TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Italijos sala kviečia „įsivaikinti“ ožkas: galima pasiimti nors ir 50, bet jas dar reikės sugauti

Mažoje, atokioje Italijos Alikudžio saloje gyvena tik apie 100 gyventojų ir, idealiu atveju, apie 100 laukinių ožkų, tačiau šiais metais žmonių ir gyvūnų santykis tapo labai nesubalansuotas.
Alikudžio salos žmonės siūlo pasiimti čia gyvenančias ožkas
Alikudžio salos žmonės siūlo pasiimti čia gyvenančias ožkas / Shutterstock nuotr.

Saloje apsigyveno šešis kartus daugiau ožkų nei pageidautina ir vienam gyventojui tenka daugiau gyvūnų nei bet kur kitur, kur skaičiuojami tokie dalykai, o meras Riccardo Gullo ragina visus, kurie gali padėti, prisidėti prie šios problemos sprendimo, rašoma CNN.

Shutterstock nuotr. / Alikudžio sala, Italija
Shutterstock nuotr. / Alikudžio sala, Italija

R.Gullo ketvirtadienį CNN sakė, kad jam nesvarbu, ar ką nors išmanote apie ožkų auginimą, jei tik turite valtį, kuria galite jas išvežti iš salos – kai tik jas sugausite.

Shutterstock nuotr. / Ožka
Shutterstock nuotr. / Ožka

Jis sakė, kad programa „įsivaikink ožką“ buvo sukurta, nes vietos valdžia nenaikina gyvūnų, kurie įsibrovė į gyvenamąsias teritorijas, įsiveržė į namus, ėdė viską, ką rado viešuosiuose parkuose, privačiuose soduose ir gyvatvorėse, ir bandė lipti akmeninėmis sienomis, kurios paprastai pasiduoda jų svoriui. (Trumpai tariant, jie nėra patys geriausi visų laikų gyvūnai.)

Shutterstock nuotr. / Alikudžio sala, Italija
Shutterstock nuotr. / Alikudžio sala, Italija

Sicilijos regiono vyriausybės duomenimis, ožkas į salą maždaug prieš 20 metų atvežė ūkininkas, kuris vėliau jas paleido į laisvę.

Ilgus metus šie niekam nepriklausantys gyvūnai savarankiškai ganėsi Alikudžio uolų šonuose ir yra vaizduojami beveik kiekviename vulkaninės salos atviruke.

Tačiau palikti patys sau, jie ėmė daugintis stulbinamai sparčiai.

Visi norintys pasiimti iki 50 ožkų gali pateikti oficialų prašymą bendruomenei iki balandžio 10 d., sakė meras, tačiau pridūrė, kad pratęs terminą, kol bus pasiimtos visos ožkos.

Prašytojas turi elektroniniu paštu išsiųsti prašymą vietos valdžios institucijai ir sumokėti 16 eurų žyminį mokestį, kad prašymas būtų oficialus.

„Nuo tada, kai pirmą kartą apie tai paskelbėme, sulaukėme dešimčių žmonių prašymų“, – sakė R.Gullo, įskaitant ūkininką iš netoliese esančios Vulkano salos, gaminantį ožkų sūrį.

Shutterstock nuotr. / Ožka
Shutterstock nuotr. / Ožka

„Geriausia būtų, jei žmonės bandytų gyvūnus prijaukinti, o ne valgyti“, – pridūrė jis. Tačiau valdžios institucijos neatliks deramo bet kurio ožkų įsivaikintojo ketinimų patikrinimo.

Kai ožkos bus paskirstytos, ožkų įtėvis turės per 15 dienų jas sugauti ir išsivežti iš salos.

Nors dalijimas bus tęsiamas tol, kol vietinių ožkų banda gerokai sumažės, kelios bus paliktos pozuoti turistams.

Alikudis yra mažiausiai apgyvendintas iš septynių Eolijos salų – grandinės prie Sicilijos šiaurinės pakrantės, kuriai priklauso Strombolio ir Lipario salos.

Shutterstock nuotr. / Alikudžio sala, Italija
Shutterstock nuotr. / Alikudžio sala, Italija

Ši raižyta sala turi didelį ugnikalnio kūgį, kylantį iš Tirėnų jūros. Joje nėra viešbučių ir kelių. Vietoj to, kaip rašoma svetainėje „Visit Sicily“, susisiekimas vykdomas mulais ir asilais, kopiančiais stačiais laiptuotais takais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius