Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip kolūkio butais paverstas ir galiausiai įgriuvęs dvaras atgimė Suvalkijos pasididžiavimu

Degęs, seminarija, karo ligonine buvęs, vėliau kolūkio butais virtęs, tuomet apleistas, nykstantis ir įgriuvusiu stogu likęs Zyplių dvaras dabar išgyvena renesansą. Iš dvaro vaiduoklio jis virto visos Suvalkijos pažiba, kuri šiemet privilios dar daugiau lankytojų. Atsinaujinęs gurmanų pamėgto „Kuchmistrų“ restorano meniu, naujos edukacijos ir svarbiausia šių metų naujiena – apleistame pastate po ilgų metų darbo duris pagaliau atvėrė viešbutis.
Zyplių dvaro renesansas
Zyplių dvaro renesansas / 15min montažas: E.Ovčarenko ir Kultūros paveldo departamento archyvo nuotr.

Nors pati esu kilusi iš Suvalkijos, Zyplių dvarą ir „Kuchmistrų“ restoraną pirmą kartą aplankiau tik praėjusiais metais. Po pirmojo karantino ir po trijų mėnesių gyvenimo nenusivelkant pižamos sugalvojau „į žmones“ išlįsti būtent čia.

Sėdėjau prie elegantiško staliuko pievoje, ragavau silkių paštetą, rabarbarų vyną, klausiau neįtikėtinos įvairovės paukščių choro ir mąsčiau – kur šio dvaro paslaptis. Ne vienas dvaras Lietuvoje yra prikeltas iš griuvėsių, bet ne visur pavyksta sukurti tokią atmosferą.

Yra posakis „devynios auklės – vaikas be galvos“. Bet Zyplių dvaro atveju vaikas sotus, prižiūrėtas, besidžiaugiantis kultūra ir pramogomis. „Auklės“ – tai keturi savininkai: verslininkas Arūnas Tarnauskas, Lukšių kultūros centras, Zanavykų muziejus ir Lukšių seniūnija. Kartu dirbantys vienoje sodyboje jie pasirūpina visais lankytojų poreikiais – ir edukuoja, ir pasiūlo pramogų, renginių, ir gurmaniškai pamaitina, o dabar pradėjo kviesti ir ilgesnei viešnagei. Pirmojoje dvaro oficinoje įkurtas naujas modernus viešbutis.

Iš dvaro vaiduoklio – į išpuoselėtus rūmus

Dabar žvelgiant į išpuoselėtą ir prižiūrėtą dvaro sodybą sunku patikėti, kokių negandų ir vargo čia patirta.

Zyplių dvaro istorija pradedama pasakoti nuo 1806 m., kai dvarelis buvo paskirtas kunigaikščiui Juozapui Poniatovskiui už nuopelnus kare Napoleono armijos sudėtyje. Tiesa, jis buvo ne šioje vietoje, šiek tiek toliau – kur nelikę nei gyvenvietės, nei dvaro likučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius