-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kalifornijos miestas vos per 14 metų nugrimzdo net iki 3,3 metro – kas čia dedasi?

Kokoranas yra vadinamas Kalifornijos valstijos žemdirbystės sostine. Čia gyvena tik maždaug 22 tūkstančiai gyventojų, bet tai – svarbus maisto gamybos centras. Dar tai – žemyn grimztanti gyvenvietė, kuri leidžiasi žemyn taip greitai, kad inžinieriams jau tenka pagalvoti, ką teks daryti su miestelio infrastruktūra.
Geležinkelio stotis Kokorane
Geležinkelio stotis Kokorane / Wikipedia.org nuotr.

Kokoranas yra įdomi vieta geologams, nes miestelis smenga žemyn. Plika akimi to pastebėti neįmanoma, tačiau NASA duomenys rodo, kad per pastaruosius 14 metų kai kurios Kokorano dalys žemyn smigo net daugiau nei 3,3 metrus. Šis procesas tęsiasi ir toliau, todėl jau dabar reikia pradėti galvoti, kaip Kokoranas atrodys ateityje. Ar žmonėms teks išsikraustyti?

Tai, kad Kokoranas yra svarbus žemdirbystės centras, yra jo klestėjimo ir smukimo priežastis. Ekonominio klestėjimo ir fizinio smukimo. Mat žemdirbystei reikia labai daug vandens. Karštojoje Kalifornijoje nėra pakankamai upių, kurių vandenį būtų galima panaudoti laistymui ir girdymui. Taigi, naudojami gręžiniai, mat po Kokoranu yra didžiulis vandens telkinys. Juo naudojasi jau ne viena ūkininkų karta. Ir labai didelės žemdirbystės kompanijos.

Geologai teigia, kad vandens gręžiniai išeikvojo požeminių rezervuarų atsargas ir žemė ėmė smigti gilyn. Tik klausimas, ką dabar daryti?

Na, visų pirma teks pasirūpinti infrastruktūra, tokia kaip elektros tinklai. Kadangi Kokoranas smenga nevienodu greičiu, tikėtina, kad pradės trūkinėti ir vietinės vandentiekio ir elektros linijos. Norint išsaugoti miestelį, reikia riboti vandens naudojimą. Kitaip Kokoranas ir toliau leisis žemyn ir galiausiai įvyks kokia nors nelaimė.

Kokorano smigimas žemyn yra pakankamai keistas reiškinys jau vien dėl to, kad tai sunku pastebėti. Leidžiasi labai didelis plotas, todėl miestelio gyventojai gali stebėti tik ženklus - įtrūkimus asfalte, besikeičiantį kraštovaizdį ir smegduobes. Panašus likimas anksčiau kamuodavo buvusius kalnakasių miestelius. Dabar, atrodo, tai vyksta ir su intensyviai vandenį naudojančiais regionais. Ypač sausojoje Kalifornijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius