Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kad atostogos neapkarstų: 5 patarimai keliautojams, kaip neprarasti pinigų

Aktyvusis atostogų sezonas dar neprasidėjo, tačiau kelionių agentūrų svetainėse mirga skelbimai su vasaros atostogų pasiūlymais. Dažnas lietuvis išvykas pradeda planuoti jau dabar, o finansų specialistai ragina į kelionės planavimą pasižiūrėti įvairiapusiškai. Nepakanka vien susidaryti lankytinų vietų sąrašą, svarbu susirūpinti ir finansiniu saugumu kelionės metu.
Turistai
Turistai / 123rf.com

„Pastebime tendenciją, kad šiltuoju metu laiku padaugėja klientų prašymų užblokuoti banko sąskaitą. Dažniausiai tai svečiose šalyse atostogaujantys žmonės, kurie prarado mokėjimo kortelę. Mėgaudamiesi saulėtomis atostogomis, žmonės džiaugiasi įspūdžiais ir tampa mažiau atidūs. Todėl nenuostabu, kad dažnai pameta piniginę ar tampa vagišių aukomis“, – pasakoja Šiaulių banko Bankinių produktų departamento vadovė Jurgita Bulienė.

Asmeninė nuotr./Jurgita Bulienė
Asmeninė nuotr./Jurgita Bulienė

Praradusiems mokėjimo kortelę, specialistė pirmiausia siūlo kreiptis į banką – banko sąskaita bus kaipmat užblokuota. Tačiau, jei klientas atostogauja užsienyje, galimybės greitai išduoti naujos kortelės nėra. Jei poilsiautojas neturi grynųjų pinigų ar kito finansų šaltinio, atostogos jam gali gerokai apkarsti.

„Lietuviai yra praktiški ir mėgsta planuoti keliones iš anksto – internete pasidomi įdomiausiomis lankytinomis vietomis, kelionių maršrutais, prekių ir paslaugų kainomis, pasirūpina kelionių draudimu. Paradoksalu, bet pinigų saugumui užtikrinti laiko ir dėmesio tarsi nelieka“, – stebėjosi Šiaulių banko specialistė.

J.Bulienės manymu, pasirūpinti pinigų saugumu gali kiekvienas – tereikia žinoti pagrindinius principus.

Patikrinkite kortelės galiojimą, pasirūpinkite jos draudimu

Prieš vykstant į kitą šalį verta pasitikrinti ne tik asmens dokumentų, bet mokėjimo kortelių mokėjimo datas. Labai dažnai žmonės pamiršta pažiūrėti, kiek liko laiko iki kortelės galiojimo pabaigos. Pasitaiko atvejų, kai atostogaujant nustoja galioti kortelė ir atsiskaitymai ja automatiškai sustabdomi.

Šiaulių banko ekspertė J.Bulienė taip pat siūlo pasidomėti papildoma apsauga kortelėje esantiems pinigams. Kortelės savininkas gali užsisakyti paslaugą, kuri leidžia per labai trumpą laiką atgauti prarastas lėšas ir gauti naują nemokamą kortelę.

Dvi mokėjimo kortelės geriau nei viena

Kelionėje pravartu turėti keletą kortelių – debetinę ir kreditinę. Pastaroji pravers norint vykdyti rezervaciją ar tuo atveju, jei bus viršytas dienos pinigų gryninimo limitas. Taip pat praradus vieną kortelę turėsite kitą ir galėsite naudotis sąskaitoje esančiais pinigais. Labai dažnai kreditinė kortelė užtikrina ir sveikatos draudimą savininko bei šeimos nariams, todėl jo papildomai įsigyti nebereikia.

Turėkite ir grynųjų, keiskite juos Lietuvoje

Nors šiais laikais mokėjimas kortele yra įprastas dalykas, kelionėje verta turėti grynųjų pinigų, Keliaujant ne po euro zonos valstybes, keisti pinigus geriausia dar neišvykus, ir ne kelioms minutėms prieš kelionę. Iš anksto tuo susirūpinus galima pasinaudoti geriausiu dienos keitimo kursu, ypač jei suma didesnė. Tokiu būdu išvengsite ir pinigų gryninimo mokesčių, išsigryninant juos bankomatuose svečioje šalyje.

Nelaikykite visų pinigų ir kortelių vienoje vietoje

Niekam ne paslaptis, kad įžymūs objektai traukia ne tik smalsius turistus, bet ir kišenvagius, todėl keliaujant turimus pinigus bei korteles laikykite atskirai. Grynuosius laikykite skirtingose vietose – pavyzdžiui, kelnių kišenėje, kuprinėje fotoaparato dėkle. Tai sumažina tikimybę prarasti visus turimus pinigus. Masinio susibūrimo vietose reikia būti itin budriems ir akylai saugoti savo daiktus. Idealu, jeigu jūsų viešbučio kambaryje yra seifas. Jame laikykite brangius daiktus, o su savimi nešiokitės tiek grynųjų, kiek planuojate išleisti per dieną.

Nesinaudokite el. bankininkyste interneto kavinėse

Šiaulių banko atstovė pastebi, kad naudojantis internetine bankininkyste ar kreditine kortele, ypač egzotinių šalių interneto kavinėse ar prisijungus prie viešo interneto tinklo, verta būti apdairiems. Jūsų asmeninius duomenis gali pasisavinti nepageidaujami asmenys. Geriau palikti savo prisijungimus bei kredito kortelės duomenis Lietuvoje likusiems artimiesiems. Iškilus reikalui, jie galės užsakyti reikiamas paslaugas, taip bus – daug saugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius