-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanadoje – kartą per 10 tūkst. metų pasitaikantis reiškinys, oras įkaito iki 49,5 C

Šiaurės Amerikoje – rekordiškai karštų orų banga, kuri pareikalavo jau dešimčių žmonių gyvybių. Kanadoje buvo pagerintas ir rekordas, oras įkaito iki daugeliui sunkiai įsivaizduojamo lygio – 49,5 Celsijaus laipsnio karščio. Meteorologai tai vadina kartą per 10 tūkst. metų pasitaikančiu „karščio kupolu“, rašo „The Telegraph“.
Rekordinė karščio banga Kanadoje
Rekordinė karščio banga Kanadoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vankuverio rajone nuo penktadienio staiga mirė mažiausiai 134 žmonės, rodo policijos paskelbti duomenys. Didelė dalis jų siejama su rekordine kaitra. Iki 47 C įkaitusio miesto gyventojams sunkiai sekasi susitvarkyti su neįprastai dideliu karščiu.

„Nors tai vis dar tiriama, manoma, kas karštis buvo lemiamas veiksnys daugelyje šių mirčių“, – sakė Karališkosios Kanados policijos korporalas Michaelis Kalanjas. Jo teigimu, daugiausia mirusiųjų – garbaus amžiaus žmonės.

Vankuveryje dėl ekstremalios padėties teko perorganizuoti ir policijos darbą, gyventojų prašoma skambinti 911 tik esant neatidėliotinai būtinybei, nes dėl su karščiu susijusių mirčių policijos, greitosios medicinos pagalbos pajėgos jau dirba pilna tempu.

Kanadoje ir šiaurinėse JAV valstijose, kur tokia kaitra taip pat neįprasta, šluojami oro kondicionieriai, žmonės gaivinasi fontanuose, ežeruose. Pramogauja ir kepdami kiaušinius keptuvėse ant betono.

Dėl kaitros atsirado ir elektros energijos sutrikimų, teko uždaryti mokyklas, COVID-19 testavimo centrus. Žmonės grūdasi „atsivėsinimo centruose“, kurie įrengti bibliotekose, kino teatruose, Sietle toks atidarytas ir „Amazon“ sandėlyje.

Kai kurie, kurie namuose neturi oro kondicionierių, pasirenka miegoti automobiliuose požeminėse stovėjimo aikštelėse.

Paprastai birželis Ramiojo vandenyno pakrantės šiaurės vakaruose JAV būna lietingas, vidutinė temperatūra būna 21,1 C. Tačiau užplūdus karščio bangai Sietle fiksuota 42 C, Portlande – 46,6 C, o Saleme – 47,2 C.

Kanadoje gerokai pagerintas visų laikų rekordas – maždaug 250 km į rytus nuo Vankuverio esančiame Litone Britų Kolumbijoje užfiksuotas 49,5 Celsijaus laipsnio karštis, pranešė šalies meteorologijos tarnyba „Environment Canada“.

Iki šiol nematytas temperatūras sukūrė taip vadinamas „karščio kupolas“. Tai fenomenas, kuris atsiranda, kai aukšto slėgio sistema įsitvirtina virš teritorijos. Atmosferos slėgis sukuria aukštą oro stulpą, kuris šyla leisdamasis žemyn. Besileidžiantis karštas oras suveikia kaip dangtis – „karščio kupolas“ – ir įkalina tą karštį, kuris jau įsigėręs į žemę. Meteorologai tai vaizdžiai lygina su dangčio uždėjimu ant keptuvės.

Kelionių straipsnių autorė Geraldine DeRuiter iš Portlando, Oregono, sakė besijaučianti tarsi apokalipsėje. „Atrodo, kad oras liepsnoja, – rašė ji. – Jausmas toks, kai atidarai orkaitę ir gauni pliūpsnį karščio.

Meteorologas Jeffas Berardellis sakė: „Statistiškai kalbant, yra vienas šansas iš 10 tūkst. patirti tokią kaitrą. Jeigu toje pačioje vietoje gyventumėte 10 tūkst. metų, tai galbūt patirtumėte tokį karščio kupolą.“

Vyr. klimatologas iš „Environment Canada“ Davidas Phillipsas kalbėjo: „Man patinka, kai pagerinami rekordai, bet čia yra jo sutrypimas ir sumalimas į dulkes. Esame antra pagal šaltumą šalis ir pati snieguočiausia. O Dubajuje dabar būtų vėsiau nei čia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius