Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Katastrofiški potvyniai Šiaurės Italijoje pasiglemžė devynias gyvybes: upių lygis vis dar kyla

Trečiadienį pareigūnai pranešė, kad Italijos šiaurinį Emilijos-Romanijos regioną užklupus liūčiai, sukėlusiai potvynius ir nuošliaužas, žuvo devyni žmonės, o tūkstančiai buvo evakuoti iš namų, rašoma „Reuters“.
Potvynis Šiaurės Italijoje
Potvynis Šiaurės Italijoje / Vida Press nuotr.

Civilinės saugos ministras Nello Musumecis sakė, kad kai kuriose vietovėse vos per 36 valandas iškrito pusė vidutinio metinio kritulių kiekio, todėl upės išsiveržė iš krantų, vanduo kaskadomis ritosi per miestus ir apsėmė tūkstančius hektarų dirbamos žemės.

Sekmadienį Imoloje, kuri yra netoli daugelio labiausiai nukentėjusių vietovių, vykęs „Formulės-1“ „Didysis prizas“ buvo atšauktas siekiant sumažinti spaudimą avarinėms tarnyboms ir užkirsti kelią automobilių lenktynių gerbėjų antplūdžiui užlietame regione.

„Susiduriame su katastrofiškais įvykiais, kokių tikriausiai dar nebuvo, – žurnalistams sakė Emilijos-Romanijos regiono prezidentas Stefano Bonaccinis. – Nepaprastas lietaus kiekis iškrito ant žemės, nebesugebančios jo sugerti.“

VIDEO: Žmonės šaukiasi pagalbos, nes itin dideli potvyniai Italijoje užtvindė namus ir kelius

Smarkiai nukentėjo Adrijos jūros pakrantės miestas Ravena, garsėjantis ankstyvosios krikščionybės paveldo objektais. Vietos vidaus reikalų ministerijos atstovas sakė, kad iš šios vietovės reikės kuo greičiau evakuoti apie 14 000 žmonių.

Valdžios institucijos teigė, kad potvynis užklupo 37 miestus ir bendruomenes, užregistruota apie 120 nuošliaužų. Netoli Bolonijos miesto sugriuvo mažiausiai vienas tiltas, kai kuriuos kelius pakirto potvynio vanduo, sustabdytas daugelio geležinkelių eismas.

Devyni kūnai buvo ištraukti iš įvairių vietų, sakė S.Bonaccinis. Regiono viceprezidentė Irene Priolo žurnalistams teigė, kad nors liūtys mažėja, upių lygis vis dar kyla.

Civilinės saugos ministras Musumecis teigė, kad gegužės 23 d. susirinkęs į posėdį, kuriame bus svarstomos pagalbos priemonės, paprašys ministrų kabineto rasti 20 mln. eurų nukentėjusiai teritorijai.

Vyriausybės pareigūnai teigė, kad per nepaprastąją padėtį nuo potvynio nukentėjusiuose regionuose bus sustabdytas mokesčių ir hipotekos paskolų mokėjimas.

Potvyniai po kelis mėnesius trukusios sausros

Tai buvo antras kartas šį mėnesį, kai Emiliją-Romaniją užklupo blogi orai – gegužės pradžioje per audras žuvo mažiausiai du žmonės.

Meteorologai teigė, kad po kelis mėnesius trukusios sausros, kuri išdžiovino žemę, sumažino jos gebėjimą sugerti vandenį ir pablogino potvynių poveikį.

VIDEO: Potvynis Šiaurės Italijoje

Per istorinius Faencos, Čezenos ir Forlio centrus tekėjo purvini vandenys, kurie nuplovė stovinčių automobilių stogus, apsėmė kai kurias parduotuves ir privertė vietinius gyventojus bėgti į viršutinius namų aukštus.

Iš Imolos lenktynių trasos dronu nufilmuotoje medžiagoje matyti, kad dalis trasos teritorijos yra po vandeniu. Organizatoriai teigė, kad sprendimas atšaukti „Didįjį prizą“ buvo priimtas, „nes neįmanoma saugiai surengti varžybų mūsų sirgaliams, komandoms ir personalui“.

„Tai tikriausiai buvo blogiausia naktis per visą Romanijos istoriją“, – visuomeniniam radijui RAI sakė Ravenos meras Michele‘is de Pascale‘is, sakydamas, kad antradienio vakarą iš jo miesto buvo evakuota 5 000 žmonių.

Tai tikriausiai buvo blogiausia naktis per visą Romanijos istoriją.

„Ravena neatpažįstama po patirtos žalos.“

Ministras Musumecis sakė, kad kai kuriose regiono dalyse per 1–2 dienas iškrito nuo 200 iki 500 mm kritulių, palyginti su vidutiniu metiniu 1000 mm kritulių kiekiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius