-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keisčiausias miestelis Aliaskoje: visi gyventojai – po vienu stogu

Nedidelis Vitjerio miestelis Aliaskoje, JAV, – įsikūręs ant Princo Viljamo įlankos kranto, apsuptas sniegu spindinčių kalnų viršūnių bei ledynų. Tai nedidelis miestas, kuriame gyvena kiek daugiau nei 200 žmonių, ir kurie, kaip ir daugelyje mažyčių gyvenviečių tolimoje Aliaskoje, ilgais ir šaltais žiemos vakarais buriasi draugėn. Bet Vitjeris kitoks – čia beveik visi miesto gyventojai glaudžiasi po vienu stogu. Klaustrofobams gal nereikėtų čia kraustytis, rašo „Conde Nast Traveler“.
Vitjerio miestelis Aliaskoje
Vitjerio miestelis Aliaskoje / „Wikimedia Commons“ nuotr.

Armijos kompleksas vidury niekur

Jungtinių valstijų armija pastatė šiuolaikinį Vitjerį Antrojo pasaulinio karo metais, kai uoste įkūrė stovyklą. Būtent čia pirmiausia apsistodavo visi amerikiečių kariai, dislokuoti Aliaskoje.

Po karo buvo pastatyti du dideli daugiabučių kompleksai, kad juose galėtų gyventi kariai. Tuo metu tai buvo didžiausi pastatai visoje Aliaskos valstijoje. Jie turėjo būti pirmieji iš planuojamų net dešimties.

Didesnysis iš dviejų – „Buckner Building“ – buvo vadinamas miestu po vienu stogu. Jame gyveno tūkstantis karių, buvo kino salė, boulingas, paštas. Tačiau armija uostą uždarė 1960 m., o teoriškai net bombardavimui turėjęs būti atsparus pastatas gerokai nukentėjo per 1964 m. vykusį žemės drebėjimą, kuris yra iki šiol galingiausias drebėjimas Šiaurės Amerikos istorijoje.

„Wikimedia Commons“ nuotr./Vitjerio miestelis Aliaskoje
„Wikimedia Commons“ nuotr./Vitjerio miestelis Aliaskoje

Dabar kadaise ūžiantis nuo gyvenimo miestas po stogu yra apleistas – žiemos metu čia mėgstama įsmukti bei su slidėmis čiuožti tuščiais koridoriais ir leistis snieguotais laiptais.

Krikštas rūsyje

Šalia buvęs 14 aukštų pastatas „Begich Tower“ atrodo visai kitaip. Gal iš toli jis ir primena Šaltojo karo laikus ar net kalėjimą, tačiau jame beveik visi miestelio gyventojai po vienu stogu gyvena jau ne vieną dešimtmetį. Čia įsikūręs ir paštas, ir policijos nuovada, medicinos klinika, parduotuvė, skalbykla, rūsyje yra net bažnyčia, kurioje vaikai krikštijami pripučiamame baseine.

Visiems gyvenant viename pastate – gal ir smagu, bet ir keista. Koridoriuose sutiksi kitus miestelio gyventojus su pižamomis, vaikai dažnai užsuka į mokytojos butą dėl pagalbos su namų darbais. Nieko keisto, kad ši bendruomenė labai artima – vienintelis susisiekimas keliu su civilizacija yra antras pagal ilgį Amerikos tunelis. Vienpusio eismo kelias, kuris būna uždaromas naktį, tęsiasi net keturis kilometrus.

Vasarą čia galima mėgautis poliarinėmis dienomis, kai netemsta 22 valandas per parą. Bet žiemos metu Vitjeryje būti gal menkas malonumas – tamsu, miestą užkloja kalnai sniego, o vėjo gūsiai siekia net 27 m/s. Nieko keisto, kad miestelio gyventojai turi pasigaminę net specialius marškinėlius, ant kurių užrašyta „POW – Prisoner of Whittier“ (Vitjerio kalinys).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius