Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip išsirinkti kelionę kruiziniu laivu?

Yra žmonės, kurie keliauja savarankiškai ir tie, kurie keliones perka iš organizatorių. Yra žmonės, kurie mėgsta „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučius ir žmonės, kurie jų nekenčia. Yra žmonės, kurie renkasi kruizus ir tie, kurie šaukia „Niekada gyvenime“. Bet dar yra tie, kurie norėtų išbandyti kelionę kruiziniu laivu, bet dvejoja arba nežino, kaip pasirinkti sau patinkančią.
Karibų jūros kruizas
Karibų jūros kruizas / 123rf.com nuotr.

Populiariausi mitai apie kruizus

1. Kruiziniais laivais plaukia tik jau labai garbingo amžiaus keliautojai.

Man yra tekę girdėti pasakojimą, kad vos ne kiekviename kruize, trunkančiame ilgiau nei savaitę būtinai kas nors miršta. Vis dėlto, kelionės kruizais pastaraisiais metais taip išpopuliarėjo, kad daugelyje laivų, o ypač administruojamų Europos kompanijoms, dažniau sutiksite vidutinio ar net jauno amžiaus keliautojus, o ne pensininkus. Tas tendencijas jau galima stebėti ir socialinių tinklų srautuose, o tarkim šeimoms su vaikais yra skirti net specialūs teminiai kruizai. Vis dėlto, jei jus neramina jūsų būsimi kruizų bendrakeleiviai – informaciją apie tai lengva gauti tiek iš kelionių agento, tiek keliautojų forumuose.

2. Į kruizinį laivą teks pasiimti didelį lagaminą puošnios aprangos.

Prieš gerą dešimtmetį, kada kelionės kruiziniais laivais buvo retos ir brangios, kai kurios kompanijos taikydavo privalomos aprangos koncepciją. Šiais laikais praktiškai 90 procentų kompanijų atsisakė tokios politikos. Einant pusryčiauti, pietauti ar vakarieniauti į a la carte restoranus, kuriuose esi aptarnaujamas padavėjų, vyrų prašoma vilkėti tiesiog ilgomis kelnėmis (kad ir džinsais) ir marškinėliais (kad ir polo). Jeigu einate pusryčiauti, pietauti ar vakarieniauti į švediško stalo restoranus tikrai sutiksite keliautojų vilkinčių laisvalaikio ar net sportinio stiliaus aprangą. Be abejo, moterys atostogų metu dažniau nori pasipuošti, bet jokių privalomų vakarinių - balinių suknių nėra.

3. Laivuose per daug žmonių ir tų, su kuriais nesinori bendrauti.

Tiesa, dideliuose kruiziniuose laivuose dažnai pasijausi lyg minioje. Kaip ir dideliame viešbutyje ar turistų pamėgtame mieste. Bet net ir juose nereikės nuo žmonių slėptis savo kajutėje – visur bus ramių vietų, kur galima vienumoje pasėdėti su knyga rankose ir su puikiu vaizdu į vandenyną. Čia taip pat, rinkdamiesi mažesnius laivus išvengsite eilių prie maisto ar eilių išlipant į krantą. Kai kuriuose laivuose ir kai kuriuose restoranuose jus pasodins prie paskirto staliuko su paskirtais kaimynais. Tačiau jei tas bendravimas nebus labai malonus – galėsite nesunkiai pakeisti.

4. Kruize jūs tikrai priaugsite svorio.

Kruizuose maistas tikrai skanus, ir jo pakankamai daug, tad rizika grįžti po atostogų su papildomais kilogramais yra tokia pat, kaip ir „viskas įskaičiuota“ tipo viešbučiuose. Tad prieš kelionę verta pasidomėti, kur galėsite sudegintas tas papildomas skanias kalorijas. Ir čia pasirinkimas tikrai nemažas – jums nereikės eiti nesuskaičiuojamų ratų aplink laivą. Kiekviename iš jų tikrai rasite sporto salę, pakankamai didelį baseiną, o daugelyje ir jogos ar pilateso užsiėmimus, laipiojimą „uolomis“ bei kitas aktyvias veiklas. O taip pat ir restoranus, tiekiančius tik sveiką ir mažo kaloringumo maistą.

5. Sustojęs tik dienai uoste vis tiek nieko nespėsi pamatyti.

Taip, tikrai yra pasaulio miestų, kur stoja kruiziniai laivai ir kur ne tik dienos, bet ir kelių neužteks, kad apžiūrėtum viską, ką jie siūlo. Kad ir Niujorke, Majamyje ar Singapūre. Tačiau dažniausiai juose kruizas prasideda ir baigiasi, tad galėsite skirti jiems ir daugiau laiko. Tačiau yra keletas pasaulio vietų, kur kelionė kruizu yra pats geriausias būdas pamatyti daugiau. Visų pirma – tai Karibai. Na, o jei norite maksimaliai pamatyti tai, ką galima išlipus ant žemės, rinkitės atidžiai maršrutus ir, ypač, mažesnius laivus, kurie dažniausiai uostuose praleidžia daugiau laiko, nei didieji laineriai.

Nuo paauglystės svajojau apie keliones po Karibų salas. Kaip gi žinoti, kuri iš jų yra pati įdomiausia ir gražiausia? Rinkausi paprastai. Pirmojo kruizo metu lankiau Kolumbiją, Panamą, Kosta Riką, Jamaiką, Dominiką, Šv. Tomo ir Šv. Martyno salas, Tortolą ir Martiniką. Antrojo kruizo metu rinkausi kitą maršrutą bei aplankiau pietinių Karibų salas: Arubą, Kurasao, Bonairą, Barbadosą, Grenadą, Šv. Vincento ir Šv. Lucijos salas, Dominiką, Gvadelupę ir Antigvą. Buvo kruizų ir iš žavingosios Kubos sostinės Havanos, buvo ir iš Dominikos ar Jamaikos. Dabar jau žinau, kur yra manieji Karibai. Man toks keliavimo būdas yra tobulas – norint pamatyti skirtingas vietas, nereikia nuolat susikrauti ir išsikrauti lagamino, gaišti laiko vietiniams skrydžiams ar pervažiavimams ir vieno taško į kitą. Laive visada daug pramogų, puikus maistas.

Labai svarbu tinkamai pasirinkti savo pirmąją kruizinę kelionę, kad šis keliavimo būdas tik džiugintų. Tai gali nulemti ir tokios detalės, kaip laivo interjeras (prabangus, bet sunkus arba stilingas ir lengvas), kompanijos rūpestis į krantą išlipančiais keleiviais (pavyzdžiui, kad nereiktų per pusryčius teptis sumuštinių, juos įteikia prieš ekskursijas). Patyrę keliautojai žino, kada verta įsigyti ekskursiją kruize, o kada geriau susiorganizuoti ją jau išlipus iš laivo, kuriuose laivuose jums reikės papildomai mokėti arbatpinigius, o kuriuose jų nėra.

Kruizų nereikia bijoti, o renkantis juos yra svarbus ne tik įdomus ir vertingas maršrutas, bet ir kitos kelionės sudedamosios dalys. Taigi trumpas klausimynas, kuris pravers renkantis kruizą:

  • Pirmiausiai išsirinkite regioną. Galbūt norite pradėti nuo trumpo kruizo? Tada verčiau rinktis europines kryptis. Ar norėsite derinti kruizą su poilsiu ant žemės, o gal būtinai vieno plaukimo metu išlipti kuo daugiau šalių? Nepamirškite, kad kruizai yra ne tik šilumos mėgėjams, bet ir atšiauresniuose Aliaskos ar Antarktidos regionuose.
  • Pasirinkite kruizo trukmę. Ko gero pirmam kruizui geriausia rinktis savaitės ar 10 dienų trukmę, nes trumpesnio metu net nespėsite išbandyti visko, ką gali pasiūlyti laivas, o ilgesnis gali ir atsibosti.
  • Pasirinkite kiek skirsite kruizui – rinksitės labiau biudžetinį ar prabangų. Tačiau taip pat įvertinkite ir papildomus galimus mokesčius, gerai išsiaiškinkite kas įskaičiuota, ar nėra privalomi papildomi arbatpinigiai, kiek gali kainuoti ekskursijos krante.
  • Kruizo kompanija, laivo dydis, keliavimo stilius, maistas. Būtinai išsiaiškinkite kuo dagiau detalių ir rinkitės tuos, kurie labiausiai atitinka jūsų keliavimo stilių. Jei esate pripratę prie didelių viešbučių, jūsų neišgąsdins ir dideli laivai, o jei esate labiau nepriklausomas keliautojas – rinkitės europietiškas kompanijas ir mažesnius laivus.

Saulius Gudonis, egzotinių kelionių organizatoriaus „Travel Planet“ kelionių vadovas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius