-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Karlovi Varai: jei sakot, kad Praha graži, turbūt niekada nebuvote čia

Kol kelionė į Čekiją buvo dar tik planuose, ir sužinojau, kad Karlovi Varai – kurortas, iškart atsirado atmetimo reakcija: Palanga iš vaikystės prisiminimų, Zakopanė kėlė neigiamus prisiminimus ir asociacijas, todėl kurortuose lankytis neplanavau. Taip ir įsivaizdavau Basanavičiaus gatvę, minias žmonių, ant vieno kampo parduodamus ledus, ant kito popkornus, ant trečio dešrainius, besifotografuojančių laukiančius beždžionę, papūgą ir pitoną, mašinytę, laivelį su užrašu „Palanga‘97“ (tokie mano prisiminimai iš vaikystės) ar žmogų, apsirengusį zuikio kostiumu ir rankose laikantį morką-pagalvėlę su užrašu „Zakopanė“ (prisiminimai iš studijų metų)... Bet klausydamasi iš Čekijos grįžusios pažįstamos merginos pasakojimo, kad tame mieste norisi fotografuoti kiekvieną pastatą, susidomėjau, pradėjau internete ieškoti daugiau informacijos ir nuotraukų.
Karlovi Varai
Karlovi Varai / 123rf.com nuotr.

Sprendimas įtraukti šį miestą į savo kelionės planą pasiteisino – ten tikrai gražu, ir vandens su laipsniais (karščio, ne alkoholio) galima ant kiekvieno kampo įsipilti, oplatkų (tokių vaflių) šiltų (bet nebūtinai) prisikirsti, taigi yra ir ką pamatyti ir ko paragauti.

Karlovi Varai (anksčiau buvo vadinti Karlsbadu) įsikūrę gražioje vietoje, Teplos, Rolavos ir Orė upių santakoje. Šis miestas – tai mineralinių vandenų kurortas, liepos mėnesį čia kasmet vyksta tarptautinis kino festivalis, o gegužės pradžioje iškilmingai atidaromas kurortinis sezonas. Iki XVI a. pabaigos mieste buvo daugiau nei 200 mineralinio vandens gydyklų.

Legenda pasakoja, kad XVI a. Karolis IV, Bohemijos karalius ir Šventosios Romos imperijos imperatorius, medžiojo šiuose miškuose. Ne, užmigęs geležinio vilko nesusapnavo, bet jo šuo vijosi elnią, ir abu įvirto į karšto vandens šaltinį. Taip Karolis IV sužinojo apie šaltinius ir liepė čia įkurti jo vardu pavadintą miestą.

Iš viso miesto apylinkėse yra apie 80 šaltinių, 15 iš jų – karšti, tačiau ne visi naudojami, jų temperatūra įvairi – nuo 9 iki 73 laipsnių. Toks vanduo yra kurorto viešbučiuose ir kolonadose po stogais, kur yra patogūs čiaupai, ir vandenį galima gerti nemokamai. Kad tą daryti būtų patogiau, mieste pardavinėjami specialūs puodeliai su snapeliais. Gydytojų nuomone, dienos norma yra vienas litras, todėl tokiu vandeniu nederėtų piktnaudžiauti – užtenka trijų kartų per dieną.

Kolonados

Virš šaltinių dažniausiai stovi pastatai, vadinami kolonadomis. Turbūt įžymiausia iš visų – Mlynska (Malūnininko) kolonada. Pirmoji medinė promenada virš vadinamojo naujojo šaltinio šalia buvusios malūnų gydyklos atsirado 1792–1793 m., tai buvo pirmasis tokio tipo statinys Karlovi Varuose.

123rf.com nuotr./Karlovi Varai
123rf.com nuotr./Karlovi Varai

Čia atėję prie šaltinio kurorto svečiai galėjo pasislėpti blogu oru. Todėl naujasis šaltinis sulaukė daug didesnio populiarumo nei kiti. Praėjus 20 metų toje vietoje pastatyta dabartinė akmeninė pseudo renesanso stiliaus kolonada, po kurio laiko prie jos virš uolos šaltinio buvo pristatytas šiaurinis paviljonas. Malūno kolonados, kuri mieste yra didžiausia, atiką puošia smiltainio skulptūros, vaizduojančios 12 mėnesių, čia yra 5 šaltiniai.

Vienas iš Tržni (Turgaus) kolonadoje esančių šaltinių pirmiausia buvo žinomas kaip Žrout (liet. besočio) šaltinis. Vėliau jis buvo pavadintas Karolio IV vardu, nes legenda pasakoja, kad imperatorius Karolis IV jos vandenyje gydė skaudančias kojas. Šioje vietoje buvo pastatyta ir seniausia Karlovi Varų pirtis. Šaltinius (čia jų yra 3: Karolio IV, Žemutinės pilies ir Turgaus) iš pradžių dengė paprasčiausia pavėsinė ir trumpa promenada pasivaikščiojimams.

Dar viena kolonada – karštosios versmės arba geizerio. Joje yra karštoji versmė (72 °C), kuri gali pakilti į 12 metrų aukštį, ir todėl primena fontaną arba geizerį, jos vanduo patenka į sanatorijas ir naudojamas gydomosioms vonioms, bei dar 5 kietos versmės.

Lankytini objektai

Mieste yra baroko, klasicizmo, art nouveau stiliaus architektūros paminklų. Karolio IV bokštas, barokinė Marijos Magdalenos bažnyčia, Stačiatikių Šv. Petro ir Povilo cerkvė. Kurorto svečiams iš Anglijos suaukojus pinigų, buvo pastatyta pseudogotikinė anglikonų Šv. Luko bažnyčia, kurioje šiuo metu veikia vaškinių figūrų muziejus.

Mieste yra devyni parkai, trys iš jų pavadinti kompozitorių vardais (t. y. pavardėmis, jei būsime preciziškai tikslūs) – Mozarto, Dvoržako ir Smetanos. Mozarto parke tarp kitų žymių miesto asmenybių antkapių yra Franzo Xavero Wolfgango Mozarto (W. A. Mozarto sūnaus) antkapis.

123rf.com nuotr./Karlovi Varai
123rf.com nuotr./Karlovi Varai

Iš paukščio skrydžio

Į miestą iš viršaus pažvelgti galima nuo kalvų. Jei nesinori pasimankštinti (lipant pėsčiomis tektų įveikti 150 laiptelių), pakilti į jas galima keltuvais, vienas iš jų yra mažoje gatvelėje prie seniausio mieste „Pupp“ viešbučio (prie jo grindinyje iškalti dažniausiai čia apsistojančių žymių žmonių vardai) ir stoja dviejose stotelėse.

Išlipę pirmojoje pamatysite elnio skulptūrą (kodėl būtent elnias, rašiau pradžioje), akmeninį apžvalgos bokštelį, pavadintą Dianos vardu, ir atminimo lentą, skirtą Petrui I.

123rf.com nuotr./Karlovi Varai
123rf.com nuotr./Karlovi Varai

Pačiame viršuje yra apžvalgos bokštelis, mini zoologijos sodas ir drugelių namai, t. y. tropinis sodas su šimtais gyvų egzotinių drugelių iš viso pasaulio – Tailando, Filipinų, Meksikos ar Pietų Amerikos. Drugeliai (kai kurių sparnai ilgesni nei 20 cm) čia skraido laisvai, o lankytojams leidžiama fotografuoti, todėl rankose turėti fotoaparatą ar telefoną beveik būtina – ką gali žinoti, gal kuris nors drugelis nutūps ant jūsų peties ar rankos. Jei pasiseks, inkubatoriuje pamatysite, kaip drugelis išsirita iš kokono ir pradeda skraidyti.

Karlovi Varai garsėja „Moser“ stiklo gaminiais ir alkoholiniu gėrimu „Becheruvka“, mieste yra jų muziejai. Išalkus lengvai užkąsti arba namiškiams, draugams lauktuvių parvežti puikiai tiks saldūs apvalūs vafliai „Oplatky“ – šokolado, cinamono, riešutų ir daugybės kitų skonių. Anksčiau vafliai būdavo vieno sluoksnio, apšlakstomi cukrumi, bėgant laikui jų lakštus imta dėti vienas ant kito, pertepant įdaru. Keitėsi ir dydis – pirmųjų vaflių skersmuo siekdavo 13 cm, vėliau išaugo iki maždaug lėkštės dydžio. Karlovi Varų šaltinių vanduo ir druska suteikia vafliams išskirtinį skonį. Jie skanūs ir karšti, ir šalti.

Kai nuvykom į Karlovi Varus, sakėm, kad turbūt tie, kurie sako, kad Praha graži, turbūt niekada nebuvę Karlovi Varuose, nors... iš tikrųjų abu miestai gražūs, kaip ir visa Čekija bei jos pilys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius