-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karantine nuobodžiaujantis kaunietis sukūrė nemokamus 3D turus po Lietuvą: „Visų pinigų neuždirbsi, o veikti kažką reikia“

​​​​​​​Kai nebeliko daugelio pramogų, didžioji dauguma Lietuvos ir Europos sulindo į virtualią erdvę. Kaunietis Mantas Vaičiūnas – ne išimtis. Tačiau jis į virtualią erdvę persikėlė ne tik pats – pabandė ten perkelti ir nemažą dalį Lietuvos.
#3DLietuva
Lukšiai

Mantas – prekės ženklo „1001 pikselis“ savininkas, kuris daro virtualius turus.

Neturėdamas ką veikti, kaunietis sumanė padaryti 3D turus per įdomias, reikšmingas ir unikalias Lietuvos vietas. Taip gimė altruistinis projektas, pavadintas „#3DLietuva“.

„Kažkaip viskas gimė tikrai iš neturėjimo ką veikti. Norėdamas prasimanyti sau užsiėmimo ir nenorėdamas sėdėti prie kompiuterio ar televizoriaus, sugalvojau pervažiuoti per įdomesnius Lietuvos objektus, kurie nebuvo uždaryti per karantiną, ir juos perkelti į virtualią erdvę,“ – apie „#3DLietuva“ projekto gimimą pasakoja Mantas.

Taip į internetą buvo perkelti 4 apžvalgos bokštai, Kauno pilis, 3 muziejai, M.Mažvydo biblioteka ir dar kitų objektų. Iš viso „#3DLietuva“ projektas dabar jau vienija kelias dešimtis objektų. Ir visa tai Mantas daro visiškai nemokamai.

Į internetą buvo perkelti 4 apžvalgos bokštai, Kauno pilis, 3 muziejai, M.Mažvydo biblioteka ir dar kitų objektų.

„Visų pinigų neuždirbsi, o veikti kažką reikia. Turiu įrangą, tad kodėl nepadarius ko nors prasmingo“, – pasakoja jis.

Mantas buvo vienas pirmųjų Lietuvoje, kurie pradėjo rengti 3D turus pasitelkę profesionalią įrangą. Dabar jo sąskaitoje jau per šimtą virtualių turų, tarp kurių – muziejai, viešbučiai, Kalėdų eglės, laivas, ir, žinoma, daugybė nekilnojamo turto objektų.

Sugalvojęs daryti 3D turus po Lietuvą Mantas susidūrė su nemažai iššūkių. Mat norint tinkamai ir kokybiškai juos padaryti, būtinos tam tikros sąlygos, kurios kartais yra sunkiai įgyvendinamos.

„Tarkim, jeigu turą darau atviroje erdvėje, neturi lyti ir neturi būti tiesioginių saulės spindulių. Dėl to reikia greitai suktis. Dažniausiai, jeigu saulėta diena, turiu vieną valandą saulei tekant ar leidžiantis. Ir šalia neturi būti vaikščiojančių žmonių, nes jie virtualiame ture „išsiskaido“ – viename kadre gali būti dalis žmogaus arba jis „išplaukęs,“ – pasakoja M.Vaičiūnas.

Dėl to pavasarinis karantinas tapo nebloga proga ne tik pasigrožėti gražiomis Lietuvos vietomis bet ir anksti keltis – pažintinius takus ar apžvalgos bokštus teko fiksuoti saulei tekant.

Kartu tai buvo ir vieni įspūdingiausių virtualių turų, kokius Mantui teko daryti.

„Ne visada sugalvotum keltis trečią ryto tam, kad penktą pradėtum dirbti. Tačiau tai leido man pamatyti tokius saulėtekius, kokių dar nebuvau matęs. Atmintyje įstrigęs ir dar vienas projektas – „Povas on fire“. Apleistame pastate buvo išdeginti vieno menininko kūriniai – paliko pritrenkiantį įspūdį,“ – sako M.Vaičiūnas.

Ne visada sugalvotum keltis trečią ryto tam, kad penktą pradėtum dirbti. Tačiau tai leido man pamatyti tokius saulėtekius, kokių dar nebuvau matęs

Kaip dar vieną neįprastą ir įspūdingą turą jis pamini ir šiemet atgaivintą sovietinius laikus menantį laivą „Raketa“. Šis turas susilaukė ir daugiausiai peržiūrų internete.

#3DLietuva nuotr./Projektas Mantui Lietuvą leido pažinti iki tol nematytą Lietuvą
#3DLietuva nuotr./Projektas Mantui Lietuvą leido pažinti iki tol nematytą Lietuvą

Įdomu, kad visas Manto užsiėmimas gimė iš smalsumo. Jam buvo tiesiog smalsu, kaip daromi virtualūs turai. Tai buvo prieš penkerius metus. Tačiau tuo metu procesas nepatiko, ir jis metė užsiėmimą.

„Tai nebuvo itin kokybiška ir neteikė malonumo. Tačiau prie šios minties grįžau praėjus trejiems metams, kai gerokai patobulėjo visa virtualaus turo darymo technika“, – prisimena Mantas.

Dar ir dabar, anot Manto, daugelis virtualiais turais vadina paprasčiausias panoramines nuotraukas, kai tenka prifotografuoti dešimtis nuotraukų, kad gautum nuotrauką viename taške. Tai ne tik titaniškas darbas, bet ir labai primityvu ir nefunkcionalu.

„Pagalvojau, kad kažkas pasaulyje tikrai turėjo išrasti būdą kaip technologijų pagalba palengvinti ir paspartinti procesą. Ir buvau teisus – tai buvo „Matterport“. JAV bendrovė, sukūrusi bei patentavusi 3D turų technologiją ir tam pritaikytą 3D kamerą, kuri ne tik fotografuoja bet ir infraraudonųjų spindulių pagalba skenuoja erdvę tuo pačiu metu. Įsigijau įrangą ir tai tapo ne tik mano pragyvenimo šaltiniu, bet, kažkuria prasme, ir gyvenimo būdu“, – sako dabar jau kelis šimtus virtualių turų Lietuvoje ir užsienyje padaręs Mantas Vaičiūnas.

Manto Vaičiūnas #3DLietuva virtualius turus bei kitus darbus galima rasti paspaudus šią nuorodą:

https://www.1001pikselis.lt/3dlietuva/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius