Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip veikia lėktuvų tualetai: ar tikrai viskas tiesiog išmetama laukan?

Ar kada susimąstėte, kas nutinka, kai paspaudžiate nuleidimo mygtuką lėktuvo tualete? Ko verti pasakojimai, esą orlaiviai tualeto turinio atsikrato čia pat – skrydžio metu?
Lėktuvo tualetas
Lėktuvo tualetas / 123rf.com

Moderni lėktuvų tualetų sistema buvo išrasta aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Iki jos keleiviai orlaivyje savo reikalus atlikdavo specialiame kibire, kuris tikrai nesulaikydavo ir kvapo, o prasidėjus didesnei turbulencijai – ir paties turinio.

Jameso Kemperio sukurta vakuuminė sistema pirmą kartą pasirodė „Boeing“ lėktuve 1982 m. Pagrindinės jos dalys – mėlynas skystis „Skykem“, nelimpantis paviršius ir siurbimo jėga.

Kai lėktuve paspaudžiamas nuleidimo mygtukas, apačioje klozeto atidaroma sklendė, kad jame suveiktų galingas siurblys. Siurbimo jėga iš klozeto visą turinį ištraukia, ir jis kartu su minėtu mėlynu skysčiu vamzdžiais nukeliauja į didelę cisterną.

Po skrydžio speciali mašina visą lėktuvo gale esančios cisternos turinį ištraukia, ją išvalo, ir viskas nukeliauja vėliau į kanalizaciją.

Net jeigu ir pilotas ar įgulos nariai norėtų tą cisterną ištuštinti skrydžio metu, to padaryti jiems nebūtų įmanoma – ją galima atidaryti tik iš išorės.

Tačiau kas kelerius metus pasitaiko istorijų, kaip žmonės skundžiasi, jog ant jų esą buvo išmestas tualeto turinys iš lėktuvo. Ar taip gali nutikti?

Retai – blogai veikiančiuose orlaiviuose. Jeigu minėtoje cisternoje arba į ją vedamame vamzdyje atsiranda įtrūkimas, susiformuoja vadinamasis „mėlynas ledas“ – su mėlynuoju skysčiu susimaišęs turinys, kuris aukštai danguje, patekęs į šaltą temperatūrą, sustingsta. Paprastai mėlynas ledas kaupiasi prie lėktuvo, bet retkarčiais gali atskilti prieš leidimąsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius