-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japoniška Disneilendo kopija tapo vienu šiurpiausių atrakcionų parkų pasaulyje

Vienas Japonijos atrakcionų parkas kadaise turėjo didelių užmojų, tačiau vėliau tapo vienu šiurpiausių ir labiausiai fotografuojamų apleistų pramogų parkų pasaulyje.
„Nara Dreamland“ atrakcionų parkas, Japonija
„Nara Dreamland“ atrakcionų parkas, Japonija / Vida Press nuotr.

„Nara Dreamland“ atrakcionų parkas – itin garsus apleistų objektų tyrinėtojų bendruomenėje. Vešlūs šliaužiantys augalai pamažu susigrąžino surūdijusias atrakcionų metalines konstrukcijas, tarsi patikindami, kad laikui bėgant gamta gali užgožti visą modernybės chaosą, rašoma „The Travel“.

XX a. septintajame dešimtmetyje „Nara Dreamland“ buvo populiarus Japonijos atrakcionų parkas, tačiau 2006 m. jis buvo uždarytas.

Atrakcionų parko istorija

„Nara Dreamland“ sukurtas pagal Kalifornijos Disneilendo pavyzdį, todėl jame buvo daug tokių pačių atrakcionų.

Po Antrojo pasaulinio karo Japonijoje išaugo Vakarų kultūros paklausa. Amerikietiška muzika, filmai ir beisbolas prasiskverbė į Japonijos visuomenę. Pirmoji šios kultūros įsiskverbimo kulminacija buvo „Nara Dreamland“ atrakcionų parko atidarymas. Savo klestėjimo laikotarpiu parkas kasmet sulaukdavo milijonų lankytojų.

Čia buvo įrengta daugybė klasikinių amerikietiškų kalnelių atrakcionų. Kai kurie atrakcionai pastatyti ant senovinių medinių bėgių, todėl atrodė labai įspūdingai.

Bėgant metams, Japonijai vis labiau vystantis, visoje šalyje buvo pastatyta daugybė atrakcionų parkų. Aštuntajame dešimtmetyje, Japonijos ekonominio burbulo įkarštyje, buvo atidarytas Tokijo Disneilendas, todėl beveik iš karto sumažėjo žmonių „Nara Dreamland“ atrakcionų parke.

Tuo pat metu dėl sparčios modernizacijos Japonijoje smarkiai sumažėjo gimstamumas. Palyginti su septintuoju dešimtmečiu, vaikų buvo gerokai mažiau, o tai reiškė, kad ir tokiose vietose kaip „Nara Dreamland“ bus mažiau lankytojų.

Po 1980-ųjų Japonijos ekonomika patyrė didelius sunkumus, todėl ir šis atrakcionų parkas tai smarkiai pajuto. Devintojo dešimtmečio pradžioje sunkiai besiverčiantį atrakcionų parką įsigijo prekybos centrų tinklas „Daiei“, tačiau lankytojų ir pajamų mažėjo net ir atsigavus ekonomikai. 2000-ųjų pradžioje, atidarius Tokijo Disneilendą ir „Universal Studios Japan“, minėtojo atrakcionų parko likimas tapo aiškus.

Prisiminimai nuotraukose

„Nara Dreamland“ buvo nukonkuruotas. Dėl nepakankamos priežiūros ir menko biudžeto pradėjo gesti šio parko atrakcionai, buvo atleisti darbuotojai.

2006 m. parkas buvo uždarytas. Jis turėjo tapti prekybos centru ir automobilių stovėjimo aikštele, bet netapo.

Daugelį metų atrakcionų parkas bandytas parduoti aukcione, tačiau ši vieta nebuvo itin palanki verslui.

Taip „Nara Dreamland“ atrakcionų parkas liko nesaugomas ir apleistas.

Haikyo mėgėjai (Japonijos miestų tyrinėjimo subkultūra) atvykdavo pasižiūrėti pūvančių medinių kalnelių ir tamsių, drėgnų vaiduokliškų pastatų. Melancholiškas vaikystės linksmybių ir nykstančių atrakcionų parko likučių sanklodos derinys tapo įdomia vieta menui ir tyrinėjimams.

2016 m. šis apleistas atrakcionų parkas buvo nugriautas.

Dabar „Nara Dreamland“ gyvuoja tik žmonių prisiminimuose, o kai tų žmonių jau nebebus, atrakcionų parką primins gausybė nuotraukų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius