr. / Vida Press / Shutterstock nuotr.

Flegrėjaus laukų vulkanas (it. Campi Flegrei) yra maždaug už 20 km nuo Neapolio – vartų į vaizdingą Amalfio pakrantę, rašoma „Euronews“.

Kalderoje yra 24 krateriai ir ji yra daug didesnė už netoliese esantį Vezuvijų, kuris 79 m. sunaikino senovės romėnų miestą Pompėją.

Kodėl Italija planuoja galimą evakuaciją netoli Neapolio?

Italijos vyriausybė planuoja galimą masinę dešimčių tūkstančių žmonių, gyvenančių aplink Flegrėjaus laukų supervulkaną, evakuaciją, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

Šalia vulkano yra daug miestų ir kaimų, įskaitant Pocuolį, Agnano ir Bakolį, kuriuose iš viso gyvena daugiau kaip 500 000 gyventojų.

Vien per pastarąjį mėnesį šį regioną sukrėtė daugiau kaip 1100 žemės drebėjimų, įskaitant praėjusį pirmadienį įvykusį 4,0 balo drebėjimą ir dar prieš savaitę vykusį 4,2 balo stiprumo žemės drebėjimą – stipriausią šioje vietovėje per pastaruosius keturis dešimtmečius.

Ar Flegrėjaus laukų supervulkanas gali išsiveržti?

Ekspertai teigia, kad padidėjęs seisminis aktyvumas tikriausiai susijęs su vadinamuoju bradizmo reiškiniu, kai žemė, priklausomai nuo ciklo, pakyla arba nusileidžia dėl požeminių magmos kamerų užpildymo arba ištuštinimo.

Dauguma vulkanologų teigia, kad išsiveržimo grėsmės nėra, tačiau šiuo metu žemė per mėnesį pakyla 1,5 cm, todėl nerimaujama dėl poveikio vietos pastatams.

Vida Press nuotr. / Flegrėjaus laukų supervulkanas (Campi Flegrei)
Vida Press nuotr. / Flegrėjaus laukų supervulkanas (Campi Flegrei)

Civilinės saugos ministras Nello Musumeci teigė, kad evakuacija bus pradėta tik esant „ypatingai būtinybei“.

Be to, tikimasi, kad ministrų kabinetas skirs daugiau išteklių vietos civilinės saugos agentūroms, kad jos galėtų greitai įsikišti ekstremalių situacijų atvejais, ir finansuos komunikacijos kampaniją, skirtą visuomenės informuotumui didinti, sakė N.Musumeci.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad nuo penktadienio grupė rajono ligoninių pradės evakuacijos bandymus, kad įsitikintų, jog yra pasirengusios stipresniems žemės drebėjimams ar išsiveržimams.

Paskutinį kartą regionas panašų žemės drebėjimų protrūkį patyrė praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Tąkart iš netoliese esančio Pocuolio buvo laikinai evakuota apie 40 000 žmonių.

Vienas didžiausių išsiveržimų įvyko prieš 39 000 metų ir galėjo lemti neandertaliečių išnykimą.

Paskutinis didelis išsiveržimas įvyko 1538 m. Mokslininkai teigia, kad vienas didžiausių išsiveržimų įvyko prieš 39 000 metų ir galėjo lemti neandertaliečių išnykimą. Šio išsiveržimo magmos rasta maždaug už 4500 km esančioje Grenlandijoje.

Vida Press nuotr. / Flegrėjaus laukų supervulkanas (Campi Flegrei)
Vida Press nuotr. / Flegrėjaus laukų supervulkanas (Campi Flegrei)

Kas nutiks, jei išsiverš Flegrėjaus laukų supervulkanas?

Jei įvyktų išsiveržimas, bus pradėtas vykdyti evakuacijos planas. Jame numatyta, kad gyventojai per tris dienas bus išvežti iš teritorijos privačiu arba viešuoju transportu.

Kas mėnesį peržiūrimi žalias, geltonas, oranžinis ir raudonas pavojaus lygiai. Šiuo metu Pocuolyje pavojaus lygis yra geltonas.

Vietos gyventojai taip pat gauna tekstinius įspėjimus, kai įvyko 1,5 ir daugiau balų pagal Richterio skalę stiprumo drebėjimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius