Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaligrafija – tai vienuolių meditacija. Šiandien to gali išmokti kiekvienas

Gražaus rašymo menas vadinamas kaligrafija. Tai puiki asmenybės tobulėjimo priemonė ir suaugusiam, ir vaikui. Rašydami ant popieriaus plunksna praplėsite suvokimo ribas ir mėgausitės puikia energijos iškrova. Jeigu norite išlaisvinti rankos judesius ir atrasti savitą rašymo būdą, atsikratyti emocinės įtampos ir maloniai praleisti laiką, atvykite į Sirokomlės dvarelį.
Vladislavo Sirokomlės muziejus
Vladislavo Sirokomlės muziejus / Partnerio nuotr.

Šiuolaikinio krašto turizmo pirmtako Vladislavo Sirokomlės muziejus kviečia atvykti į Bareikiškių dvarelio sodybą bei pajusti žymaus poeto meilės Tėvynei dvasią ir pasimokyti kaligrafijos meno.

Tipiškoje lauko gėlėmis apsodintoje lietuviškoje kaimo sodyboje apie pusę XX a. veikė mokykla, iki Antrojo pasaulinio karo vadinama poeto Sirokomlės vardu. Vėliau Bareikiškių dvarelyje įsikūrė kaimelio biblioteka. 1973 m., švenčiant poeto 150-ąsias gimimo metines, poeto kabinetas virto memorialiniu Sirokomlės muziejumi. Jame lankytojams suteikiama galimybė apžiūrėti poeto baldus, portretus, jo sklaidytas knygas bei kitus asmeninius daiktus.

Partnerio nuotr./Vladislavo Sirokomlės muziejus
Partnerio nuotr./Vladislavo Sirokomlės muziejus

Sodybos kiemelyje stūkso iš girnapusės padarytas stalas, ant kurio poetas parašė ne vieną savo kūrinį bei priiminėjo svečius. Netoli stovi juodo granito memorialinis stalelis, juosiamas ąžuolo lapų vainiku, kurio paviršiuje iškalta lyra, kurią memorialiniam staleliui sukūrė Antonis Edvardas Odynecas.

Patys kūrybingiausi Sirokomlės gyvenimo metai prabėgo Bareikiškėse. Čia gyvendamas, poetas parašė net 24 kūrinius! XIX a. kūrėjas buvo gana plačiai gerbiamas bei mylimas. Sakoma, kad dėl jo naujų kūrinių varžėsi leidėjai, siūlydami net po 2 rublius už vieną eilėraštį!

Be asmeninės poeto ekspozicijos, Vladislavo Sirokomlės muziejuje galima dalyvauti įvairioje edukacinėje bei kultūrinėje veikloje. Specialiai įrengtame senoviniame rūsyje organizuojamos keramikos pamokėlės, taip pat kviečiama susipažinti su kaligrafijos menu. Po atviru dangumi įrengtas amfiteatras suburia poetus, literatus bei poezijos mėgėjus į kasmetinę poezijos ir muzikos šventę „Sirokomlės lyra“.

Partnerio nuotr./Vladislavo Sirokomlės muziejus
Partnerio nuotr./Vladislavo Sirokomlės muziejus

Muziejus dirba nuo trečiadienio iki sekmadienio nuo 11 val. Konkrečias darbo valandas kiekvieną dieną galite pasitikslinti muziejaus tinklapyje. Bareikiškių kaime įsikūrusį muziejų rasti nesunku tiek automobiliu, tiek iš Vilniaus autobusų stoties startuojančiais autobusais. Bareikiškių kaimas yra apie 14 km nutolęs nuo sostinės, vykstant Rukainių kaimo kryptimi senuoju Vilniaus-Minsko plentu. Taigi, kelionė truks apie 25 minutes.

Interneto svetainėje www.exploretrakaivilnius.lt atrasite dar negirdėtų faktų apie lankytinus objektus Trakų ir Vilniaus rajone. Taip pat galėsite išsirinkti iš įdomių ir netikėtų maršrutų savo laisvalaikiui. Jei išbandėte visus siūlomus, tuomet galėsite susidėlioti asmeninį maršrutą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius